HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

NURİ KAHRAMAN

NURİ KAHRAMAN

REGÂİP GECESİ, RAĞBET MEVSİMİ…

26 Ocak 2023 Perşembe Saat: 10:01

 

Mâlum; Pazartesi günü îtibâriyle mübârek Üç Aylar mevsimine girdik. Recep ayının ilk perşembe gecesi de Regâip Kandilidir. 

Mübârek mevsimin değerini bilmeliyiz. İlk feyizli geceyi bu akşam idrâk ediyoruz. Hepimize mübârek olsun. İslâm Âlemi ve insanlık için hayırlara, bereketlere vesîle olsun inşâllâh. 

Bu bereketlerden şahsen de istifâde etmek için kul olarak, anne-baba ya da büyükler ya da etki alanı bulunan kişiler olarak bizzat yapmamız gereken şeyler var. 

Bir defâ Receb ve Şaban ayı boyunca Resulullah’ın (s.a.) şu duasını her fırsatta tekrarlamayı unutmayalım ve gerek bu duâyı gerekse bu zaman dilimlerine has ibâdet ve hareketleri yaparken örnek olmaya, çevremize rehberlik etmeye çalışmalıyız. Devamlı tekrarlanması gereken duâ şu: 

“Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şa‘bân. Ve bellığnâ Ramazân: Allahım! Receb ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/259) 

Değerli okurlar. Elbette bütün aylar, yıllar, günler Allah’ındır; ama konuyla ilgili rivayetler birlikte incelendiğinde, bu konudaki nitelemelerin üç ayların faziletini vurguladığı görülür. 

 

REGÂİP’TEN MÎRÂCA; KUTLU SİLSİLE… 

 

Receb’in ilk cuma gecesi yukarda da ifâde ettiğimiz gibi Reğâib, 27. gecesi ise Mîrâc kandilidir.  

Reğâib; ‘ihsanlar, ikramlar’ demektir. Allah Teâlâ (c.c.) bu gecede, müminlere rağîbetler (ihsanlar, ikramlar) yağdırır.  

Kısaca söylemek gerekirse, Regâip Türkçemizde rağbet kelimesiyle günlük olarak kullanılmaktadır. Arapça olan bu kelimeyi irdeleyecek olursak kelime "re-ğa-be" fiil kökünden gelmektedir. Dolayısıyla "reğabe"den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir. Biz bunu iyiliklere, güzelliklere, ibâdete, tevbe ve istiğfara rağbet edilen gece olarak anlıyoruz. 

Kandil kelimesine gelince bu tamamen bize özgü bir kavramdır. Böyle feyizli gecelere kandil gecesi denilmesinin sebebi, tarihimizde Osmanlının son dönemlerinde camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılmaya başlanarak bu mübârek geceler kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denilmiştir. 

O halde bu geceye özel bir hürmet gösterip, bu ihsan ve ikram sağanağından yararlanmak gerekir. “Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez:Reğâib gecesi, Şaban’ın 15. gecesi, Cuma, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gecesi.” (Camiu’s-Sagîr, 3/454) 

 

REGAİP GECESİ YAPILACAK DUA VE İBADETLER 

 

İşte bu bereket mevsiminin ilk ayının ilk kandilinde sâdece sokakları değil gönüllerimizi de aydınlatacak davranışlar; ya da Regâip Gecesi yapabileceğimiz ibadetler. 

1. Gündüzünde Oruç Tutmak: Bu oruç perşembe ve cuma olmak üzere 2 gün tutlacağı gibi sadece Cuma günü tutulmasını uygun görenler de vardır. 

Ayrıca, Allâh CC dostlarından Mahmud Sami Ramazanoğlu (k.s.) "Dualar ve Zikirler" kitabında, bu geceyi değerlendirmek adına şöyle bir tavsiyede bulunmuşlar: "Leyle-i Regâip’ten evvelki perşembe günü oruç tutulup akşam birkaç lokma iftar edip akşam namazını edadan sonra iki rek’atta bir selâm vermek üzere oniki rek’at nafile namaz kılınacaktır." buyurmuşlardır. 

2. Kaza Namazı ve Nafile Namaz Kılmak: En mühim hususlardan biri, namazdır. Hak dostları bu gecede namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir. 

3. Kur'an-ı Kerim Okumak: Allah dostları Regaip gecesinde çokça Kur'ân-ı Kerîm okunmasını tavsiye buyurmuşlardır. 

 “Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir.” (Tirmizî, Fazâilü’l-Kur’ân 18) 

4. Tevbe İstiğfar Etmek: Allah Teâla şirke düşmeyenlerin büyük günahlarını affedeceğini bu gecede müjdelemiştir. (bk. Müslim, Îman, 279) 

5. Bol dua Etmek: Bu mübârek geceler, rabbimize duâ ve niyazda bulunma zamanlarıdır. 

Ayet-i kerîmede buyrulur: “(Ey Rasûlüm!) De ki: Sizin duâ ve niyâzlarınız olmazsa, Rabbim size ne diye değer versin?..” (el-Furkân, 77) 

6. Salavat Getirmek: Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimize salavat getirmeyi Allah Teâla emretmiştir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının giderileceği bildirilmiştir. 

Ayet-i kerîmede buyrulur: “Şüphesiz ki Allâh ve melekleri, Peygamber’e çokça salât ederler. Ey müminler! Siz de O’na salevât getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin!” (el-Ahzâb, 56) 

7. Sadaka Vermek: Allah yolunda infakta bulunup sadaka vermenin kişiyi pek çok tehlike ve belâlardan muhâfaza edeceği, buna ilâveten sadaka sahibini muhabbetullâh’a nâil eyleyeceği unutulmamalıdır. Bu müstesnâ geceler de sadaka vermeye en güzel vesilelerdir. 

Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- “Yarım hurmayla da olsa cehennem ateşinden korunun, onu da bulamazsanız güzel ve hoş bir söz ile korunun.” buyururdu. (Buhârî, Edeb, 34) 

8. Hamd Etmek ve Şükür: Bu mübârek gecelerde Rabbimize çokça hamd etmeli ve şükür halinde bulunmalıyız. 

Âyet-i kerîmede “Ölümsüz ve daima diri olan Allah’a güvenip dayan. Onu hamd ile tesbih et!...” (Furkân sûresi, 58) buyrulmaktadır. 

Resûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz şöyle buyurmuşlardır: “Şükür, îmânın yarısıdır...” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, I, 107) 

9. Allah’ı Çokça Zikretmek: Âyet-i kerîmede buyrulur: “…Allâh’ı zikretmek, elbette en büyük (ibâdet)’tir…” (el-Ankebût, 45) 

 “Allâh’ı sevmenin alâmeti, Allâh Teâlâ’yı zikretmeyi sevmektir.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, II, 52) 

KEŞKE DEMEMEK İÇİN! 

Bu ayların kıymetini en iyi bilen Efendimiz (s): “Ölüp de pişmanlık duymayacak hiç kimse yoktur.” deyince ashab-ı kiram sorar: “O pişmanlık nedir yâ Rasûlallah?” Rasûlüllah (s.a.) cevap verir: 

“(Ölen,) muhsin (iyi, erdemli) bir kişi ise, bu hâlini daha fazla artıramamış olduğuna; şayet kötü bir kişi ise, kötülükten vazgeçerek hâlini ıslah etmediğine pişman olacaktır.” (Tirmizî, Zühd 59) 

Öyleyse gelin, Hesap Günü daha fazla pişman olmamak ya da “keşke” dememek için, salih amelleri çoğaltacak fırsatları kaçırmayalım. Efendimizi örnek alalım: Resulullah (s.a.), Recep ve Şaban aylarında ibadete özel bir önem verir; bu iki mübarek ayı Ramazan ayına bir hazırlık mevsimi olarak geçirirdi.  

İbn Atâullah, Hikem-i Ataiye’de der ki: “Kulluk görevlerini ileride bulunacak boş bir zamana ertelemek nefsin ahmaklığındandır.” Ne ki insan, görevlerini, özellikle kulluk görevlerini hep ihmal edip erteler… 

“KEŞKE!” DEMEMEK İÇİN… 

GELİN DOSTLAR, Allah’ın lütuf, rahmet ve bereketinin oluk oluk üzerimize yağdığı üç aylar fırsatını kaçırmayalım, BU AKŞAMKİ Regâip gecemiz başta olmak üzere tüm gece ve gündüzlerimizi daha bir dikkât ve rikkâtle değerlendirmeye çalışalım. Netîce îtibârıyle “keşke!” diyecek olanların durumuna düşmeyelim.… 

Bu duygu ve düşüncelerle Üç aylarımız ve Reğaib kandilimiz bereketli, feyizli ve hayırlı olsun diyor; başta sizler, bizler ve ümmet-i Muhammed olmak üzere, aziz milletimiz, coğrafyamız ve insanlık hayrına olarak dirilişimize vesile teşkil etsin niyazıyla cümleye sevgiler-saygılar, sevdikleriyle berâber sonsuz saâdetler diliyoruz wes’selâm…  

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları