HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

DEPREMZEDELERİN OYLARI VE SEÇİMİN KADERİ!

3 Mart 2023 Cuma Saat: 10:15

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çarşamba günü meclis grup toplantısında ki yaptığı açıklamalarda seçim tarihini net bir şekilde söyledi. Seçimler 14 Mayıs’ta yapılacak.

Şimdi bütün siyasi partilerin merakla beklediği bazı soru işaretlerine açıklama vaktine girmiş bulunmaktayız. Birincisi deprem bölgesinde kalıp ve göç etmeyen depremzedelerin bulundukları illerde kullanacak oyların güvenliği ve seçmen kütük kayıtlarının yeniden nasıl revize edileceği merak konusu.

İkincisi depremde hayatlarını kaybedenlerin nüfustan ve seçmen kütüklerinden hızlıca düşürülmesi için zaman yeterli olacak mı? Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bunun üstesinden nasıl gelecek?

üçüncüsü göç eden depremzedelerin bulundukları ilde ki kullanacakları oylar, oy kullandıkları ilin hanesine mi yoksa nüfusa kayıtlı oldukları ilin hanesine mi yazılacak? Yani göç eden bir Osmaniye’li Ordu’da oy kullanırsa oy Ordu’ya  mı yoksa Osmaniye’ye mi işlenecek?

dördüncüsü milletvekili seçimlerinde vekillik için hesaplanan dong sisteminin nasıl işleyecek olması. Deprem bölgesinde ki illerin nüfus sayılarında cenaze ve göçlerden düşüş olacağından vekil sayıları ve vekil adaylarının minimum alacakları oy sayısının nasıl hesaplanacak olması.

Beşincisi deprem bölgesi illerin milletvekili sayılarında herhangi bir düşüş söz konusu olacak mı?

Vallahi benim fikrimi sorarsanız ben derim ki;

Hakkaniyetli ve adil bir seçim olabilmesi için öncelikle nüfus idarelerinin ve YSK’nın hayatlarını kaybedenleri bir an önce nüfustan ve seçmen kütüklerinden düşürmeleri gerekmektedir. Böylece hayali ve kayıt dışı oyların önüne geçilmiş olur.

İkincisi deprem bölgesinde illerin milletvekili sayılarında her hangi bir düşüş olmasın. Şöyleki; 70 ilde depremzedeler için oy kullanma alanları kurulsun. Kullanılan oylarda tasnif edildikten sonra vatandaşın yaşadığı ile gönderilsin.

Yani Ordu’dan örnekle 6 bin 500 depremzedemiz için misal diyelim ki arkadaşlar siz sabah sekiz akşam beş arasında Ordu Ticaret Lisesinde sizler için kurulacak sandıklarda oyunuzu kullanabilirsiniz. Böylece bu okulda kullanılan oylar seçmen kütüğü üzerinden illere göre ayrılıp, mühürlendikten sonra illere göre de dağıtımının yapılması daha makbul geliyor bana.

Böylece hem depremzedelerin daha güvenli oy kullanmaları hem de 11 ilin vekil sayılarının muhafaza edilmesi sağlanmış olur. Aksi takdirde kafalarda çok soru kalır.

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları