HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
7 Haziran 2023 Çarşamba Saat: 12:51

ORDU’DA İYİ TARIM UYGULAMALARI YAYGINLAŞTI

Ferrero Fındık’ın 2017’den bu yana Ordu’daki dokuz model bahçede gerçekleştirdiği iyi tarım uygulamalarının etki alanı yaklaşık 15 bin dekara ulaştı. Ferrero Fındık’ın Türkiye’de fındık sektörünün modernizasyonuna ve de
ORDU’DA İYİ TARIM UYGULAMALARI YAYGINLAŞTI

Ferrero Fındık’ın 2017’den bu yana Ordu’daki dokuz model bahçede gerçekleştirdiği iyi tarım uygulamalarının etki alanı yaklaşık 15 bin dekara ulaştı.

Ferrero Fındık’ın Türkiye’de fındık sektörünün modernizasyonuna ve değer zincirinin her yönüyle gelişmesine katkıda bulunma hedefiyle yürüttüğü Ferrero Değerli Tarım (FFV) sürdürülebilirlik programının Ordu’daki çalışmaları devam ediyor. Programın ‘Çevrenin Korunması ve Sürdürülebilirlik İş Modeli’ başlığı kapsamında 2017’de hayata geçirilen ‘Model Bahçeler’ projesinin Ordu ayağında, FFV saha uzmanları Ordu’daki fındık üreticilerine ait dokuz model bahçede, etkinliği kanıtlanmış olan iyi tarım uygulamalarını ve yenilikçi zirai çözümleri uygulamaya koyuyor. Ordu’daki model bahçelerin etki alanı, beş yılda yaklaşık 15 bin dekar fındık bahçesine ve üç yüzden fazla fındık üreticisine ulaştı.

“İyi tarım uygulamaları ile tüm bölgeye örnek oluyoruz”

Ferrero Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Sera Üner, Ordu’daki fındık üreticilerinin ilgisi ve yeniliğe açık olması sayesinde doğru tarım tekniklerinin yaygınlaştığını belirterek, “Sahada danışmanlık ve eğitim gibi hizmetlerle iyi tarım uygulamalarını üreticilere aktarırken, aynı zamanda en iyi uygulama örneklerini model bahçelerde ortaya koyuyoruz. Üreticiler, sürdürülebilirliği de destekleyen bu uygulamaların somut faydasını bizzat gözlemleme imkanına sahip oluyor. Bu sayede uygulama yaptığımız bahçeler tüm bölgeye örnek oluyorlar. Fındık değer zincirinin gelişmeye devam etmesine katkıda bulunacak dijital imkanları da devreye alarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Gölköy’de göztaşı, Fatsa’da derin budama uygulaması yüzde 100’e ulaştı

FFV saha uzmanları, model bahçelerde fındık üreticilerine fındık hastalık ve zararlıları ile entegre mücadele, bitki besleme, hasat ve budamaya yönelik eğitim ve uygulama desteği sağlıyor. Üreticiler bahçelerindeki ihtiyaca odaklanılarak önerilen uygulamalarla, bahçe sağlığını iyileştirme, fındığın kalitesini artırma, hastalık ve zararlılara karşı kültürel önlemlerle pestisit kullanımında azalma, verimli gübre kullanımı, doğru budama ve besleme yöntemleri sayesinde sağlıklı gelişim, hasat gibi uygulamalarda alternatif yöntemlerin kullanılmasıyla üretim maliyetlerinde azalma gibi faydalar elde ediyor. Ordu’nun Gölköy ilçesinde göztaşı uygulaması, Fatsa ilçesinde ise derin budama uygulaması yapılan bahçe alanları yüzde 100’e ulaşırken, gübre ihtiyacının bir kısmının organik gübreden karşılanmasına teşvik edilen bahçe alanları Ünye Aydıntepe’de yüzde 100’e, Altınordu Dedeli’de yüzde 98’e ulaştı.

“Derin budama sayesinde bahçem yeni dikilmiş gibi oldu”

Model Bahçeler projesi kapsamında Ordu’nun Ünye ilçesinde üretim yapan fındık üreticisi Mustafa Kılıçarslan, programın etkisini şu örneklerle anlattı: “2017’den bu yana 50 dönümlük bahçemin 1,5 dönümünde, Ferrero Değerli Tarım saha uzmanlarının desteğiyle iyi tarım uygulamaları gerçekleştiriyoruz. 76 yaşında bir üretici olarak, dikim tarihini bile hatırlamadığım bahçemdeki fındık ağaçlarını kesmeyi düşünüyordum. Ancak mühendis arkadaşların uyguladığı derin budama sayesinde bahçem yeni dikilmiş gibi oldu. Hem canlandı hem de verimi arttı. Uzmanların uygulamalarını gözlemleyerek bahçemin geri kalanında da uyguladım. Bu sayede büyük oranda kalite ve verim artışı yakaladım. Model bahçedeki uygulamaları örnek alan bölgedeki fındık üreticisi komşularımın da aynı faydaları yakaladıklarını gözlemledim.”

 

Anahtar Kelimeler : ORDU’DA, İYİ, TARIM, UYGULAMALARI, YAYGINLAŞTI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız