HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
16 Mayıs 2018 Çarşamba Saat: 10:40

CHP: Engelleri kaldırmak için yanınızdayız!

Cumhuriyet Halk Partisi, (CHP) Ordu İl Örgütü 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada “Cumhuriyet Halk Partisi olarak ilçelerimizden Genel Merkezimize kadar tüm örgütümüzle, herkesin İns
CHP: Engelleri kaldırmak için yanınızdayız!

Cumhuriyet Halk Partisi, (CHP) Ordu İl Örgütü 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada “Cumhuriyet Halk Partisi olarak ilçelerimizden Genel Merkezimize kadar tüm örgütümüzle, herkesin İnsan Onuruna Yaraşır bir yaşam sürmesi umuduyla 10-16 Mayıs Engelliler Haftanızı kutluyoruz” denildi.

CHP’den tarafından yapılan kutlamada şu görüşlere yer verildi: “Cumhuriyet Halk Partisi olarak kurulduğumuz günden bugüne her zaman haksızlığa uğrayan, dezavantajlı toplum kesimlerinin yanında olduk. Eşit, Adil, Herkesin Mutlu olduğu ve insanca yaşadığı bir Türkiye Umudumuzu gerçekleştirmek için bu zamana kadar çalıştık ve daha fazla çalışmaya kararlıyız.

Türkiye’de kaç engellinin olduğu, ne oranda iş gücüne katılabildiği, katılanların ve katılamayanların mesleki, eğitimsel ve cinsiyet dağılımlarının ne olduğu güncel olarak bilinmemektedir. Resmi rapor ve istatistiklerde birbirinden çok farklı sayılar açıklanmaktadır. 2012 yılı Türkiye Sağlık Araştırması bu konuda yapılmış olan bir araştırma olup üzerinden 6 yıl geçmiştir. Söz konusu araştırmaya göre Türkiye’de nüfusun %5.5‘i görme sorunu, %4.7’si işitme sorunu, %4.5‘nin yürüme sorunu yaşadığı saptanmıştır. Türkiye nüfusunun %12,29’u engellidir.

Yurttaşların eşitliği Anayasa hükmüdür ve fakat engellilerin diğer bireylerin sahip olduğu temel hak ve özgürlüklerden mahrum edildikleri küresel düzeyde kabul edilmektedir.

  
ERİŞİM SORUNU:2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı yasanın en önemli hükmü erişim sorununu 7 yıl içerisinde çözme vaadidir. Bu yasanın yürürlüğünün üzerinden 13 yıl geçmiştir ve hala erişim sorunu çözülmemiştir. Bu sorun tüm haklara erişimin ön koşuludur. Amasız, fakatsız erişilebilirlik sorunu ivedilikle çözülmelidir.


SAĞLIK SORUNU: Sağlık, yaşam hakkı ile doğrudan ilintili temel bir haktır. Son yıllarda sağlık alanında yaşanan özelleştirmeler ile birlikte, SGK kapsamında nitelikli bir hizmet alabilme olanağı kalmamıştır. Ayrıca sağlık hakkı, Sağlık Uygulama Tebliği(SUT)ndeki kısıtlamalar, KATKI PAYI İSTENMESİ, KALİTELİ TIBBİ CİHAZ VE MALZEMELERİN karşılanmaması ve 1 yılı bulan randevu alma sorunlarıyla ihlal edilmektedir. Bu sorunlarla tüm yurttaşlarımız karşı karşıyadır.

EĞİTİM SORUNU : Türkiye’de kadın engellilerin %54.9’u ,erkek engellilerin ise %32.1 i okur yazar değildir. Türkiye’de engelliler içerisinde lise ve üzeri eğitim düzeyi oranı %7.7 de kalmıştır. Okur-yazar olabilmek birçok temel hak ve özgürlüklere ulaşabilmek için temel şarttır. Braille ve diğer biçimdeki yazıların okunması, işaret dilinin bilinmesi ve duyarlı sensörlü araç kullanılabilmesi eğitime erişimle mümkündür. Engelliler en  temel haklardan biri olan eğitim hakkına ulaşmada da birçok sorunla karşılaşmaktadırlar. Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların özel eğitim hakları yaş, saat sınırlaması, rapor alma zorluğu ve nitelikli personel eksikliği gibi nedenlerle ihlal edilmektedir.


İSTİHDAM SORUNU : 

Engellilerin sadece yüzde 20 si işgücüne katılabilmektedir. Bunların da en az yüzde 20 si iş bulamamaktadır. Dolayısıyla, milyonlarca kişi işsizdir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı EYHGM Ekim ayı bültenine göre 284.951 kişi %70 ve üzerinde engelli raporu olduğu için ortalama 461 TL, 338.814 kişi %40-69 oranında engelli olduğu için ortalama 314 TL engelli maaşı almıştır. Bu miktarlarla insanca bir yaşam imkansızdır. Ayrıca, işsiz engellilerin sadece ¼ üne sosyal yardım yapılmaktadır. On binlerce engellinin aylığı kesilmiştir. Kesilen aylıklar nedeniyle ciddi dramlar yaşanmaktadır. Haksız kesilen engelli aylıkları derhal geri bağlanmalıdır.

Evde bakım ücreti akrabaların gelirine de bakılarak bağlanmaktadır. Bu düzenleme hatalıdır. Bu hatalı düzenleme nedeniyle on binlerce engelli ve yaşlının geliri kesilmiştir. Haksız kesilen gelirler geri bağlanmalı ve 7/24 bakım hizmeti sunan anneler sigortalı yapılmalıdır.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 30.maddesine göre kamuda %4 oranında engelli çalıştırılması öngörülmüştür. Yıllardır yasayla tanınan engelli kadroları doldurulmamıştır. Boş duran 20.000 i aşkın kadro derhal doldurulmalıdır.

Ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınma düzeylerinin en önemli ölçütlerinden biri, engellilere yönelik oluşturduğu yaşam standardıdır. Sağlık, eğitim ve istihdam politikalarında engellilere yönelik bütüncül bir planlama engellilerin bağımsız yaşamı için koşulları oluşturmakta ve yoksulluğu azaltan en önemli faktör olmaktadır.

Engellilerin sorunları burada ifade ettiklerimizle sınırlı değildir. İfade ettiklerimizin çok daha fazlasını yaşadıklarını biliyoruz. Ayrıca, engellilerin yaşadığı sorunların diğer bireylerin yaşadığı sorunlardan ayrı görmüyoruz. İnsan odaklı sosyal devlet politikalarıyla başta engelliler olmak üzere tüm yurttaşların sorunlarının çözüleceğine inanıyoruz. Bu mücadelede engelli, engelsiz tüm bireyleri ortak mücadeleye çağırıyoruz.

Eşit, Adil ve Herkesin Mutlu olduğu bir Türkiye Umudumuz için daha çok çalışacağız. Başta engelliler olmak üzere tüm yurttaşlarımızın sorunlarının çözümü 1. Önceliğimizdir.

Ülkemiz oldukça zengindir. Ülkemiz kaynakları doğru kullanıldığında engellilerin, yaşlıların, hastaların ve işsizlerin ekonomik sorunları çözülecektir. Adil paylaşımın güvencesi Sosyal Devlet ilkeleri Devlet Yönetimine hakim kılınacak ve sorunlar çözülecektir.

Yalnız değilsiniz, sizlerde bizleri yalnız bırakmayım. Birlikte başaracağız.

Tüm yurttaşlarımızı, Engellilerin hak mücadelesine duyarlı olmaya ve engelli vatandaşlarımızla yan yana durmaya davet ediyoruz.

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler : CHP:, Engelleri, kaldırmak, için, yanınızdayız!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız