Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 16:04 CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, YENİ KABİNEYİ AÇIKLADI
- 16:05 KORGAN NEFES ALDI!
- 15:31 JAPONYA’DAN KIZILAY’A BAĞIŞ
- 15:15 ŞANLITÜRK: YENİ TÜRKİYE YÜZYILI TÜRK ASRI OLACAK
- 15:09 ERASMUS PROJESİ KAPANIŞ TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 15:03 FATSA DEPREMZEDELER İÇİN TEK YÜREK OLDU
- 14:58 THM KONSERİ KEYİF VERDİ
- 14:32 U12’LERİN FUTBOL DOLU GÜNÜ
- 14:32 U-15 ŞAMPİYONASINA DOĞRU
- 14:32 ORDU’DA TRİATLON HEYECANI YAŞANACAK
- 14:33 BÖLGESEL LİG BAŞVURULARI BİTİYOR
- 14:31 52 ORDU FİNAL İÇİN SAHAYA ÇIKIYOR
- 14:00 ALTINORDU’NUN TARİHİ YENİDEN DOĞDU
- 13:34 “SİGARA BAĞIMLILIĞI TEDAVİ EDİLEBİLİR”
- 13:32 ERKEKLERİN KÂBUSU ORŞİTE
ENDOMETRİOZİS ANNELİĞE ENGEL OLMASIN!

Tanı konulması 7-10 yılı bulabiliyor
Endometriozis hastalığına özgü spesifik bir belirti olmadığı için erken tanı özellikle adet döneminde yaşanan ağrı gibi şikayetlerin dikkate alınması ve hekime başvurulması ile mümkün oluyor. Doç. Dr. Hale Göksever Çelik, endometrizisin başka hastalıklarla ortak belirtilere sahip olması, adet sancılarının hastalar tarafından çok önemsenmemesi ve endometriozis farkındalığının az olması nedeniyle tanıda ortalama 7-10 yıllık gecikmeler yaşandığına dikkat çekiyor.
Anne olma şansını etkileyen etkenlerden biri
Kadınlarda ovülasyon, yani yumurtlama sorunları, tüplere ve rahme ait problemler infertilite sorununa yol açabiliyor. Ayrıca bazı kadınlarda hamileliği önleyecek herhangi bir problem olmadan da infertilite görülebiliyor. Endometriozis; tüplerde oluşan yapışıklıklar, tüplerin hareketliliğinde bozulmalar ve yumurtalık kalitesinde düşme gibi mekanizmalarla infertiliteye neden olabiliyor. Endometriozisi olan kadınların bir kısmında hiçbir belirti ve bulgu görülmez iken adet döneminde sancı, ilişki esnasında ağrı, kronik kasık ağrısı ve hamile kalamamak, hekime en sık başvuru nedenlerini oluşturuyor.
Doğru tedavi hamilelik şansını artırıyor!
İnfertilite sorununda hamileliğin nasıl planlanacağına hasta bazında karar veriliyor ve tedavi kişiye özgü planlanıyor. Kadının yaşı, yumurtalık rezervi, tüplerin açık olup olmaması, rahimde yer kaplayan bir oluşumun (polip, myom, vs) varlığı ve eşin sağlık durumu, hamilelik şansını etkileyen faktörleri oluşturuyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hale Göksever Çelik, tüm bu etkenlerin değerlendirilip hamileliğin kendiliğinden oluşma şansının görüldüğü hastalara belirli bir süre tanındığını belirterek, “Hamilelik başarısı olmayan durumlarda ise aşılama ve tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme tedavileri ile endometriozisten farklı infertilite sorunu olan kadınlar kadar hamilelik başarısı elde edebiliyoruz. Endometriozis hastalarında tedavi sonrasında hamile kalma şansı yaşa bağlı olarak değişmekle birlikte yüzde 50-60’lara kadar yükselebiliyor.” diyor.