ALZHEİMER BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Alzheimer, beyin hücrelerinin yavaş yavaş ölmesiyle hafıza kaybına ve düşünme yeteneğinin azalmasına yol açan, ilerleyici bir beyin hastalığıdır.

Alzheimer, beyin hücrelerinin yavaş yavaş ölmesiyle hafıza kaybına ve düşünme yeteneğinin azalmasına yol açan, ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Genellikle ileri yaşlarda görülen bu hastalık, kişinin günlük aktivitelerini yapamaz hale gelmesine neden olur.

 ALZHEİMER NEDİR?

         Alzheimer, hafızayı kontrol eden nöronlar başta olmak üzere beyindeki tüm nöronları etkileyen protein plaklarının oluşmasıyla karakterizedir. Bu durum, kişinin zamanla günlük işlerini yapamaz, zaman-mekan algısını kuramaz ve konuşma yetisini kaybedebilir hale gelmesine yol açar. Türkiye’de yaklaşık 400 bin, dünyada ise 10 milyon kişide teşhis edilen Alzheimer, genellikle 30-40'lı yaşlardan itibaren unutkanlıkla kendini gösterir. 65 yaşında görülme sıklığı %1 iken, 80'li yaşlarda bu oran %30’a yükselir.

 ALZHEİMER NEDEN OLUR?

         Alzheimer’ın kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, beyinde amiloid plaklar ve nörofibriler yumakların oluşmasıyla ilişkilendirilir. İlerleyen yaş en büyük risk faktörüdür. Ailesinde bunama sorunu olan kişilerde Alzheimer'a yakalanma riski 3-4 kat daha fazladır. Düşük eğitim düzeyi, uzun süreli alkol kullanımı ve Down Sendromu da risk faktörlerindendir. Genetik miras nedeniyle erken yaşlarda Alzheimer tanısı konan kişilerde hastalık daha hızlı ilerler. Diğer sistemik hastalıklar da süreci hızlandırabilir.

 ALZHEİMER BELİRTİLERİ

         Alzheimer belirtileri, günlük hayatı etkileyen unutkanlık ve bilişsel yeteneklerde azalma ile kendini gösterir. İşte detaylı belirtiler:

 Unutkanlık: Özellikle yakın zamana ait olayları ve insan isimlerini hatırlayamama.

Günlük İşlerde Güçlük: Alışveriş yapma, yemek pişirme gibi aktivitelerde zorlanma.

Konuşma Güçlüğü: Kelime bulmada zorlanma.

Zaman ve Mekan Algısında Bozukluk: Tarihleri ve bildiği yolları unutma.

Karar Verme Zorluğu: Giysi seçimi gibi konularda.

Pratik Düşünmede Azalma: Hesap yapma ve planlama becerisinin azalması.

Eşyaları Yanlış Yere Koyma: Gözlüğünü ayakkabı dolabına koyma gibi.

Kişilik Değişiklikleri: Çevresindekilerden kuşkulanma, içe dönüklük.

Ruh Hali Değişiklikleri: Çabuk ağlama ve sinirlenme.

Davranış Bozuklukları: Sorumluluktan kaçınma, takip edilme şüphesi, amaçsız gezinme.

 ALZHEİMER NASIL ANLAŞILIR?

         Alzheimer tanısı, detaylı bir görüşme, fizik ve nörolojik muayene, kısa süreli hafıza testleri, biyokimyasal testler ve gerektiğinde bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile konur. Depresyon gibi diğer tıbbi durumlarla karışabildiğinden, psikometrik testler de yapılabilir. Erken teşhis, hastalığın ilerleme hızını yavaşlatmak için önemlidir.

 


KENT BAYRAMLAŞMASI YAPILDI

ŞANLITÜRK: BAYRAMIMIZ, YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMANIN SİMGESİDİR

BAŞKAN TEPE, BELEDİYE PERSONELİ İLE BAYRAMLAŞTI

VALİ EROL’DAN BAYRAM ZİYARETLERİ

ODÜ TIP FAKÜLTESİNDE BİR İLK

DİKKAT! RİP VAR

“KURBAN BAYRAMI ÜLKEMİZE, MİLLETİMİZE HUZUR GETİRSİN”

BAŞKAN GÜLER’DEN BABALAR GÜNÜ MESAJI

ORDU DA 569 OKULDA, 135 BİN 66 ÖĞRENCİ KARNE ALDI

FENER ADASI SEZONA MERHABA DEDİ
Anasayfa