KURBAN İBADETİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

HÜSEYİN DENİZ2025-05-22 10:12:45

Kurban inançlı Müslümanların Allah’a yaklaşmak, inancı gereği samimiyetini ortaya koymak ve Allah’ın rızasını kazanmak için kestikleri kurbanlardır.

Bu konuda bilinmesi gereken bazı önemle hususlara dikkat edilmesi gerekir

a-)Kurbanda kapak atma olayı nedir?

Özellikle büyükbaş hayvanların öndeki alt iki kişinin 2 yaşına ulaştıktan sonra dökülmesi, kapak attı olarak tanımlanmaktadır. Bu bakımdan kurbanlık hayvanın kapak atması, kurbanlık için o hayvanın seçilmesi adına oldukça önemlidir. Kapak atmamış yani diş dökmemiş hayvanlar kurban olarak seçilemez.

Buna göre iki yaşını bitirdikleri kesin olarak bilinen sığır cinsi büyükbaş hayvanların dişlerinin kapak atmaması, bu hayvanların kurban olmalarına engel olmaz. Yine dişleri kapak attığı hâlde henüz iki kamerî yaşını doldurmamış olan velevki üçbeş günü kalmış olsa bile büyükbaş hayvanlar da kurban olarak kesilemezler.

Doğumu kesin olarak bilinmeyen sığır cinsi büyükbaş hayvanlar için kapak atma denilen iki ön dişin çıkması, o hayvanın kurban edilebilmesi için bir ölçü olarak kabul edilebilir.

Bazı insafsız ve vicdansızların yaşını doldurmayan hayvanın ön dişlerini çekerek kapak attıklarını ifade etmektedirler.

c-)Kurbanlık hayvanların yaşlarında aranacak olan asgari sınır nedir?

Kurbanlık hayvanlarda aranan şartlar, “Hz. Peygamberin sünneti ile tespit ve tayin edilmiştir.’

Devenin 5, sığır ve mandanın 2 (24 ay), koyun ve keçinin 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. Buna mukabil 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması hâlinde kurban edilebilir. Koyunlardaki bu istisna bizzat Hz. Peygamber tarafından yapılmıştır (Müslim, Edâhî, 13).

Bunun yanında “deve, sığırın keçinin, koyuna kıyaslanarak besili olması hâlinde söz konusu yaşları doldurmadan kurban olabileceği söylenemez. Keçinin yavrusu oğlağın kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir.(Buhârî, Edâhî, 8).

d-) Vekâlet yoluyla kurban kesilebilir mi? 

Kişinin bulunduğu şehir veya ülke dışında vekâletle kurban kestirmesinin caiz olurmu?

Kişi, kurbanını bizzat kesebileceği gibi vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban, hac ve zekât gibi mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise vekâlet caizdir.

 Vekalet verme şekilkeri şöyle de olur

Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, WhatsApp, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. 

Burada vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmesi gerekir, Kurbanda önemli olan, kişinin niyetinin Allah için olması ve vekâleten kendisi adına kurbanın kesilmesidir.

Dolayısıyla kurbanın yurt içinde başka bir ilde ya da yurt dışında kesilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. 

Kurban fiyatlarının kesilen ülkeye göre az veya çok olması bu durumu değiştirmez. Ancak burası Ömrünün büyük bir bölümünü geçirdiği ve yaşadığı il, ilçe,köy ve mahallede muhtaç ve fakirler varsa ilk öncelik burada kesmesi ve dağıtması daha uygun olur.

Müslümanlar fakir ve muhtaç olan komşularından sorumludurlar.

e-)Kurban kesenin biri abdestsiz olarak kurban kesilebilir mi?

Kurban ibadetini yerine getirmek, gerekli şartları taşıyan bir hayvanı, kurban niyetiyle kesmekle gerçekleşir. 

Hayvanın kesen kasap için kesim ameliyesi ibadet değildir. 

Kurban kesmekle ibadet yapmış olmaz. para kazanmak için emeğinin karşılığı olarak ücretli yapmasındandır.

f-) Kurban kesen kasabın ücret alması  caiz’midir?

Evet kurban kesen kişinin ücret alıp alıp almaması tamamen kendine ait olup, bir emek karşılığında verilmesi en uygun olanıdır.

Burada  kurban kesme eylemi ibadet olsaydı bu kasabın kesinlikle ücret alamaması gerekir vede ibadet karşılığında ücret alması caiz olamaz.

Konumuzla alakalı bir ayrıntıdan bahsetmek istiyorum

!!!-Kurban kesen kişinin abdestli olması şart olmamakla birlikte kurban bir kurbet (Allah’a yakınlaşma aracı) olduğu için kesenin ve kestirenin abdestli olması daha faziletlidir.

g-)  İslam dışı olan ehli kitabın kestiği kurban kurban olurum?

Evet müslüman ve işin ehli biri varken doğru olmaz, Ancak mekruh olmakla birlikte ehl-i kitaptan olan kasabın kestiği kurban geçerlidir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 166).

h-) Kredi kartıyla ve kredi ile kurban satın almak caiz midir.

Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartı ve kredi çekmek suretiyle taksitli olarak da alabilir. 

Ödeme gününü geçirmemesi gerekir gün geçerse faiz faiz bulaşır

Kredi kartıyla vadeli olarak kurban alırken, vadeyi bankanın uygulaması halinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olacağı için bundan sakınmak gerekir.

İ-)Taksitle kurban alınabilir mi?

Mülkiyet, mala sahip olma :Hayvanı bizzat yetiştirme, hibe veya miras yolu ile olabileceği gibi satın alma yolu ile de gerçekleşebilir.

Esasen vadeli satış caizdir (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 59). Taksit ise, borcun ödenmesinin belirli birkaç zamana vadeli olarak geciktirilmesidir (Mecelle, md. 157). Buna göre taksitlendirme yolu ile satın alınan bir mal, alıcının mülkiyetine geçtiğine göre, bu yolla alınan bir hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca yoktur.

j-) bir kimsenin, oğlunun veya herhangi bir başkasının bağışladığı para ile kurban alıp kesmesi durumunda bu, kurban sayılır mı?

Oğlu veya herhangi bir başkası tarafından kendisine bağış yapılan kimse bu paranın sahibidir. Bağışlanan bu parayı dilediği gibi harcayabilir. İster başka ihtiyaçları için sarf eder, isterse kurbanlık alıp kesebilir. Kesilen bu hayvan, kurban yerine geçer.

k-)Satın alınan kurbanlığın ölmesi veya kaybolması durumunda ne yapılmalıdır?

Satın alınan kurbanlığın kesilmeden önce ölmesi veya kaybolması hâlinde satın alan kişinin maddi durumuna göre farklı hüküm uygulanır, şayet kişi varlıklı ise, başka bir hayvanı kurban olarak keser. Çünkü kendisine vacip olan kurbanı kesmiş değildir. Fakat yoksulsa yenisini almasına gerek yoktur. Çünkü yoksula kurban vacip değildir, satın almakla, satın aldığı hayvanı kesmeyi kendisine vacip kılmıştır. Aldığı hayvan ölünce, vücûbiyet düşer ve yenisini almak gerekmez.

k-) Kurban bedeli kurban kesmeden her hangi bir kuruma para olarak bağış yapılabilirmiş?

Kesinlikle hayır kurban vacip bir ibadettir. Buda infak şekli ile bir sadaka çeşitlidir.

Rabbim ibadet niyetiyle niyet kurmuş olduğunuz Kurbanlarınızı kabul eylesin.

 

Anasayfa