Türkiye İstatistik Kurumu tarafından “Milli Aile Haftası” kapsamında yayımlanan 2025 yılı verileri, Türkiye’de aile yapısının son yıllarda önemli değişimler yaşadığını ortaya koydu. Açıklanan istatistiklere göre hanehalkı küçülürken, yalnız yaşayanların sayısı artış gösterdi.
Türkiye’de 2008 yılında 4 kişi olan ortalama hanehalkı büyüklüğü, 2025 yılında 3,08 kişiye kadar geriledi. Ortalama hanehalkı büyüklüğünün en yüksek olduğu il 4,84 kişi ile Şırnak olurken, en düşük olduğu il ise 2,49 kişi ile Tunceli oldu.
Verilere göre yalnız yaşayan bireylerden oluşan tek kişilik hanehalklarının oranı dikkat çekici şekilde yükseldi. 2014 yılında yüzde 13,9 olan oran, 2025 yılında yüzde 20,5’e ulaştı. Tek kişilik hanelerin en fazla bulunduğu il yüzde 32,7 ile Gümüşhane oldu.
Öte yandan geniş aile yapısında azalma yaşandığı görüldü. Geniş aile oranı 2014 yılında yüzde 16,7 iken, 2025 yılında yüzde 13,5’e düştü.
Tek Ebeveynli Aileler Yükselişte
TÜİK verilerine göre tek ebeveyn ve çocuklardan oluşan hanelerin oranı da arttı. 2014 yılında yüzde 7,6 olan oran, 2025 yılında yüzde 11,3’e yükseldi. Bu hanelerin yüzde 8,5’ini anne ve çocuklardan oluşan aileler oluşturdu.
Tek ebeveynli aile oranının en yüksek olduğu il yüzde 13,8 ile Bingöl olarak açıklandı.
Çocuklu Haneler Yüzde 41,9
Türkiye’de toplam 26 milyon 977 bin 795 hanenin yüzde 41,9’unda 0-17 yaş grubunda en az bir çocuk bulunduğu belirtildi. Çocuk bulunan hanelerin en yoğun olduğu il yüzde 68,2 ile Şanlıurfa olurken, en düşük oran yüzde 27,3 ile Tunceli’de görüldü.
Ayrıca hanelerin: yüzde 19,1’inde bir çocuk, yüzde 14,1’inde iki çocuk, yüzde 5,7’sinde üç çocuk bulunduğu açıklandı.
Yaşlı Nüfus ve Yalnız Yaşam Dikkat Çekti
Türkiye’de her dört haneden birinde en az bir yaşlı bireyin yaşadığı belirtildi. 2025 yılında 7 milyondan fazla hanede 65 yaş ve üzeri fert bulunduğu kaydedildi.
Tek başına yaşayan yaşlıların sayısında da önemli artış yaşandı. Tek kişilik hanelerin yüzde 33,2’sini yalnız yaşayan yaşlı bireyler oluşturdu. Bu grubun büyük bölümünü kadınlar meydana getirdi.
Gençler Daha Uzun Süre Aileleriyle Yaşıyor
TÜİK verileri, 25-29 yaş grubunda hiç evlenmemiş gençlerin yüzde 70’inin anne ve babalarıyla birlikte yaşamayı sürdürdüğünü ortaya koydu. Bu durum ekonomik şartlar ve yaşam maliyetlerinin aile yapısı üzerindeki etkisini yeniden gündeme taşıdı.
Akraba Evliliği Oranı Düşüyor
Türkiye genelinde akraba evliliği oranının yıllar içinde düşüş gösterdiği belirtildi. 2010 yılında yüzde 5,9 olan akraba evliliği oranı, 2025 yılında yüzde 3’e geriledi. En yüksek oran yüzde 16,9 ile Şanlıurfa’da görüldü.
Yoksulluk En Çok Geniş Aileleri Etkiliyor
Gelir ve yaşam koşulları araştırmasına göre geniş ailelerin yüzde 27,1’inin yoksulluk sınırının altında yaşadığı açıklandı. Tek kişilik hanelerde bu oran yüzde 9,8 olarak kaydedildi.
Konut sorunları da dikkat çekti. Türkiye’de nüfusun yüzde 28,8’i sızdıran çatı, nemli duvar ve çürümüş pencere gibi problemler yaşarken, yüzde 27,9’u ise ısınma sorunu ile karşı karşıya kaldı.
Mutluluğun Kaynağı “Aile”
Yaşam Memnuniyeti Araştırması sonuçlarına göre vatandaşların yüzde 69’u kendilerini en çok ailelerinin mutlu ettiğini ifade etti. Aileyi sırasıyla çocuklar, eş ve anne-babalar takip etti.