23 Kasım 2025 Pazar
SON DAKİKA
GÜNCEL

ALTINORDU ZİRAAT ODASI, FİLELEME SİSTEMİNİ DE KURUYOR

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındık toplama maliyetini dörtte bire düşürecek ocağı saran fileleme sisteminin kurulumunu Oda tarafından yapıldığını söyledi.              Konuyla ilgili açıklama yapan Başka
Yayınlama: 29.08.2025 13:13 Güncellendi: 22.11.2025 22:16 61 okuma
ALTINORDU ZİRAAT ODASI, FİLELEME SİSTEMİNİ DE KURUYOR

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındık toplama maliyetini dörtte bire düşürecek ocağı saran fileleme sisteminin kurulumunu Oda tarafından yapıldığını söyledi.             

Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Akça; “Altınordu Ziraat Odası ve Ertuğrul Kara çiftçimizle birlikte fındık toplama maliyetini dörtte bire düşürecek ocağı saran fileleme sisteminin kurulumunu yapıyoruz.

Bu sistemle; İşçilik dörtte bire düşüyor. Domuzun fındığa ve ocağa vereceği zarar tamamen engelleniyor. Başşakçı sıkıntısından ortadan kalkıyor” dedi.

“FAZLA RANDIMAN İLAÇ VE GÜBRE MASRAFINI KARŞILIYOR”                        

Fazla randımanın önemine de dikkat çeken Başkan Akça; “Fındık kuruduğu için harman derdi bitiyor, fındığı topladıktan sonra direkt patoza veriyoruz.                        

Fındık olgunlaştıktan sonra döküleceği için en az 3-4 randıman fazla geliyor ve bu 3-4 randıman fındığın tüm ilaç ve gübre masraflarını karşılıyor                                           

Bu sistem uygulanan bahçelerde tırpan işçiliği çok aza düşüyor, sadece ocakların diplerinin temiz olması yetiyor. Fındık ocaklarının yıpranmasının önüne geçiliyor.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada üreticilerimize hizmete devam edeceğiz. Tarım geleceğimiz, fındık vazgeçilmezimizdir” diye konuştu.