17 Nisan 2026 Cuma
SON DAKİKA
GÜNCEL

KOKARCAYI TOPLA, HEDİYEYİ KAP

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Altınordu, Çamaş, Çatalpınar, Fatsa, Perşembe ve Ünye İlçelerimizde Bakanlığımız tarafından Kahverengi Kokarca Toplatma Projesi başlatıldı. İlimizde fındık ürünü başta olmak üzere bir çok
Yayınlama: 10.09.2025 12:24 Güncellendi: 16.04.2026 01:01 145 okuma
KOKARCAYI TOPLA, HEDİYEYİ KAP

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Altınordu, Çamaş, Çatalpınar, Fatsa, Perşembe ve Ünye İlçelerimizde Bakanlığımız tarafından ''Kahverengi Kokarca Toplatma Projesi'' başlatıldı.

İlimizde fındık ürünü başta olmak üzere bir çok bitkisel ürüne zarar veren Kahverengi Kokarca Zararlısı ile Mücadele kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı  Bitki  Sağlığı  Uygulama  Programında  yer  alan  Kahverengi  Kokarca  mücadelesi teknik talimatı doğrultusunda, mekanik, biyoteknik,  biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemlerinin tamamı kullanılıyor.

Okul çağında olan çocukların kahverengi kokarca mücadelesi konusunda bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturmak, aynı zamanda mekanik mücadeleyi teşvik etmek amacıyla Kahverengi Kokarca Zararlısının popülasyonunun en yoğun olarak görüldüğü Altınordu, Çamaş, Çatalpınar, Fatsa, Perşembe ve Ünye İlçelerimizde Bakanlık tarafından ''Kahverengi Kokarca Toplatma Projesi'' başlatıldı.

 Daha önce eğitime tabi tutulan okul çağındaki çocuklar tarafından toplanan canlı-cansız kahverengi kokarcalar her hafta Cuma günü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine teslim edilecek. 30 Kasım 2025'e kadar toplamaya ve teslim etmeye devam edilecek olup teslim edilen kokarcalar İlçe Komisyonunca değerlendirilecek. Canlı kokarcalar zararlının en büyük doğal düşmanı olan samuray arıcığının üretilebilmesi için Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsüne gönderilecek. 

Yarışma sonucu her İlçede 1. olan çocuklara Tarım ve Orman Bakanlığı’nca tedarik edilen bisiklet hediye edilecek. Ayrıca yarışmaya katılan diğer çocuklara da sürpriz hediyeler dağıtılacak.