Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Liselerde Bilim Uygulamaları Programı” kapsamında, öğrencilerin bilimsel düşünme, araştırma, sunum yapma ve akademik ortamlarda kendilerini ifade edebilme becerilerini geliştirmeye yönelik il sempozyumları gerçekleştirildi.
2025-2026 eğitim öğretim yılı kapsamında düzenlenen programla; öğrencilerin girişimci, yenilikçi, iletişim becerileri güçlü, sistematik düşünebilen, problem çözebilen, öğrenmeye açık ve özgüven sahibi bireyler olarak yetişmelerine katkı sunulması hedeflendi. Aynı zamanda bilimsel toplantılar aracılığıyla akademik çalışmalara altyapı oluşturabilecek becerilerin desteklenmesi amaçlandı.
Program kapsamında fen bilimleri, matematik ve teknoloji alanında “Geleceğin Teknolojileri” ortak tema olarak belirlendi. Ordu genelindeki fen liseleri ile merkezi sınavla öğrenci alan Anadolu liseleri, farklı başlıklarda hazırladıkları çalışmalarla sempozyumlarda yer aldı.
Bu kapsamda; Ordu Fen Lisesi “İnsansı Robotlar”, Ünye Fen Lisesi “Nesnelerin İnterneti”, Fatsa Fen Lisesi “Nano Teknoloji”, Gölköy Fen Lisesi “İnsan Makine Etkileşimi”, Aybastı Fen Lisesi “Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri”, Ünye Mustafa Rakım Anadolu Lisesi ise “Kuantum Bilgisayar” başlıklı sunumlarıyla programa katkı sundu.
Fen bilimleri, matematik ve teknoloji alanındaki il sempozyumu, 12 Mayıs 2026 tarihinde Ünye Fen Lisesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Sosyal bilimler alanında ise “Şiddet ve Şiddetin Önlenmesi” konusu ortak tema olarak ele alındı. Bu kapsamda; Gülyalı Turnasuyu Kız Anadolu Lisesi “Kadına Şiddet”, Ordu Lisesi “Eğitimde Şiddet”, Fatsa Cahit Zarifoğlu Anadolu Lisesi ise “Sosyal Medyada Şiddet” başlıklı sunumlarıyla sempozyuma katıldı. Sosyal bilimler alanındaki il sempozyumu da 14 Mayıs 2026 tarihinde Gülyalı Turnasuyu Kız Anadolu Lisesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Programlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ordu İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Fatih Vargeloğlu, öğrencilerin yalnızca akademik bilgiyle değil; araştıran, düşünen, sorgulayan ve fikirlerini ifade edebilen bireyler olarak yetişmelerinin önemine dikkat çekti.
Vargeloğlu açıklamasında, öğrencilerin bilimsel çalışmalarla erken yaşta buluşmasının; araştırma yapma, analiz etme, sunum hazırlama ve topluluk önünde kendini ifade etme becerilerinin gelişimine önemli katkı sunduğunu belirtti. “Liselerde Bilim Uygulamaları Programı”nın öğrencilerin akademik gelişimlerinin yanında özgüvenlerini, iletişim becerilerini ve çok yönlü düşünme kapasitelerini destekleyen önemli bir çalışma olduğunu ifade eden Vargeloğlu, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda öğrencilerin bilimsel ve sosyal alanlardaki çalışmalarını önemsediklerini söyledi.