24 Mart 2026 Salı

  “ORDU LOBİSİ GÜÇLENMEDEN KALKINMA ZOR”

Yayınlama: 31.12.2025 14:33 Güncellendi: 24.03.2026 03:25 212 okuma
   “ORDU LOBİSİ GÜÇLENMEDEN KALKINMA ZOR”

Ordu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ORDUSİAD) Başkanı Vehbi Yüksel, 2025 yılının reel sektör, sanayici, iş dünyası ve esnaf açısından son derece zor bir dönem olarak geride kaldığını belirterek, mevcut ekonomik sıkışmanın 2026 yılının ilk yarısında da etkisini sürdürmesinin beklendiğini söyledi. Yüksel, yılın ikinci yarısına ilişkin ise temkinli bir iyimserlik mesajı verdi. Başkan Yüksel, Ordu’nun yatırımlardan ve kamu kaynaklarından hak ettiği payı alabilmesi için güçlü bir lobiye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

“ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, FİNANSMANA ERİŞİM ZORLAŞTI”

2025 yılının tüm kesimler açısından ciddi ekonomik kayıplarla geçtiğini vurgulayan Yüksel, yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:

“2025 yılı; reel sektör, sanayici, iş dünyası ve esnafımız için oldukça zor bir yıl olmuştur. Toplumun tüm kesimlerinde alım gücü belirgin şekilde düşmüş, iş dünyasının finansmana erişimi her geçen gün daha da zorlaşmıştır. Ülke ekonomisi yüksek faiz, yüksek enflasyon ve dalgalı döviz kuru baskısı altında bir yılı geride bırakmıştır. Mevcut ekonomik göstergeler, 2026 yılının ilk 6 ayında da bu zorlukların devam edeceğini göstermektedir. Ancak yılın ikinci yarısında faizlerde yaşanması muhtemel düşüş beklentisi iş dünyası için umut vericidir.”

“KALKINMA, ORDU’NUN KİMLİĞİYLE UYUMLU OLMALI”

Ordu’nun doğal güzellikleri, çevresel değerleri ve yaşanılabilir şehir kimliğiyle özel bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Yüksel, kalkınma ve yatırım süreçlerinin bu kimliği koruyacak şekilde yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

“Ordumuz; doğal güzellikleriyle, insan ölçeğini koruyan yapısıyla ve yaşanılabilir şehir kimliğiyle bizlere emanet edilmiş çok kıymetli bir şehirdir. Bu emaneti gelecek nesillere aktarırken şehrimizin siluetini, ruhunu ve kültürel değerlerini korumak hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.

“HİZMET YAPILMALI AMA ORDU’NUN SİLUETİ BOZULMAMALI”

Yatırımlara ve hizmetlere karşı olmadıklarını açıkça ifade eden Yüksel, plansız ve kimlikten uzak projelerin Ordu’ya zarar verebileceğine dikkat çekti. Özellikle Boztepe siluetinin korunmasının önemine vurgu yapan Yüksel, şunları söyledi:

“Elbette Ordu’ya hizmet yapılacak, yatırımlar hayata geçirilecek. Ancak bu hizmetler Boztepe’nin siluetini bozmadan, Ordu’nun yaşanılabilir şehir özelliğini kaybettirmeden yapılmalıdır. Çevre yolu, Şehir Hastanesi ve organize sanayi bölgeleri gibi temel ihtiyaçlarımızı kararlılıkla takip ediyoruz.”

“2. OSB ACİLEN TAMAMLANMALI, YATIRIMLAR HIZLANMALI”

Sanayi yatırımlarının önündeki en büyük engellerden birinin altyapı eksikliği olduğuna dikkat çeken Yüksel, Ordu 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin bir an önce tamamlanması gerektiğini vurguladı.

“Ordu 2. OSB, sağlam ve eksiksiz bir altyapıyla iş dünyasına acilen teslim edilmelidir. Yatırımcı bekliyor, istihdam bekliyor. Geciken her gün Ordu’nun kaybıdır. Sanayi yatırımlarının hızlanması ve Ordu’nun üretim kapasitesinin artması için bu sürecin daha fazla uzamaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“FATSA ÇEVRE YOLU VE ÜNYE–AKKUŞ–NİKSAR YOLU ORDU’NUN GELECEĞİ İÇİN KRİTİKTİR”

Ulaşım altyapısının ekonomik kalkınmanın temel unsurlarından biri olduğuna dikkat çeken Yüksel, Ordu’nun bekleyen ulaşım projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Fatsa Çevre Yolu, şehir içi trafiği rahatlatacak, lojistik maliyetleri düşürecek ve Fatsa’nın ticari hayatına ciddi katkı sağlayacak stratejik bir projedir. Bu yolun bir an önce tamamlanması hem vatandaşlarımız hem de iş dünyamız açısından büyük önem taşımaktadır.

Ünye–Akkuş–Niksar Yolu ise Ordu’nun İç Anadolu ile bağlantısını güçlendiren, sanayi, tarım, turizm ve ihracat açısından hayati öneme sahip bir projedir. Karadeniz’i İç Anadolu’ya bağlayan bu hattın tamamlanması, Ordu’nun ekonomik gücünü ve rekabet kapasitesini ciddi ölçüde artıracaktır.”

“ÇAMBAŞI YOLU 20 YILDIR ÇÖZÜM BEKLİYOR”

Turizmin Ordu’nun geleceğinde önemli bir yer tuttuğunu belirten Yüksel, Çambaşı yolunun uzun yıllardır çözülememesini eleştirdi.

“Turizmde en temel sorunlarımızdan biri Çambaşı yoludur. Yaklaşık 20 yıldır çözüm bekleyen bu konuda artık söz değil, somut icraat görmek istiyoruz. Çambaşı, Ordu turizminin lokomotifidir ve bu yolun iyileştirilmesi turizm potansiyelimizi doğrudan artıracaktır.”

“HAVALİMANINDA SEFER SAYILARI YETERSİZ”

Ulaşım altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Yüksel, Ordu-Giresun Havalimanı’ndaki sefer sayılarının yetersizliğine de dikkat çekti.

“Ordu-Giresun Havalimanı’nda Ankara ve İstanbul’a düzenli, güçlü ve sürdürülebilir seferler istiyoruz. Bunun yanında İzmir, Kıbrıs ve yurt dışına direkt uçuşların başlatılması Ordu ekonomisine, turizmine ve ticaretine ciddi katkı sağlayacaktır.”

“KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ VE TAPU SORUNU ÜLKE MESELESİDİR”

Küçük esnafın yaşadığı yapısal sorunlara da değinen Yüksel, küçük sanayi sitelerinin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ederek tapu sorunlarının artık ulusal bir problem haline geldiğini söyledi.

“Küçük sanayi siteleri hızla kurulmalı, esnafımız sağlıklı ve güvenli alanlarda üretim yapabilmelidir. Tapu sorunları ise sadece Ordu’nun değil, Türkiye’nin meselesi haline gelmiştir ve kalıcı çözümlerle ele alınmalıdır.”

“ORDU LOBİSİNİ GÜÇLENDİRMEK ZORUNDAYIZ”

Ordu’nun yatırımlardan ve kamu kaynaklarından hak ettiği payı alabilmesi için güçlü bir lobiye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yüksel, siyasete de net mesaj verdi.

“ORDUSİAD olarak bugüne kadar Ordu’nun sorunlarını nasıl dile getirdiysek, 2026 yılında ve sonrasında da aynı kararlılıkla dile getirmeye devam edeceğiz. Karadeniz’deki diğer şehirlerle Ordu arasındaki yatırım farklarının kapanması, istihdamın artması ve Ordu’nun hak ettiği payı alması için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

“ORDUSİAD OLARAK TAKİPÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Konuşmasını Ordu lobisinin güçlendirilmesi çağrısıyla tamamlayan Yüksel, şunları söyledi: “Ordu lobisini güçlendirmek zorundayız. Bu şehir hepimizin ve bu şehre sahip çıkmak ortak sorumluluğumuzdur. ORDUSİAD olarak, Ordu’nun sorunlarının çözümünde siyasetin daha aktif rol alması, şehrimizin gelişmesi ve kalkınmasının hızlanması için sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bu sorunları ancak güçlü bir Ordu lobisiyle çözebiliriz.”