Zirai mücadele uzmanları, kokarcanın başta fındık, mısır, elma, armut gibi meyve ve tarla ürünlerine büyük zarar verdiğini belirtiyor. Kokarcanın meyveye zarar vererek hem verimi hem de kaliteyi düşürdüğü, ekonomik kayıplara neden olduğu vurgulandı.
EVLERE GİRMELERİNE DİKKAT
Sadece tarım alanlarında değil, şehir merkezlerinde de cam ve kapı boşluklarından evlere girerek rahatsızlık yaratan kokarcaya karşı vatandaşların dikkatli olması isteniyor. Kokarcanın yaydığı kötü koku, ezildiğinde daha da yoğunlaşıyor ve yaşam alanlarında ciddi rahatsızlık yaratıyor.
YETKİLİLERDEN MÜCADELE UYARISI
Tarım ve Orman Bakanlığı, bu zararlı böcekle mücadelede hem biyolojik hem de kimyasal yöntemlerin kullanılabileceğini açıkladı. Özellikle:
Cam ve kapı çevrelerine sineklik takılması,
Bahçelerde doğal düşmanların (örneğin samuray arısı) desteklenmesi,
Yoğun kokarca popülasyonlarında ruhsatlı ilaçlarla müdahale edilmesi
öneriliyor.
HALK NE YAPMALI?
Uzmanlar, kokarcayla bireysel mücadele etmek isteyen vatandaşlara şu önerilerde bulundu:
Kokarcayı elle ezmeyin; kötü koku yayılır.
Elektrikli süpürge ile toplayıp torbasını dışarı atın.
Pencere ve kapı kenarlarını silikonla kapatın.
Kimyasal müdahale gerekiyorsa mutlaka yetkililere danışın.
KISA SÜREDE YAYILIYOR
Kokarcanın çok hızlı yayıldığını belirten uzmanlar, "Bir dişi kokarca yılda 200'den fazla yumurta bırakabiliyor. Doğal düşmanları yeterli olmadığında kısa sürede kontrolden çıkabiliyor.