HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
15 Ekim 2019 Salı Saat: 08:42

ORÇEV: PROJE UYGUN DEĞİL

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan “Kıyı düzenleme ve Rereaktif amaçlı dolgu” projesine Ordu Çevre Derneği’nin açtığı davada Bilirkişi Heyeti projenin uygun olmadığına dair rapor hazırladı.  Ordu Çevr
ORÇEV: PROJE UYGUN DEĞİL

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan “Kıyı düzenleme ve Rereaktif amaçlı dolgu” projesine Ordu Çevre Derneği’nin açtığı davada Bilirkişi Heyeti projenin uygun olmadığına dair rapor hazırladı.

 Ordu Çevre Derneği daha önce de rıhtım, sahil dolgusu, Tayfur Gürsoy Parkı üzerindeki projeler için Ordu İdare Mahkemesi’ne açtığı davaları da kazanmıştı. Bilirkişi Heyeti’nin raporu eski ve yeni projeleri birleştiren “Kıyı düzenleme ve Rereaktif amaçlı dolgu” projesinin de uygun olmadığını belirtiyor.

            Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül “Bilirkişi Heyeti bizim iddialarımızı doğruluyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi “ben yaptım oldu” anlayışından uzak durmalı.” diyerek rapor hakkında bilgi verdi.

            “Raporda, dolgu işlemi sırasında çok yüklü kamyonların geçmesi nedeniyle yol üstyapısının ve karayollarının durumunu dikkate alınmadığına dikkat çekiliyor. Bu konuda alınacak önlemlerden söz edilmemiş. Çalışma alanında yeraltı su durumu, çatlakların olup olmadığı araştırması ÇED dosyasında yer almamış.

            Mendireklerin zararı hesaplanmamış

Melet Irmağı ağzına yapılmak istenen 590 metre ve 700 metrelik dolgu biçimindeki mendireklerin denizin üst ve alt akıntısına etkisinin ne olacağına, derenin alüvyon taşımı gibi önemli konular ÇED raporunun en ciddi eksikliği olarak değerlendiriliyor. Raporda, akarsuyun denize kavuştuğu ağızların bir veya iki yanında denize doğru dolgu yapılması denizin akarsu içine doğru malzeme (kum) biriktirmesine ve akarsuyun taşıdığı malzemenin denize ulaşamamasına neden olacaktır, denerek Civil deresinde bunun yaşandığına vurgu yapılmaktadır.”

Proje uygun değil

Gönül, Bilirkişi Heyeti raporunun sonuç bölümde dikkat çeken vurguların olduğunu belirterek, “Proje kapsamında ÇED alınmadan dolguların yapıldığı vurgulanıyor. Biz de bu yapılanlar hakkında Ordu İdare Mahkemesine davalar açmıştık ve hepsini kazandık. Rapor buna da dikkat çekiyor.

Projesiz ve ÇED’siz yapılan Civil Deresi ağzındaki dolgu nedeniyle Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne 71.412,9TL ceza kesildiği de raporda yer alıyor. Deniz kıyısında dolgu çalışma gerçekleştirilmesinin ve kıyı doğal yapısına müdahalenin balık üreme alanlarını yok edeceğine dikkat çekiliyor. Malzeme alınacak taş ocaklarının belirlenmediğine, karayollarına verilecek zararların Odu Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak olmasının ek maliyet getireceği de belirtilmektedir.

Balıklar yaşayamaz

            Dolgu ve mendirekler nedeniyle balıkların oksijensiz kalacağına vurgu yapıldığını söyleyen Gönül, “Rapor oldukça ayrıntı. Akarsuların denize kavuştuğu yerlere mendirek yapılmasının olumsuz etkileri raporda,“Civil Deresinin sağ ve sol sahillerinde 15000 metrekarenin üzerinde bir alanda ÇED süreci işletilmeden dolgu ve mendirek yapıldığı, mevcut halinde mendirek yapımından sonra akıntı yön ve hızlarına bağlı olarak Civil Deresinin ağzında… kötü görünüş ve azalan oksijen konsanrasyonuna ve bozunmalara bağlı olarak kokunun meydana geldiği, aynı durum Melet Irmağı için de geçerli olduğu; bu tür bütünleşik projelerle ekosistemler açısından geri dönülmez zararlar meydana geldiği, parçalanan bu tür projelerin bütünleşik olumsuz çevresel etkilerinin öngörülmeyecek boyutlarda olduğu değerlendirilmektedir. ÇED Olumlu kararının teknik olarak yeterli ve uygun olamadığı görüş ve kanaatindeyiz.” denmektedir.” dedi.

           

           

Anahtar Kelimeler : ORÇEV:, PROJE, UYGUN, DEĞİL

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız