HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
29 Ocak 2023 Pazar Saat: 12:06

“R” HARFİNİ SÖYLEYEMEMENİN NEDENİ DİL BAĞI OLABİLİR

‘R’ sesini söyleyememenin en çok karşılan konuşma bozukluklarından biri olduğunu söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi Dil ve Konuşma Terapisti Ecem İlayda Keşçi; “Bu sorun sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de gözlemlenebilmekted
“R” HARFİNİ SÖYLEYEMEMENİN NEDENİ DİL BAĞI OLABİLİR

‘R’ sesini söyleyememenin en çok karşılan konuşma bozukluklarından biri olduğunu söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi Dil ve Konuşma Terapisti Ecem İlayda Keşçi; “Bu sorun sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de gözlemlenebilmektedir” dedi.

Her sesin üretilebilmesi için dil, çene, damak, dudak koordinasyonunun gerektiğini söyleyen Dkt. Ecem İlayda Keşçi; “Bu yüzden her sesin belli bir edinim yaşı vardır. ‘R’ sesi için 5 buçuk 6 yaş beklenebilir. Fakat çocuk bu sesi üretemediğinden rahatsızsa örneğin; isminde ‘R’ sesi olduğu için ismini söyleyemediğinden dolayı rahatsızlık duyuyorsa bu durumda 4 buçuk yaşından itibaren terapiye başlanabilir” diye konuştu.

BİRÇOK SEBEBİ OLABİLİR

‘R’ sesini söyleyememenin birçok sebebi olabileceğini söyleyen Dkt.  Ecem İlayda Keşçi; ”R” sesini söyleyememek çoğunlukla yanlış öğrenmeler sonucunda görülür. Genetik, işitme kaybı neden olabilir. Nadir olarak dil bağının kısa olması yine ‘R’ sesini söylemeye engel olabilmektedir” ifadelerini kullandı.

 “R” SESİ NEDEN ZOR?

En çok karşılaşılan sesletim probleminin “R” sesi olduğunun altını çizen Dkt. Keşçi, şunları söyledi;

“En çok karşılaşılan sesletim sorunu neden ‘R’? Çünkü ‘R’ sesi zor bir pozisyonda üretilir. Dilucu hem yukarı hem de geriye doğru hareket ettirilir. Yanındaki seslere göre pozisyon değiştirmesi gerekir. ‘R’ sesi konuşma terapisi ile tedavi edilen bir problemdir. Konuşma terapisi ile ‘R’ sesini üretirken doğru dil konumu öğretilir. Konumu doğru olarak öğrenip üretebildikten sonra çeşitli yöntemlerle pekiştirilir ve konuşmaya aktarılır. Sanılanın aksine terapi her yaştaki bireyi olumlu yönde etkiler. Yetişkinler de konuşma terapisi ile ‘r’ sesini doğru şekilde üretebilir ve konuşmasını aktarabilir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız