HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

NURİ KAHRAMAN

NURİ KAHRAMAN

ÖĞRETMENİN SESİ, MUALLİMİN SOLUĞU!

29 Kasım 2022 Salı Saat: 09:46


      Bu sene Öğretmenler Günü doğal hareketliliğinden ayrı olarak mutlu tevâfuklarla da meşbû geçti. Bu meyânda daha önce Selimiye İHL’deki konuşmamızdan kısaca da olsa söz etmiştik. Ondan ayrı olarak o gün İstanbul’dan Aylık BARAN Dergisi geldi. Vefâtı dolayısıyla paylaşımlarda bulunup, yerelde yazılar yazdığımız, geçen ay rahmet-i Rahmân’a kavuşan, İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü'nde iz bırakanlardan olan Nedim URHAN Bey Hocamız’la ilgili yazı istemişlerdi. Ekledikleri fotoğraflarla berâber tam 8 sayfa yer tutmuş. Sevindim tabiî; başta hocam için ve de merhum hocamıza dâir talebesi olan hoca arkadaşlarımızın şâhitliklerine de bu yazı içerisinde yer verip sayfalar arasında güzel bir gönül destesinin ortaya çıkmasına vesîle olduğumuz için. Bugünün ruhuna da çok uymuştu. Şükürler olsun.

YERELDEN GENELE DOĞRU...

      Bu arada bizden, yazıların devâmını istiyorlar. Bilmiyorum ulusal bir dergiye devamlı yazı gönderebilecek miyiz? Kimi ulusal dergi ve gazetelerde zaman zaman yazılarımız yer aldı ama böyle periyodik boyutlu  serî keyfiyette olmamıştı. Şimdi bu bizim için bir fırsat elbette ama böyle dergilerin daha farklı bir dili var. En azından biz hep yerele hitap ediyoruz. Yerel konuları işliyoruz. Şimdi buraya genel anlamda yazmak ta konular bağlamında ihtisas ve derinlik, akademik vüs’at ister. Bir yazı daha göndereceğiz. Bakalım beğenilecek mi? Zamanla biz de geliştirir ve ayak uydururuz inşâllâh. 

      Sonuçta biz yazmak istiyoruz. Yazmak bize haz veriyor. Önümüze gelen bu imkân da bir fırsattır. Hem farklı konuları yazmaya da daha doğrusu dağarcığımızdaki kimi birikimleri de ayrıca değerlendirmeye vesîle olabilir. Hadi bakalım diyoruz, hayırlısı inşâllâh… 

-YENİ HABER, YENİ KÖŞE; "AYDIN" ÂİLE-

      Bu arada yine bugün, sâhipliğini talebelerimizin yaptığı Ordu Yeni Haber Gazetesi’nde de yazılarımız yer almaya başladı. Bu da ayrı bir güzellik oldu. Recep AYDIN Bey ve Nihâl (Yanıkdağ) AYDIN Hanım’a teşekkür ediyorum. Ayrıca yakın ilgi, iltifat ve îtinâlarından dolayı Haber Müdürü Mehmet KESKİN Bey’e de teşekkür ediyorum. İnşâllâh, onların yardımıyla öğretmenliğimiz bu gazeteyle berâber daha çok insana ulaşarak devam etmiş olacak bir bakıma...

TEKKE-TAKKE; VEKÂLE...

      2.si, akşam dâvet üzre gittiğimiz, İhramcızâde sohbet gurubu arkadaşların VEKÂLE’sinde, içeri bir girdik, baktık takke yok cebimizde, herkes takkeli oluyor böyle yerlerde sünnet ve teâmüle ittibâen; dolayısıyla durumu fark edince hemen bana bir takke takdim edip bu senin dediler. Allâh CC râzı olsun. Ben de bu olaya ânında bir başlık koydum içimden; "TEKKE’de TAKKE" diye. Rabbimiz ne tekkesiz ne de takkesiz koymasın...

BU DERGÂHSIZLIK, BİR TEZGÂH!

      Mâlum, bu dergâhlar da eğitim ve öğretimin has ve öz yuvalarından. Geçmişimizde çok daha fonksiyoneldi. Yine olması gerekir. İnsanlarımız çok sâhipsiz kaldı, özellikle gençlerimiz. Psikiyatrik müdâhaleler devâ olmuyor. Kâlbe de dokunmak lâzım. Bu noktada da özümüze dönmek zorundayız. Bu konu çok derin ve uzun. Ayrıca ele almak gerekir. İnşâllâh yeri geldikçe diyelim...

GÖĞÜN TALEBESİ, YERİN MUALLİMİ...

      Şener BERÇİN, Refik KUZU’dan aynı şeyi paylaşmış; Ordu İHL'den talebemiz Yılmaz Dündar doktorumuz da Yeryüzünün öğretmeni olabilmek için, gökyüzünün öğrencisi olmak lâzım!” sözüyle berâber; “Bütün öğretmenlerimizin 'Öğretmenler Günü'nü tebrik ederim.” demiş. Biz de kendisine teşekkür ediyoruz. 

      İşte Aliya İZZETBEGOVİÇ’in bu sözünden ayrıca, gökyüzü vurgusuyla berâber, mânevî donanım ve irfânî eğitimin, tasavvuf kültürü, yâni gönül terbiyesinin gerekliliğini anlamak lâzım... 

EFENDİMİZ (SAV)'İN MESLEĞİ...

      Bu konuyu biraz açmak adına şimdi de bir Müftü Hocamız İbrahim MEMİŞ Bey’in paylaşımına yer verelim: 

      “Muallim olmak bir sanattır.  Muallim, hayatımıza şekil verendir.  Muallim, hayatı öğretir. Muallim, mum olup erirken etrafına hayat verir.  

      Bazen sokakta ekmek toplayan bir çocuk, bazen de kış ayında naylondan cam evinde üşüyen çocuk kalbimizi üşütür, eğer varsa… Bazen gurbette hüzün bize hayatı öğretir. 

      En büyük muallim olan Hz.Muhammed(SAV) için âyet "O, size kitabı ve hikmeti öğretir." buyurmuştur.  

---MÂBEDDEN MES'ÛLİYETE---

      Ben hiçbir zaman abdestsiz ders anlatmadım diyen adanmış muallimler geçti bu dünyadan... 

      "Muallim, gençlere bilmediklerini öğreten bir nâkil (nakledici) değildir. Bu iş kitabın işidir, bilmediklerimiz hep kütüphanelerde bulunmaktadır. 

Âdemoğlunu beşikten mezara kadar götürüp teslim eden, dünyanın en büyük mesuliyetine sahip insan muallimdir.” 

      Bizlere hikmetli yürüyüş yollarını öğreten ve okuma-yazma kültürünü aşılamaya gayret eden,  hayatını ilme adayan değerli hocalarıma saygılar sunarım. 

 GÜN, BİR İDRÂK VESÎLESİ...

"Öğretmenler Günü" bu güzel insanların anlaşılması yolunda bir idrâk vesîlesidir.  

Mekke'ye inen nur ile Rabbin kendisini terbiye ettiği gibi Mekke'de ve Medine'de toplumu terbiye düsturları ile eğitip öğreten Resûlullah'ın örnekliği ile yaşamaları duâsı ile varım.  

      Bütün öğretmenlerimizin ve Kur'an Kursu Öğreticilerimizin günlerini kutluyorum."

---DONANIM ÖNEMLİ, İDEÂL ŞART--- 

      Evet, öğretmenlik çok önemli. “Ben muallim olarak gönderildim” buyuran Efendimiz SAV’in mesleği. Ne dense az ama, işte anlama noktasında çarpıcı bir söz daha: 

      “Öğretmen, geleceği inşâ ideal ve hedefiyle yüklü insan demektir. Sıradanlıkla zâyî edilmemelidir. Hayâli, ideali, sabrı ve donanımı olmayan kimse aslâ öğretmen olmamalıdır...” -Bâki ARSLAN-

GÜZEL ŞİİR, HOŞ VEDÂ...

      Bitirirken, şimdi yeni muttalî olduğumuz, merâmımızı çok güzel ifâde eden, ezberlenesi, güzel bir şiiri de son olarak paylaşmadan geçmek istemiyoruz:

--- M U A L L İ M ---

Eskiden her bir günü azîzdi muallimin;

Yok şimdi îtibârı ne ilmin ne âlimin. 

***

Muallimler öğretmen olduğu günden beri,

Maârifte yol aldık bir ileri on geri! 

***

Tâlim ve terbiyeyle ıslah olurdu nesil,

Bak şimdi her bir çocuk, ya âsi ya embesil! 

***

Eğitim sözde millî, müfredâtı frengî,*(Avrupalı)

Mâzi harâbât oldu, bugünün yok âhengi...

***

Aşkı şevki müstesnâ, muallim kardeşlerim;

İntibâhı sizlerle hayâl eder, düşlerim… 

***

Öğretmenim bir ses ver yeşersin umutlarım;
Öğretmenler gününü içtenlikle kutlarım… 

-Ahmet TERZİOĞLU- (antoloji.com

Değerli okurlar; umarız beğendiniz. Sözü bağlarken, Yüce Mevlâmız'dan kâffe-i ehl-i îmân muallimlere sevdikleri ve talebeleriyle berâber sonsuzda, insanlığa muallim olarak gönderdiği Efendimiz SAV'in komşuluğunda buluşmalar lûtf u ihsân eylemesini niyâz ediyor, cümleye sevgiler-saygılar sunuyoruz wes'selâm...

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları