HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
5 Ekim 2023 Perşembe Saat: 15:25

KOKARCA İÇİN SEFERBERLİK

Ordu Valisi Muammer Erol, “Hiç zaman kaybetmeden seferberlik halinde ‘kahverengi kokarca’ ile mücadeleyi yapmalıyız. Bu mücadeleyi de tüm kurumlarımız ve sektör temsilcileri ile birlikte topyekün bir şekilde yapmalıyız” dedi.
KOKARCA İÇİN SEFERBERLİK

Ordu Valisi Muammer Erol, “Hiç zaman kaybetmeden seferberlik halinde ‘kahverengi kokarca’ ile mücadeleyi yapmalıyız. Bu mücadeleyi de tüm kurumlarımız ve sektör temsilcileri ile birlikte topyekün bir şekilde yapmalıyız” dedi.

Fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren “kahverengi kokarca” ile mücadele için istişare toplantısı yapıldı.

Vali Muammer Erol başkanlığında, Valilik konferans salonunda gerçekleştirilen “kahverengi kokarca" ile mücadele istişare toplantısına, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Celal Tezcan, ODÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, Vali Yardımcısı Hacı Mehmet Kara, Altınordu, Fatsa, Ünye, Perşembe, Çamaş ve Çatalpınar İlçe Kaymakamları, Çatalpınar Belediye Başkanı Ahmet TÜRE, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, İl Sağlık Müdürü Dursun Tüzün, Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerimizin Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, Ziraat Odası Başkanları, fındık ihracatçıları, üretici ve tarım sektörü temsilcileri katıldı.

YILMAZ, BİLGİLENDİRMEDE BULUNDU

İstilacı bir tür olan “kahverengi kokarca” zararlısının fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine zarar vermesinin önlenmesi için uygulanacak eylem planını belirlemek amacıyla yapılan toplantıda İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz bir sunum yaparak, “kahverengi kokarca” ile mücadelede bugüne kadar yapılan ve bundan sonra yapılması gereken çalışmalar konusunda Vali Muammer Erol ve toplantıya katılanlara detaylı bilgilendirmede bulundu.

“Kahverengi kokarca” zararlısının, hızla yayılan bir zararlı olduğunu, fındıkta şekilsiz, lekeli ve çürük meyve oluşumuna sebebiyet verdiğini, fındık dışında 300’e yakın diğer bitki türlerinde de büyük oranda zarar meydana getirdiğini, hem tarım alanlarını, hem de kentsel yaşamı olumsuz etkilediğini belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “kahverengi kokarca” zararlısına karşı yapılması gereken mücadele yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.

“BİYOTEKNİK MÜCADELE YAPABİLİRİZ”

Kemal Yılmaz, ”İlk olarak yapacağımız mekanik mücadelede toplama ve imha yöntemiyle yıl içinde oluşabilecek popülasyon düşürülebilir. Kışlaklara çekilme öncesinde funnel tuzak ve feromonların birlikte kullanılmasıyla biyoteknik mücadele yapabiliriz. Ayrıca, zararlının bulaşık olduğu tarımsal alanlarda doğal düşman faaliyetlerini olumsuz etkilemeyecek veya minimum düzeyde etkileyecek şekilde ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile de kimyasal mücadele yapılabilir. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Laboratuvarında geliştirilen ve pilot bölgede salınımı yapılan ‘Samuray Arısı’ biyolojik mücadele etmeni olarak kullanılmaktadır. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, Türkiye’de ilk defa 2017 yılında İstanbul ve Artvin’de görülen ‘kahverengi kokarca’ zararlısının ilimizde tespit ve yayılımını takip etmek için 2018 yılında Ordu’da 10 İlçemizde 30 ayrı noktaya tuzak yerleştirdik ve böceğin takibini yapmaya başladık” dedi.

“MUHTARLIKLARA İLAÇ VE PERSONEL DESTEĞİ VERİLMELİ”

“Kahverengi kokarca” zararlısının kışı ergin halde korunaklı alanlarda geçirdiğini, ilkbaharda kışlaklardan çıkarak beslenmeye, çoğalmaya ve yayılmaya başladığına dikkat çeken İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, popülasyonun azaltılabilmesi için özellikle kışlaklarda mücadelenin önemli olduğunu belirterek muhtarlıklara ilaç ve personel desteği verilmesinin altını çizdi.

 

“ÇÖZÜM YOLLARI VE EYLEM PLANI OLUŞTURMALIYIZ”

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cem Şenocak ise yaptığı konuşmada, “kahverengi kokarca” ile çok etkin bir mücadele yürütülmesi gerektiğine vurgu yaparak, popülasyonun azaltılabilmesi için “İlimizin ve bölgemizin en önemli ürünü olan fındığı, birkaç sene içerisinde mücadele edilmez ise tamamıyla yok edebilecek bir böcekten bahsediyoruz. Bu böcek 2016 yılında Gürcistan’da görüldü. Orada görülmesinin ardından biz İhracatçılar Birliği olarak mücadeleye başladık. Ordu’da başlayacağımız mücadelemizde Valiliğimizin önderliğinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün görevlendirilmesiyle, belediye başkanlarımız, kaymakamlarımız, borsalar, ticaret odaları ve ihracatçı birliklerimiz, muhtarlarımız ile birlikte topyekûn bir mücadele etmemiz gerekiyor. Tek başına mücadele olmaz. Çözüm yolları ve eylem planı oluşturmalıyız” şeklinde konuştu.

“SAHİL KESİMDE SIKINTI YAŞANIYOR”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan konuşmasında, hızlı yayılma popülasyonuna sahip “kahverengi kokarca” zararlısının bölgenin geçim kaynağı fındığı tehdit etiğini belirterek, özellikle Ordu’nun sahil kesiminde sıkıntı yaşandığını anlattı.

“TOPLU İLAÇLAMA İLE SONUÇ ALINABİLİR”

Arslan Soydan, “Kahverengi kokarca böceği ile mücadelede ivedilikle topyekün hareket edilmesi gerekiyor. Toplu ilaçlama ile sonuç alınabilir” diye konuştu.

“ZAMAN KAYBETMEDEN TOPYEKÜN MÜCADELE YAPMALIYIZ”

“Kahverengi kokarca” ile yapılacak mücadele konusunda konuşmacıların ve toplantıya katılan tarım sektörü temsilcilerinin görüş, düşünce ve önerilerini dikkatle dinleyen Vali Muammer Erol, “Hiç zaman kaybetmeden seferberlik halinde ‘kahverengi kokarca’ ile mücadeleyi yapmalıyız. Bu mücadeleyi de tüm kurumlarımız ve sektör temsilcileri ile birlikte topyekün bir şekilde yapmalıyız. Yarından tezi yok kışlaklarda ilaçlanabilir alanların ilaçlama çalışmalarına başlamalıyız. İlaç temini noktasında ihracatçı birliklerimiz, ticaret borsalarımız, ticaret ve sanayi odalarımız, ziraat odalarımız bizlere yardımcı olsunlar. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz koordinasyonunda bu zararlıya karşı mücadelemizi etkin bir şekilde yapalım. Bu konuda herkese görev ve sorumluluk düşmektedir. El birliği ile bu zararlı böceği yok edeceğiz inşallah” dedi.

Anahtar Kelimeler : KOKARCA, İÇİN, SEFERBERLİK

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız