HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
13 Eylül 2020 Pazar Saat: 12:23

FINDIK KAPÇIĞINDAN GÜBRE OLARAK YARARLANIN

Fındık ürününün tüm maddelerinin değerlendirilebileceğini ifade eden Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındık kapçığının da gübre olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Fındık hasadından sonra oluşan fındık ka
FINDIK KAPÇIĞINDAN GÜBRE OLARAK YARARLANIN

Fındık ürününün tüm maddelerinin değerlendirilebileceğini ifade eden Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındık kapçığının da gübre olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

Fındık hasadından sonra oluşan fındık kapçığının genel olarak yakıldığını bunun ise doğaya zarar verdiğini ifade eden Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Fındık kapçığını gübre olarak değerlendirirken hem doğaya zarar vermemiş oluruz. Hem de fındığımızdan oluşan atık maddeleri daha iyi değerlendirmiş oluruz” dedi.

Fındığın hiçbir maddesi atık olamaz

Fındık ürününün tüm maddelerinin değerlendirilebileceğini ifade eden Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “Doğada denge ve geri dönüşün çok önemli. Bizim bölgemiz hızlı yağış alan hızlı yağışla da toprağı erozyona uğrayan bir bölgeye sahibiz. Derler vasıtasıyla denize inen toprakların geriye dönmesi mümkün değil. Ama hiç değilse fındık dalda yeşil altın, harmana geldiğinde de kırmızı altın. Fındığın hiçbir maddesi atık değil. Allah bize öyle bir ürün vermiş ki yaprağından ve dal uçlarından toprak meydana geliyor. Kuruyan ve çürüyen dallarını yakacak odun yapabiliyorsunuz. Fındığın içi insan vücuduna panzehir gibi yarayan bir madde. Kabuğu sanayi de kullanıyor, ilaç sektöründe dahi kullanılacağı söyleniliyor. Fındık zarı dahi bazı sektörlerde kullanılabiliyor. Fındığın kapçığı ise o kadar güzel bir doğal gübre ki sadece biraz üzerinde emek sarf edip alın teri akıtmak gerekiyor” dedi.

Para ile alınamayacak bir değer

Fındık kapçığından gübre yapımının nasıl olduğu ile ilgili üreticilere bilgi veren Sarıkahraman, “İlk olarak fındığı patoza verirken patozun arkasını kullanılmayan bir yere getirilmeli. Fındık paztoza verilirken 26 azot gübre atılmalı. Ya da patoza verildikten sonra gübreleme işlemi yapılmalı. Bir miktar hayvan gübresi, bir miktar kireç serpiştirerek üzeri hava almayacak şekilde kapatılmalı.  İlk 6 ayda yarıya inecek, ikinci 6 ayda ise nefis bir geri dönüşüm gübresi meydana gelmiş olacak. Bu fındık ocaklarının dibine gübre olarak kullanabilirsiniz. İsterseniz sebze ve meyve diplerinde kullanabilirsiniz. Gerçekten para ile alamayacağınız bir değer elde edersiniz. Böylece doğada da böyle bir geri dönüşümü sağlamış olursunuz” diye konuştu.

Zararın neresinden dönersek kardır

Fındık kapçığını yakmanın yanlış olduğunu vurgulayarak üreticilere seslenen Sarıkahraman şunları kaydetti, “Daha önce fındık kapçığını hep yaktık. Ama öğrenmenin yaşı ve zamanı yok. Zararın neresinden  dönersek kardır. Fındık kapçığını gübre olarak değerlendirirken hem doğaya zarar vermemiş oluruz. Hem de fındığımızdan oluşan atık maddeleri daha iyi değerlendirmiş oluruz.”

ÜNYE KENT HABER 

 

Anahtar Kelimeler : FINDIK, KAPÇIĞINDAN, GÜBRE, OLARAK, YARARLANIN

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız