HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

AV. SERAP TAŞTEMEL

AV. SERAP TAŞTEMEL

HEPİMİZ BİRİZ, BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ, ŞİDDETİN HİÇBİR TÜRLÜSÜNE SUSMAYIN!

4 Şubat 2022 Cuma Saat: 09:49

Kadınlar, dünyanın her yerinde fiziksel, ekonomik, psikolojik olmak üzere birçok şiddet türüne maruz kalmaktadırlar. Bu maruz kalıştan Türkiye’deki kadınlar da payına düşeni fazlasıyla almakta ve bu sorun olabildiğince can yakıcı, tehdit edici ve önü alınamaz bir durumda olmaktadır.

Kadına yönelik şiddet, fiziksel, ekonomik durumlarda kendini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Ancak ne yazık ki şiddetin tabir-i caiz ise en sinsi ilerleyen türü olan psikolojik şiddet ile kadını sosyal hayattan men etme çabası özellikle Türkiye’de önlenememektedir. Bu oran ülkemizde gün geçtikçe ortaya çıkmaktadır. Peki ya bizler psikolojik/kadını sosyal hayattan men etme çabasına yönelik bu şiddete maruz kaldığımızı nasıl anlayacağız? :

Psikolojik/Duygusal şiddet; birine karşı sistemli bir şekilde psikolojik baskı uygulamak, duygusal olarak sömürmek ve aşağılamak, onu kontrol etmek veya cezalandırmak amacıyla onu toplumdan soyutlamak için uygulanan her türlü hareket duygusal şiddet olarak kabul edilmektedir. Bu şiddet türüne giren davranışlar özetle şunlardır; bağırmak, hakaret etmek, küfretmek, tehdit etmek, korkutmak, aşağılamak, alay etmek, karar vermesine izin vermemek, başka kadınlarla erkeklerle kıyaslamak, kendini geliştirmesine izin vermemek, ailesi arkadaşları komşuları ile görüşmesine izin vermemek, evden dışarıya çıkmasına izin vermemek, her an nerede olduğunu kontrol etmek, inançlarını - kökenini - işini – maaşını küçümsemek, başkalarının önünde sürekli sözünü kesmek gibi.

Şiddet türlerinin en tehlikelisi belki de bir ömür bir travma olarak kalabilecek bu psikolojik/duygusal şiddeti hayatımızın her alanında yaşayabilme ihtimalimiz oldukça fazladır. Ataerkil bir gelenekten gelen toplumsal yapımız, ataerkil geleneği oldukça yanlış anlamakta olup, kadının sosyalleşmesini kendine hakaret saymaktadır. Nitekim kadın, evinde olmalı sahibi(!) olan erkek ne derse ona göre yaşamalıdır. Kendi özgür iradesi ile de para kazanmamalıdır. Bu düşünce yapısında olan erkek sayısı ne yazık ki ülkemizde oldukça fazladır. Örnek verilecek olur ise, Kadınlar, çalıştıkları işyerlerinde giydikleri kıyafet ile veya bir kahkahaları ile işverenlerinin psikolojik baskısına her geçen gün daha fazla maruz kalmaktadırlar ya da evinde oturan bir kadın eşine yemek hazırladığı sırada, eşinin kendisini çağırıp bak televizyona çıktın diyip gülerek televizyon ekranındaki bir hayvanı göstermesi ya da erkeklerin ağırlıklı olduğu bir iş alanında çalışan kadına, elinin hamuru ile erkek işi yapmaya çalışırsa ancak bu kadar olur denmesi en genel örneği ile de trafik esnasında her hata yapan aracın sürücüsünün kesin kadın sürücüdür şeklinde yaftalanması.. Bunun gibi birçok örneği belki de şuan bu yazıyı okuyan kadınlar hayatların bir kesitinde yaşadılar. Peki ya bunlara maruz kaldığımızda bir şiddete uğradığımızı anlayanların sayısı da bu kadar fazla mıdır? Bence hayır. Ruhumuza, vücudumuza bu denli ömürlük zarar veren bir şiddeti, gerçekten şiddet olarak bilenlerin sayısı ülkemizde oldukça azdır. 

Psikolojik/duygusal şiddetin ne yazık ki bir kitlesi bulunmamaktadır. Bugün kariyer alanında en zirve bir kadın da bu şiddeti yaşayabilir, eğitim almamış bir kadın da bu şiddeti yaşayabilir. Biz kadınlar, bu tür şiddetler ile gerek sosyal hayattan gerek ekonomik/iş hayatından men edilmeye çalışılmaktayız. Buna engel olmak bizim elimizde. Sadece fiziksel, cinsel değil duygusal/psikolojik şiddetin de her türlüsüne sessiz kalmamalıyız. Biz sustukça, onlar daha çok konuşacaklar. Biz konuşmalıyız, onlar susmalılar.


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları