HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
9 Temmuz 2016 Cumartesi Saat: 08:08

ÜNAL: İDDİALI BİR İL OLACAĞIZ

HAFTANIN RÖPORTAJI
ÜNAL: İDDİALI BİR İL OLACAĞIZ

Ordulularla birlikte OTSO Meclis Başkanı Ufuk Ünal’ında bir hayali gerçek oluyor. Tam Bin 095 gün (3 yıl) boyunca sürekli gündeme getirdiği Kruvöziyer konteynır limanının, Ordu’nun Ünye ilçesine yapılacak olmasında önemli pay sahibi olan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Meclis Başkanı Ufuk Ünal, gazetemiz editörü Şafak Deliçakar’ın sorularını yanıtladı.

Deliçakar’a verdiği özel röportajda konteynır limanının yanı sıra çok önemli konulara da dikkat çeken Ünal’ın açıklamaları yine yeni gündem konularının ortaya çıkmasına neden oldu.

Yatırımlardan turizme, afetlerden yerel yönetimlere, 2017-2019-2023 takvim yıllarına ait önemli değerlendirmelerde bulunan Ünal’ın, Deliçakar ile gerçekleştirdiği röportaj ise şu şekilde kaydedildi:

Şafak Deliçakar: Sayın Ünal, haftanın röportajı sayfamıza hoş geldiniz. Ordulularla birlikte bir hayalinize daha kavuşmanın heyecanı üzerine sizi sayfamızda ağırlamanın keyfini, okurlarımızla paylaşma isteğimizi kırmadığınız için teşekkür ediyorum.

Ordu’nun Liman şehri olma yolunda 3 yıldır yaptığınız önemli çağrılar ve öneriler nihayet sonuç vermeye başladı. OBB Başkanı Enver Yılmaz’ın verdiği müjde ile hareket edecek olursak bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

UFUK ÜNAL: Sayın Deliçakar, bende başta sizin ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesinin konuğu olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum. Gazetenizin tüm okurlarını ve internet sayfanız takipçilerinizi de muhabbetle selamlıyor hayırlı bayramlar diliyorum.

“İKİ ÖNEMLİ SORUN ÇÖZÜLÜYOR”

Tabi bir ilin gelişmesi, büyümesi, istihdamı artırması ve göçü önlemsi için en önemli unsur üretimdir. Üretimi artırmak sanayimizi geliştirmek için ihtiyacımız olan en önemli iki sorunu çözmek gerekiyor. Bunlardan bir tanesi yatırım yapmak isteyen sanayiciye yer göstermek yani yeni ve verimli kullanılan OSB’ler oluşturmak, ikincisi ilimizde üretilen ürünleri pazarlayacak maliyeti az olan taşıma yollarını oluşturmak. Eğer bunlardan bir tanesini eksik yaparsanız yani yapılan üretimi en kısa ve maliyeti az yoldan pazarlayamazsanız yada taşıma yollarını hazırlayıp üretimi yapacak sanayiyi OSB’leri oluşturamazsanız başarılı olamazsınız.

“BİZ ÜRETİYORUZ, TRABZON İHRAÇ EDİYOR”

İlimiz bu anlamda bu önemli iki meselenin çözümlenmesini bekliyordu. Bir ilin büyüklüğü sadece nüfusla ölçülmüyor, yaptığı üretim ve ihracat rakamlarıyla değerlendiriliyor. Bir örnek verecek olursak, Dünyada fındığı en çok üreten il biz olmamıza rağmen en çok ihracatını yapan il Trabzon olmuştur. Bu yaşadığımız olumsuzluğun en önemli sebebi ilimizde gerçekleştiremediğimiz bu iki sorundur.

“EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

İlimizde ikinci OSB’nin oluşması için önemli çalışmalar oldu. Sanayi Bakanlığı onayından geçti inşallah kısa sürede hayata geçmesini bekliyoruz. Yine Fatsa OSB’sinin büyütülmesi ve Ünye OSB’sinin açılacak olması ilimiz adına önemli bir gelişme odu . Konteynır limanı içinde çok önemli gelişmeler oldu belki beklediğimizden daha büyük, bölgeye hitap edecek bir Limanı hayata geçirmek için çalışmalar başladı. Bu iki yatırımda emeği geçen başta Başbakan yardımcımız sn. Numan Kurtulmuş’a olmak üzere Büyükşehir belediyemize ve siyasilerimize teşekkür ediyoruz.

Şafak Deliçakar: İlimizde ki yapılmakta olan ve yapılması hedeflenen turizm yatırımları sanki günübirlik, yani günü veya yılı kurtarmaya yönelik gibi atılan adımlar olarak değerlendiriliyor. Siz konuya vakıf olan birisi olarak turizm yatırımlarını A’dan Z’ye nasıl bir bütün olarak ele alınmalıyız ki? Bu spekülasyonlarda bir son bulsun?

“ÖNEMLİ YATIRIMLAR VAR”

UFUK ÜNAL: Turizm şehri olmak yatırımları bir anda hayata geçirmek çok kolay bir şey değil. Ama son yıllarda ilimizde turizmi geliştirecek önemli yatırımlar yapıldı ve devem eden planlanan önemli yatırımlar var. Örnek olarak Teleferiğin ilimizde hayata geçmesi, botanik bahçesinin yapılması, Çambaşı’nda kayak tesisleri, açılacak tatil köyleri ve otelleri, Çikolata park projesi, kıyı düzenlemeleri, Belediyelerimizin planladığı turizm yatırımları, doğa harikası olan Ulu Göle yapılan tesisler ve belki de bizim bile yeni keşfettiğimiz nerdeyse her ilçemizde ayrı doğal güzellikler, akarsular, koylar, kanyonlar v.s..

“İDDİALI BİR İL OLACAĞIZ”

Yine ayrıca su sporları turizmi ve sağlık turizmi de önemli bir ayak. Bu iki alanda da ciddi hazırlıkların ve projelerin düşünüldüğü duyumlarını alıyoruz. Düşünülen projelerin hayat bulması adına burada da bir ortak akıl oluşturmalıyız. Tabi bunların hepsi tamamlandığında tabi bu sürede alt yapı sorunları çözüldüğünde ilimiz Turizm alanında iddialı bir il olacaktır.

Tabi ki turizmin artmasıyla şehrimizde konaklama sorunu yaşanacak oteller yeterli gelmeyecek. O yüzden ilimizde yeni otellerin açılması aynı zamanda pansiyon turizmciliğinin gelişmesi hem ilimize katkı sağlayacak Hem de bu alanda yatırım yapan işletmelerimize önemli kazanç sağlayacaktır.

İlimizde Uluslar arası Dünyada üçüncü olan Hava alanının açılması turizm şehri olmamıza çok önemli katkısı olacak hatta olmaya başladı diyebiliriz. Karadeniz Akdeniz yolunun hayata geçmesi ile bu çok daha hızlanacak İçanadolu’yu en kısa yoldan denizle Ordu da buluşturmuş olacağız.

Turizm anlamında denizi daha iyi kullanırsak Altın Ordu ilçemizde bir Kruvüziyer limanı ve yat limanını hayat geçirirsek ilimize gelen turist sayısını artırmış oluruz. Tabi ki tanıtımı çok iyi yapmamız ve gelen turistlere bakışımız ve davranışımız onların tekrar gelmesini ve gelecek olanlara tavsiye etmesi açısından çok önemli olacaktır.

Şafak Deliçakar: Şunu artık kabul etmemiz lazım. Ordu artık bir afet şehri. Her 4-5 yılda bir afete maruz kalıyoruz. Yerel yönetimler dolayısıyla günah keçisi olmaktan kurtulamıyor. Ordu alt ve üst yapılarda size göre afet şehri olmaktan nasıl kurtulur? Veya yaşananları nasıl minimize seviyeye çekebilir?

“DOĞAL AFETLERDE, DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ ÜLKELERİ BİLE ÖNÜNE GEÇEMİYOR”

UFUK ÜNAL: Evet ilimiz bir afet şehri hayalen bölgesi zaten yıllar önce bu heyelanı önlemek için her yere fındık bahçesi dikilmiş o yüzden eğimli arazilerde başka ürün yok . Belki fındığın yol için yada ev yapmak için söküldüğü bölgeler daha riskli hale gelmiş olabilir. Yağışın çok aldığı bir bölgede yaşıyoruz belki çevre yolunu sahilden geçirseydik yaşanan sellerde daha çok sorun yaşıyor olacaktık. Bu anlamda komşu şehrimiz Giresun bu sorunu zaman zaman yaşıyor. Belediyelerimiz tabi ki alt yapıları bu doğa olaylarını göz önünde bulundurarak yapmalıdır.

Fakat şunu unutmayalım Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde ve şehirlerinde bile bu doğal afetlerin önüne geçememişlerdir. Bu anlamda vatandaşlarımızın dere yataklarına ev yapmamaları belki de bu konunun uzmanlarının çıkardığı riskli bölgeler tespit edilip bu bölgelerde özel çalışmalar yapılmalıdır. İnşallah bu yaşadığımız son acı olur. Ben bayramda yaşadığımız afette hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, geride kalanlara sabır, afetten zarar gören vatandaşlarımıza da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Şafak Deliçakar: Bütün bunları derlediğimiz zaman genel bir profil çizebilir misiniz? Özellikle Ordululara söz verilen 2017-2019 ve 2023 takvim yılları için noktayı nasıl koymak istersiniz?

“GÜZEL GELİŞMELER BİZİ BEKLİYOR”

UFUK ÜNAL: Son yıllarda ilimizde hayata geçen ve hayata geçmesi planlanan çok büyük yatırımlar var. Bu bizleri geleceğe umutla bakmasına sebep oluyor. Gelecek dönemler için Konteynır limanının yapılması, hızlı trenin Bolaman’a kadar ilimize geliyor olması, hava alanının tamamlanması ve Karadeniz Akdeniz yolunun yapılıyor olması ilimiz ve bölge adına çok önemli gelişmelerdir.

Ben inanıyorum ki Bütün bu yatırımlar tamamlandığında Ordu yaşanabilir iller seviyesinde çok üst sıralara çıkacak ve yatırımcılar için cazip bir il seviyesine çıkacaktır. Yaşanan bu gelişmeler neticesinde daha çok göç alan, üretimi artıran, istihdam sorununu çözen, turizm alanında iddialı bir il konumuna geleceğiz. Bu anlamda şehrimiz için gelecek adına ümit varız, güzel gelişmeler bizleri bekliyor diyebiliriz.

Şafak Deliçakar: Sayın Ünal, önemli konular, önemli açıklamalar, eminim ki dikkate alınacak değerlendirmeler yaptınız okurlarımız ve hemşerilerimiz için. Sizi başka bir zaman dilimi içerisinde başka gündem konularıyla da her zaman ağırlamanın mutluluğunu duymaya devam edeceğiz. Konuğumuz olduğunuz için teşekkür ediyor, şahsınıza, Odanıza ve Odanız çalışanlarına başarılarınızın devamını diliyoruz.

UFUK ÜNAL: Sayın Deliçakar, bende Ordu’nun yazılı ve internet medyası alanında ki rüştünü, tarafsızlığını ve ilkeli habercilik anlayışını sürdürmeye devam eden ve yayın politikaları ile de örnek olmaya devam eden Ordu Yeni Haber Gazetesine konuk olmaktan büyük bir mutluluk duymaktayım. Bende her zaman sizlerin objektifinden ve kaleminizden aldığım haz ile keyif duymaktayım. İnternet sayfanızla birlikte artık dünyaya da kucak açarak kocaman bir aile oldunuz. Bu ailenin bir parçası olmak beni de ziyadesiyle memnun etmiştir. Bu duygulardan hareketle gazetenizin bundan sonraki yayın hayatında da başarılarının devamını diliyor, bütün okurlarınıza da sevgi, saygı ve hürmetlerimizi sunuyorum.

Anahtar Kelimeler : ÜNAL:, İDDİALI, BİR, İL, OLACAĞIZ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız