HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
11 Ekim 2023 Çarşamba Saat: 10:24

BİR ZAMANLAR ORDU AKKUŞ KERESTE VE PARKE FABRİKASI ORÜS ANILARI (2)

Can Hayat ÖZYURT - Orman Endüstri Mühendisi, TOD Bakanlık Temsilcisi, [email protected]
BİR ZAMANLAR  ORDU AKKUŞ KERESTE VE PARKE FABRİKASI ORÜS ANILARI (2)

Can Hayat ÖZYURT - Orman Endüstri Mühendisi, TOD Bakanlık Temsilcisi, [email protected]

Özelleştirme modası gelip çattığında altın yumurtlayan tavuğun bile satılmak istendiği dönemleri yaşadık. Benim çalıştığım Akkuş ilçesinde 1990’lı yıllarda, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ile ORÜS arasında had safhaya ulaşan tomruk hammaddesi anlaşmazlıkları başlamıştı. OGM, ORÜS’e tomruk tahsislerinde sıkıntı yaratmaya başlamış, bir süre sonra ise hammadde akışı sağlanamaz hale gelmiş ve ORÜS işçilerine maaş ödeyebilmek için yurtdışından tomruk ithali yoluna gitmişti.

ORÜS’ü bitirme oyunu başlamıştı. Akkuş ormanlarından üretilen kayın tomruklar taze halde iken daha dalları üzerinde depoya giderken ORÜS Fabrikası önünden geçiyordu. Fabrika personeli bizler adeta seyrediyorduk, zira bir tiyatro oyunu gibi idi. Fabrikanın önünden geçen tomruklar depoya gidiyor, orada istif oluyor, satışa çıkıyor, tüccar yüksek fiyatla satın alıyordu. ORÜS olarak ihalelere girdiğimizde ise bizlere verilen limiti aşmamamız talimatlandığı için tomruklar tüccara kalıyor fakat her durumda, kayın tomruklarda geçen satış - istif süreleri içinde kalite kaybı oluşuyordu. Ardaklanma meydana geliyordu. Ardaklanma oluşmaması için ORÜS fabrikalarında yağmurlama sistemi ve tomruk havuzları vardı. Buralarda üretime hemen verilemeyecek stoktaki kayın tomruklar, su içinde muhafaza edilerek Lif Doygunluk Noktası %28’in üzerinde tutulabiliyordu. Bu işlemin yapılmadığı orman depolarında kayın tomruklar hızla su kaybedince, ardaklanma oluşuyor ve kalite kaybı meydana geliyordu.

ORÜS Genel Müdürlüğü çarkları çevirebilme adına Almanya, Fransa, Avusturya, Rusya’dan kayın ve huş tomruklar ithal etmiş, tomruklar gemiler ile Samsun Limanına indirilmiş, buradan Akkuş, Bafra, Ayancık ve Vezirköprü fabrikalarına gönderilmişti.

Akkuş ormanlarında üretilen tomruklar gözümüzün önünden depoya giderken,  3.000 km mesafelerden ithal edilen tomruklar, gemilerle Samsun Limanına, oradan da kamyonlarla Akkuş’a geliyordu. Tarifini kelimelere dökmekte zorlandığım anlardı. 

(Devamı var)

 

Anahtar Kelimeler : BİR, ZAMANLAR, ORDU, AKKUŞ, KERESTE, VE, PARKE, FABRİKASI, ORÜS, ANILARI, (2)

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız