Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 16:07 DENİZ’DEN ÜLKÜ OCAKLARI EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFINA ZİYARET
- 16:01 ORKENT ÇALIŞANLARINDAN ANLAMLI TİYATRO
- 15:48 TARIMDA YENİ DÖNEM!
- 15:42 VALİ EROL, HAYIR ÇARŞISI’NINAÇILIŞINA KATILDI
- 15:41 EL SANATLARI VE TASARIM PAZARI AÇILDI
- 15:40 MÜZE EVİMİZ, ÜNYE TURİZMİNE KATKI SUNACAK”
- 15:36 ANADOLU’DA, BAYRAK KONULU ŞİİR DİNLETİSİ
- 15:32 VALİ EROL, TARIM ARAZİLERİNİ İNCELEDİ
- 15:32 “ANNELER GÜNÜNE ÖZEL” TÜRKÜ ŞÖLENİ
- 15:31 ŞANLITÜRK: ARICILARIMIZIN HER ZAMAN YANINDA OLACAĞIZ
- 15:31 ZİRAİ DON KOMİSYONU SAHAYA İNİYOR
- 15:24 TAŞBAŞI DERGİSİ’NİN 4. SAYISI YAYIMLANDI
- 15:23 GÜRGENTEPE’YE CAN SUYU!
- 15:12 TİTİZ PERŞEMBE'DE VATANDASLARI DİNLEDİ
- 15:10 RESİM SERGİSİ AÇILDI
TARIMDA YENİ DÖNEM!

Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan, Karadeniz Bölgesi’nin ilk ve tek Biyoinovasyon Merkezi olma özelliği taşıyan tesisi ziyaret eden Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, merkezin ata tohumlarının korunmasından dikey tarıma, tıbbi bitkilerden atık yağlara kadar çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek, “Ordu’da tarımda yeni bir dönem başlattık” dedi.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in tarım alanında başlattığı yenilikçi çalışmalar şehre değer katıyor. Yeni fikirleri desteklemek ve tarımın gelişimine katkı sağlamak amacıyla Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Ulubey ilçesine bağlı Akpınar Mahallesi’nde faaliyetlerine devam eden Karadeniz’de ilk ve tek olan Biyoinovasyon Merkezi, hem modern tarıma geçişte önemli bir eksikliği gideriyor hem de girişimciler için uygun laboratuvar ortamı sağlıyor.
VALİ EROL VE BAŞKAN GÜLER BİYOİNOVASYON MERKEZİ’NDE
Ordu Valisi Muammer Erol, İl Tarım Müdürü Kemal Yılmaz ve Ulubey Kaymakamı Esra Demirtaş ile Biyoinovasyon Merkezi’nde incelemelerde bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, misafirlerine tesisi gezdirerek merkez hakkında bilgiler verdi.
BAŞKAN GÜLER: “ATA TOHUMLARI KORUMAMIZ ALTINDA”
Biyoinovasyon Merkezi’nin yaptığı çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Güler, ata tohumundan aromatik bitkilere, topraksız tarımdan gübre üretimine kadar birçok çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi.
Merkezin özellikle doku kültürü laboratuvarında önemli çalışmalara imza attıklarını ve ata tohumlarını koruduklarını vurgulayan Başkan Güler, şöyle konuştu: “Ulubey Akpınar’daki atıl okul binasını dönüştürerek kurduğumuz Biyoinovasyon Merkezimiz tarımda bilim, teknoloji ve üretimi bir araya getiriyor. Doku kültürü laboratuvarımızda mavi yemiş, lavanta, aronya, orkide gibi türlerde 40 binin üzerinde fidan üretildi. 19 farklı tür için çalışmalar sürüyor. Ata Tohum Merkezimizde 75 tür ve 252 çeşit ata tohumunu koruyoruz.”
“TOPRAKSIZ TARIM, ATIK YAĞLAR, PELET ÜRETİMİ HER ŞEY BU MERKEZDE”
Dikey tarım çalışmalarının yanı sıra gübre üretimi, atık yağların değerlendirilmesi gibi birçok alana da el attıklarını ve yenilikçi çalışmaları hayata geçirdiklerine dikkat çeken Başkan Güler, şu bilgileri verdi: “Dikey ve yatay tarım modüllerimizde domates, brokoli, karalahana gibi sebzelerle topraksız üretim denemeleri yapıyoruz. Sera ve deneme parsellerimizde yazlık-kışlık sebzeler ve tıbbi bitkiler test ediliyor. Distilasyon ünitemizde lavanta, ıtır, biberiye gibi bitkilerden yağ üretimi yapılıyor. Bitki fabrikamızda kapalı alanda üretim başladı. Doku kültürüyle üretilen fidanların adaptasyonu için serada testler yapılıyor. Kompost makinamızla budama ve organik atıklardan 24 saatte doğal gübre üretiyoruz. Fındık kabuğundan pelet üretimi başarıyla tamamlandı. Ayrıca, atık yağlardan arap sabunu; tıbbi bitkilerden krem, şampuan, deodorant gibi doğal ürünler geliştiriyoruz. Kuşburnu içeceği üretimi devam ediyor. Merkezimizde staj yapan üniversite öğrencileri, TÜBİTAK projeleri yürüten lise ve BİLSEM öğrencileriyle birlikte gençleri tarımın geleceğiyle buluşturuyoruz.”