HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Almanca Özel Ders Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
10 Temmuz 2025 Perşembe Saat: 12:36

TARIM BAKANLIĞI: İDDİALAR ASILSIZ

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvan pazarlarının bilinçli kapatıldığı iddialarına karşı açıklamada bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada hayvan pazarlarının geçici olarak kapatılmasının bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayıl
TARIM BAKANLIĞI: İDDİALAR ASILSIZ

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvan pazarlarının bilinçli kapatıldığı iddialarına karşı açıklamada bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada hayvan pazarlarının geçici olarak kapatılmasının bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılmasını önlemek amacıyla uygulanan rutin ve teknik bir salgın yönetimi tedbiri olduğu açılandı.

2023 yılında da SAT-2 tipi şap virüsünün tespit edilmesinin ardından ülke genelinde tüm hayvan hareketlerinin geçici olarak durdurulduğu ve hayvan pazarları topluca kapatıldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Son günlerde sosyal medya mecralarında, Tarım ve Orman Bakanlığımızın hayvan pazarlarını bilinçli şekilde kapattığı, bu uygulamanın “yapay et üretiminin önünü açmak” amacı taşıdığı ve şap hastalığının bu doğrultuda "bahane edildiği" yönünde asılsız ve kamuoyunu yanıltıcı iddialar dolaşıma sokulmuştur.

Bu tür iddialar gerçeği yansıtmamakta, kamuoyunda yanlış algı oluşturarak hayvancılık sektöründe emek veren tüm kesimlerin çabalarını gölgelemektedir. Bu nedenle aşağıdaki hususların kamuoyuyla paylaşılması zaruri hale gelmiştir:

HAYVAN PAZARLARININ KAPATILMASI BİLİMSEL VE YERLEŞİK BİR UYGULAMADIR

 Hayvan pazarlarının geçici olarak kapatılması, bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılmasını önlemek amacıyla uygulanan rutin ve teknik bir salgın yönetimi tedbiridir. Bu uygulama sadece Türkiye'de değil, birçok ülkede uluslararası hayvan sağlığı normları doğrultusunda düzenli olarak uygulanmaktadır.

 Bu uygulama ilk kez yapılmamaktadır. Örneğin: 2023 yılında, SAT-2 tipi şap virüsünün tespit edilmesinin ardından ülke genelinde tüm hayvan hareketleri geçici olarak durdurulmuş ve hayvan pazarları topluca kapatılmıştır. Bu uygulama, hastalığın yayılımını önlemek için alınmış ulusal ölçekteki en güçlü önlemlerden biri olmuştur.

Ayrıca daha önceki yıllarda, farklı şap virüs tiplerinin görülmesi üzerine bölgesel olarak hayvan hareketlerine kısıtlamalar getirilmiş ve hayvan pazarlarının geçici olarak kapatılması yoluna gidilmiştir. Bu uygulamalar, ilgili valiliklerin İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu kararları doğrultusunda yapılmıştır.

YAPAY ETLE İLİŞKİLENDİRME GERÇEK DIŞIDIR

Bakanlığımız tarafından yapılan bu uygulamanın Paris İklim Anlaşması veya İklim Kanunu ile uzaktan yakından hiç bir ilgisi olmadığı gibi, yapay et üretiminin önünü açacak iddiası da tamamen hayal ürünüdür.

Yapay et üretimi, ülkemizde ruhsatlandırılmış, ticarileşmiş veya desteklenen bir faaliyet değildir. Bakanlığımız tarafından bu alanda herhangi bir mevzuat düzenlemesi, izin, altyapı hazırlığı ya da teşvik söz konusu değildir.

Hayvancılık sektörüne ve üreticilerimize zarar verecek herhangi bir politika ya da uygulama Bakanlığımız gündeminde yer almamaktadır. Aksine, hedefimiz yerli üretimin desteklenmesi, hayvansal üretim güvenliğinin artırılması ve halkımızın sağlıklı gıdaya erişiminin teminat altına alınmasıdır.”

KAMUOYUNA ÇAĞRIMIZ

“ Sosyal medya başta olmak üzere bazı mecralarda yayılan bu tür asılsız, spekülatif ve bilim dışı iddialara itibar edilmemesi büyük önem taşımaktadır” denilen açıklamanın devamında şöyle denildi:

 “Resmî bilgi ve açıklamalar yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının kanallarından yapılmakta olup, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına bu kaynakların esas alınması önem arz etmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı olarak tüm uygulamalarımızda bilimsel veriler, saha analizleri ve kamu yararı gözetilmekte; üreticimizin, sektör paydaşlarımızın ve tüketicilerimizin hakları korunmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Anahtar Kelimeler : TARIM, BAKANLIĞI:, İDDİALAR, ASILSIZ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız