HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
10 Ocak 2018 Çarşamba Saat: 09:50

YÜKSEKOKUL MEZUNLARINA KISA DÖNEM ASKERLİK!!!

Milli Eğitim-sanayi ve üniversite işbirliği çerçevesinde meslek liseleri ve meslek yüksek okulları için yeni düzenlemeler geliyor.
YÜKSEKOKUL MEZUNLARINA KISA DÖNEM ASKERLİK!!!

 

Milli Eğitim-sanayi ve üniversite işbirliği çerçevesinde meslek liseleri ve meslek yüksek okulları için yeni düzenlemeler geliyor.

Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilciliği İl Başkanı Musa Kıranlı yüksekokul mezunlarına askerlik düzenlemesi ile ilgili açıklamada bulundu.

Başkan Kıranlı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Askerlik her Türk erkeği için hak ve görevdir. 2 Yıl Üniversite eğitimi alıp lise mezunları ile ilkokul mezunları ile aynı statüyle aynı sürede askerlik yapmak anayasamıza göre eşitsizlik olup yapılacak düzenlemeye tüm MYO mezunları adına sevindik. Türkiye Teknikerler Birliği olarak teknikerlerin yaşadıkları sorunları Askerlik süresi ve diğer yaşadıkları mağduriyetleri Cumhurbaşkanlığı makamı hariç iletmediğimiz mevki makam kalmadı. Ve düşündürücü olan da dosya verdiğimiz yerlerde haksızsınız diyen de olmadı. Konu edilen üzerinde çalışılan askerlik süresi kısa dönem askerlik uygulaması umut ediyoruz ki MYO ları mezunlarının yaşadıkları diğer tüm mağduriyetlerin çözülmesine ışık olur. Eşitsizlik ortadan kalkar.

2 yıllıklara kısa dönem askerlik müjdesi İki yıllık üniversite mezunları kısa dönem askerlik yapabilecek mi? Teknikerler Birliği olarak duyduğumuz ve edindiğimiz bilgiye göre Sanayi ve Ticaret Bakanı sayın Faruk Özlü açıkladı. Ön lisans mezunlarına 'askerlik süresinde indirim' gündemlerinde olduğunu belirtti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, meslek eğitimini daha cazip hale getirmek için "MYO mezunlarına kısa dönem askerlik" taleplerinin gündemde olduğunu söyledi. Bakan Özlü, konuyu Milli Eğitim Bakanı'na da ilettiğini belirterek düzenlemenin gündemde olduğunu belirtti.

Mevcut düzenlemede, lisans mezunları altı ay askerlik yapıyor. Meslek yüksekokulu mezunları ise lise ve ilkokul mezunları okur-yazar olan olmayan tüm vatandaşlar ile birlikte aynı sürede askerlik süresi 12 ay.

Bu durumda birçok öğrenci sadece kısa dönem askerlik uygulamasından yararlanmak için üniversite okuyor.

MYO ön lisans mezunlarına kısa dönem askerlik uygulaması Meslek eğitimini daha cazip hale getirecektir.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü’nün  milyonları ilgilendiren "Meslek Yüksekokulu mezunlarına kısa dönem askerlik" konusu sevindirici olup bir eşitsizliğin ortadan kalkmasıdır. Teknikerler olarak beklentimiz o dur ki İnşallah tekniker arkadaşlarımızın yaşadıkları tüm sorunlar giderilir.

Meslek yüksekokulu; üst düzeyde uygulayıcı meslek elemanı yetiştiren yükseköğretim kurumlarıdır.

İki yıl süreli eğitim verilmektedir. Mezun olma hakkı kazanan öğrencilere, bağlı bulunduğu üniversiteden ön lisans derecesinde diploma verilir. Teknik bölümlerden mezun olan öğrenciler tekniker unvanı kazanır.

Hükümetin 'Kısa dönem askerlik yapacak yüksekokul mezunlarının daha önce asker öğretmen statülerinde olduğu gibi bir statüyle askerlik yaparak, ordunun eğitim ihtiyacının karşılanması ve silah altında olup hiçbir eğitimi bulunmayanlara yönelik kışla içinde mesleki eğitim verilmesi yönünde programlamalar yapabileceği', askerin de buna sıcak bakacağı kaydedildi. Önümüzdeki günlerde TBMM'ye gelerek yasalaşması beklenen ve henüz netlik kazanmayan düzenlemede 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunlarının kısa dönem askerliği nasıl ve kaç ay yapacakları belirlenecek.

Gelişmiş ülkelerde Mesleki ve teknik eğitim hükümetlerim çözmesi gereken öncelikli politikaları arasında yer almaktadır. Nitelikli elemanların oluşturduğu toplumlarda çözülmeyecek aşılmayacak sorun yoktur.

MYO ları için yapılacak düzenlemeler meslek yüksek okullarına ilgiyi artıracağı kesindir. Böylece üniversite kapısında bekleyenlerin sayısı da bi nebze olsun azalacaktır. Bu konu istihdamın önünü açacak, işsizliği önemli ölçüde düşürecektir. Türkiye'de işsizliğin en önemli çözüm noktası meslek liseleridir. MYO mezunları ve aileleri olarak yaklaşık 5 milyon kişi büyük bir heyecanla, geçmesini beklediğimiz bir yasa teklifidir. TBMM deki temsilciler ellerini vicdanlarına koyarak bu uygulamayı dedikodudan çıkarıp yasal hale getirilmelidir. Bu uygulama MYO geleceği için çok önemli olup meslek liseleri ve meslek yüksek okulları yeni bir hüviyet kazanacaktır.

Bu nedenle MYO ları hakkında yapılacak yeni düzenlemeler, askerlik süresi dışında serbest piyasada çalışmalarının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Teknikerlerin üretimdeki sahadaki yerlerini almaları yaptıkları işin sorumluluklarını almaları ile istihdamın önü açılacak işsizlik önemli ölçüde azalacak herkes kazanacaktır. MYO larında okuyan çocuklarımızın çoğu dar gelirli ailelerin evlatları olup her biri vatan toprak bayrak ezan sevdalısı olup doğdukları, yaşadıkları memleketine ve topluma hizmet etmek için, üretmek için çabalamaktadır. MYO larında okuyan çocuklarımızın mezuniyet sonrasında yetki ve sorumluluklarının verilmesi ile milyonlarca vatandaşımız memnun olacak olup buna el tutanları da tarih yazacaktır. Yeri geldiğinde birkaç kişi için çıkarılan yasalar KHK neler, bugün hem ülkemizin geleceği nitelikli gençlerimiz ve ülkemizin sanayisiyle ekonomisiyle bir kalkınma hamlesi olacak olan MYO geleceği için çok önemli olan bu konularda TBMM’e çok büyük sorumluluk düşmektedir. Teknikerler Birliği olarak; Henüz bir dedikodu olsa da, Bilim ve sanayi bakanlığı, Milli eğitim bakanlığı arasında bir görüşme olsa da ateş olmayan yerden duman çıkmaz misali Milli savunma bakanlığının da bu uygulamayı ciddi bir şekilde dikkate alacağını ve yasallaşacağına inanıyoruz.

 

Anahtar Kelimeler : YÜKSEKOKUL, MEZUNLARINA, KISA, DÖNEM, ASKERLİK!!!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız