HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
3 Şubat 2024 Cumartesi Saat: 14:35

KALBİNİZ İÇİN HAFTADA 2 GÜN BALIK YİYİN

Balıklar zengin protein içeriklerinin yanı sıra kalsiyum, iyot ve Omega-3 yağ asitlerinin de zengin kaynaklarından olduğunu ifade eden uzmanlar, birçok klinik çalışmanın düzenli balık tüketiminin kalp krizi ve felç riskini azalttığını,
KALBİNİZ İÇİN HAFTADA 2 GÜN BALIK YİYİN

Balıklar zengin protein içeriklerinin yanı sıra kalsiyum, iyot ve Omega-3 yağ asitlerinin de zengin kaynaklarından olduğunu ifade eden uzmanlar, birçok klinik çalışmanın düzenli balık tüketiminin kalp krizi ve felç riskini azalttığını, bilişsel aktiviteleri arttırdığını bildirdiğini açıkladılar.

Kalp damar sağlığı açısından birçok yararı bulunan Omega-3 yağ asitlerinin keten tohumu, ceviz, semizotu gibi bitkisel kaynaklı besinlerde de bulunduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Omega-3 yağ asitlerinin zengin kaynağı olan yağlı balıklar; haftada en az 2 gün 150-200 gram olarak beslenmede yer almalı” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, balık tüketiminin püf noktaları hakkında bilgi verdi.

BALIKLAR PROTEİN, KALSİYUM, İYOT VE OMEGA-3 ZENGİNİ

Ülkemizde özellikle kış aylarında sık tüketilen protein kaynakları arasında balıkların yer aldığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Balıklar zengin protein içeriklerinin yanı sıra kalsiyum, iyot ve Omega-3 yağ asitlerinin de zengin kaynaklarındandır. Birçok klinik çalışma düzenli balık tüketiminin kalp krizi ve felç riskini azalttığını, bilişsel aktiviteleri arttırdığını bildiriyor” diye konuştu.

HAFTADA EN AZ 2 GÜN BALIK

Kalp damar sağlığı açısından birçok yararı bulunan Omega-3 yağ asitlerinin; keten tohumu, ceviz, semizotu gibi bitkisel kaynaklı besinlerde de bulunduğunu ancak vücut tarafından emilimlerinin düşük olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu nedenle Omega-3 yağ asitlerinin zengin kaynağı olan yağlı balıklar; haftada en az 2 gün 150-200 gram olarak beslenmede yer almalıdır” şeklinde konuştu.

BALIK SATIN ALIRKEN VE TÜKETİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Yaşamın her döneminde balık tüketebileceğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, balık satın alırken ve tüketirken nelere dikkat edilmesi ve hangi balıkların tercih edilmesi, hangilerinden uzak durulması gerektiğini de şöyle dile getirdi.

-Öncelikle balığın tazeliğinden emin olunmalıdır. Bayat balığın kokusu daha keskindir ve gözleri parlaklığını kaybetmiştir, yavaşça bastırdığınızda dokunulan yer içe çöker. Ayrıca taze balıkların solungaçları bayat olanlara göre daha kırmızıdır.

-Mevsim balıkları tercih edilmelidir. Genelde büyük ve iri balıkların, vücut için toksik olan civa içerme ihtimalleri daha yüksektir. Bu nedenle küçük ve yüzey balıkları tercih edilmelidir. Örneğin bu aylarda; uskumru, palamut ve istavrit tüketim açısından uygundur.

SON KULLANMA TARİHLERİ YAKIN OLAN TON BALIKLARINA HİSTAMİN UYARISI

-Mevsim balıklarına ulaşamıyorsak dondurulmuş balıklar da tercih edilebilir. Dondurulmuş balıklar sanılanın aksine; tazeyken dondurulabileceği için büyük bir besin değeri kaybı yoktur. Ancak soğuk zincir korunamamış ise sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle güvenilir satıcılara yönelmekte fayda vardır.

-Taze balık yerine, kolay ve pratik olması açısından ton balıkları da sık tercih edilmektedir. Son kullanma tarihleri yakın zamanda olan ton balıklarının histamin içeriklerinin artmış olma ihtimali vardır. Bu nedenle eğer ton balığı satın alınacak ise etiketleri incelenmelidir.

İDEAL OLAN FIRINDA VEYA BUHARDA PİŞİRME

-Balıklar pişirilirken, kızartma yöntemi tercih edilmemelidir. Özellikle Omega-3 yağ asitlerinden faydalanmak için ideal olan fırında veya buharda pişirme yöntemlerini tercih etmektir.

-Balık tüketirken daha tok hissetmek için yanında salata ve limon bulundurulmalıdır. Salatada ve limonda bulunan C vitamini balıktaki birçok vitamin ve mineral ile sinerjik etki oluşturacak ve emilimlerini arttıracaktır

Anahtar Kelimeler : KALBİNİZ, İÇİN, HAFTADA, 2, GÜN, BALIK, YİYİN

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız