HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
24 Temmuz 2023 Pazartesi Saat: 12:05

Duygusal Mesafe İlişkide Probleme Neden Oluyor!

  İlişkilerde çiftler arasında problemlerin olması sürecin doğal bir parçası. Çoğu insan ilişkisinde her zaman mutlu ve sorunsuz olmak istiyor. Fakat gerçek olan şu ki; zaman zaman çiftler arasında birtakım anlaşmazlıklar, zorluklar v
Duygusal Mesafe İlişkide Probleme Neden Oluyor!

 

İlişkilerde çiftler arasında problemlerin olması sürecin doğal bir parçası. Çoğu insan ilişkisinde her zaman mutlu ve sorunsuz olmak istiyor. Fakat gerçek olan şu ki; zaman zaman çiftler arasında birtakım anlaşmazlıklar, zorluklar veya çatışmalar yaşanabilir. Klinik Psikolog İdil Özen, farklı ihtiyaçlar, beklentiler ve değerlere sahip olmanın yanı sıra iletişim eksikliği, stres, güven sorunu gibi çeşitli etkenlerin de ilişkide problemlere sebep olabileceğini belirtiyor.

 

İnsan yaratılış itibarıyla yalnızlık ve hiçlik duygusu içerisindedir. Dolayısıyla bir ötekine ihtiyaç duyar ve bir ötekine bağlanma ihtiyacı hisseder. İlişkinin temelini duygusal bağın oluşturduğunu belirten Bloom Psikoloji’den Klinik Psikolog İdil Özen, samimiyet ve yakınlık içeren bu duygusal bağın çiftleri sakinleştirdiğini ve duygularını düzenlediğini söylüyor.  Klinik Psikolog İdil Özen şöyle devam ediyor: Çiftler, aralarındaki duygusal bağın nasıl olduğuna şu soru ile yanıt bulmaya çalışabilirler: ‘İhtiyacım olduğunda yanımda olabilir misin, seslensem beni duyabilir misin?’ Eğer duygusal bağ kuvvetli ise çiftler ihtiyaçları olduğunda birbirlerini yanında hissederler, birbirleri için oradadırlar ve seslendiklerinde birbirlerini duyabilirler.  Çiftler arasında duygusal bağın kurulduğunu gösteren bir diğer etken kimlik kabulüdür. Çiftler birbirlerini olduğu gibi her şeyiyle, boyuyla, kilosuyla inancıyla kabul edebiliyor mu? Etmekte zorlandıkları noktalarda farklılıkları konuşmaya gönüllüler mi? İlişki içerisinde çiftlerin sevildiğini hissetmesi, ilişkilerinin arzulu, tutkulu ve şehvetli bir tarafının olması duygusal bağın kurulduğunun diğer göstergeleridir.”

 

“İlişkide Çatışmalar Doğal Bir Süreç”

 

Klinik Psikolog İdil Özen ilişkide yaşanan çatışmaların doğal bir süreç olduğunu ve bu tarz çatışmalar ile her zaman karşılaşılabileceğini belirtiyor. Önemli olan çiftlerin bu problemleri nasıl ele aldığını söyleyen Özen şöyle devam ediyor: “Bu noktada çiftlerin birbirlerinin farklı fikirlerine saygılı olması, anlayışlı, destekçi, yapıcı ve empati yapabiliyor olması önemlidir. Bu doğrultuda çiftler bu tartışmaları ve fikir ayrılıklarını çözerken doğru iletişim kanalları kullanırsa yaşanılan bu tartışmalar ilişkinin gelişimine de katkıda bulunur. Burada önemli olan çiftlerin bu problemleri iletişim ve iş birliği yoluyla çözebilmesi ve ilişkiyi daha sağlıklı bir noktaya taşıyabilmesidir.”

 

 

En Çok Yaşanan İlişki Problemleri Neler?

 

İlişki içerisinde en çok yaşanan problemlerin iletişim, güven, sınır, psikolojik şiddet ve cinsellik problemleri olduğunu söyleyen Klinik Psikolog İdil Özen, çiftler arasında yaşanan problemlerin sebebini çiftlerin kısır döngüye yakalanarak sürekli tartışmaları ve duygusal mesafelenme yaşamalarından kaynaklandığını belirtiyor. Aynı zamanda sevgi, kimlik kabulü, arzu, tutku ve şehvet duygularını görece daha az hissedilmesinin de problemlere sebep olan farklı etmenler olarak açıklıyor. Klinik Psikolog İdil Özen, yaşanan bu sorunları kısaca şöyle belirtiyor: 

 

1.     İletişim Sorunları:

İletişimdeki sorunlar duyguları ifade edememek, suçlayıcı dil kullanmak ve geçmiş sorunların birikmesi gibi etkenlerden kaynaklanmaktadır. Çiftlerin birbirlerine karşı açık ve dürüst olmaları, birbirlerini dinlemeleri sorunların çözümünde önemli bir yere sahiptir. 

 

2.     Güven Duygusunun Zedelenmesi:

Güvensizlik, bir ilişkinin temel sorunlarından biridir. Çiftlerin birbirine yalan söylemesi, birbirlerinin sadakatlerine yönelik endişe duymaları veya aldatma güven duygusunun zedelenmesine yol açabilir. 

 

3.     Sınırlar:

Çiftlerin birbirlerinin yaşantısına fazla müdahale ediyor olmaları, birbirlerine özel alan tanımamaları, diğer aile üyelerini ilişkiye dahil etmek istemeleri çiftlerin kendilerine ve çevrelerine sınır koyamamalarından kaynaklanmaktadır.

 

4.     Cinsel Sorunlar:

Çocuklar ve yoğun iş hayatı gibi dış faktörler çiftler arasındaki cinsel yakınlığın etkisinde farklılıklar meydana getirebilir. Cinsel isteklerde farklılıkların yaşanması veya cinsel tatminsizlik çiftler arasında önemli bir diğer sorun olabiliyor. 

 

5.     Psikolojik Şiddet:

Bir şiddet türü olarak ele aldığımız psikolojik şiddet, bir partnerin diğerini yalnızlaştırması, değersiz hissettirmesi, aşağılaması, korkutması, kayıtsız kalması, küçük düşürmesi, baskı kurması şeklinde kendini gösterir. 

 

“Ertelemek Bir Çözüm Değil”

 

Öncelikle çiftler arasında yaşanan sorunların ilişkideki partnerleri ve ilişkiyi nasıl etkilediğine bakılması gerektiğini belirten Klinik Psikolog İdil Özen, ilişkide yaşanan sorunun her iki kişiyle de ilgili olduğunu söylüyor. Klinik Psikolog İdil Özen ilişkide yaşanan problemler için şu önerilerde bulunuyor: 

 

·       Sorunları görmezden gelmeyin veya ertelemeyin.

·       Partnerinize güvende olduğunu hissettirin.

·       Yaşadığınız problemler üzerine konuşun.

·       Partnerinize sevildiğini hissettirin.

·       Gerektiğinde profesyonel yardım almaktan çekinmeyin.

 

Anahtar Kelimeler : Duygusal, Mesafe, İlişkide, Probleme, Neden, Oluyor!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız