HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

ŞİMDİ NE OLACAK BU FINDIK?

10 Temmuz 2019 Çarşamba Saat: 07:32

Aylardır atıp tuttular, çalıştaylar, çalışmalar, raporlar havada uçuştu. Bütün telaş, hay hengame 2019 yılının fındık fiyatı kaç lira olacak veya olmalı diye iktidarı, muhalefeti, sivil toplum kuruluşları (STK)lar hatta ve hatta günah keçisi tekelci firma bile al aşağı ver yukarı herkes kendine göre dizdiği raflarda kendi tezgahlarını kurmaya devam ediyorlar.

Üretici tedirgin, yılgın ve perişan bir halde dün TÜM KÖY SEN’in açıkladığı rakamlardan sonra “Şimdi ne olacak bu fındık” demeye başladı. Bu üretici birliğinin açıkladığı rakamlar yüzde yüze yakın doğru ise fındık 24-25 Lira eder mi bu sene? Veya bu fiyatı verirler mi? Diye meraklı bir bekleyiş var Ordu’da. Çünkü Tüm Köy Sen, bu sene ki fındığın maliyetini 16.18 TL olarak açıkladı.

16.18 TL, günümüz enflasyon ve pahalılık şartlarına göre düşük bir rakam değil. Akabinde de üreticinin kendini geçindirebilecek kocaman bir 11 ayı var. Bu mantıkla bakıldığında bana göre de bu sene fındığın kilogram fiyatı en az 25.00 TL olmalı diye düşünüyorum.

Şimdi gelelim üreticiyi bekleyen en büyük tehlikeye. Tarım İl Müdürlüğünün bu sene ki rekolte çalışmalarının henüz tamamlanmadığına ve çok yakın bir tarihte bu rakamında açıklanacak olması bakalım rekolte tahmini, Tüm Köy Sen’in bu rakamlarına nasıl yansıyacak. Adil bir fiyat politikası ve adil bir rekolte tahmin açıklamasının akıbetini hep birlikte göreceğiz.

Tehlikeden kastım ise, rekolte tahmini beklenenin üzerinde gösterilirse işte o zaman bu maliyetler karşısında fındık fiyatına kaç lira diyecekler. Esas konu burada işte buraya dikkat! Yani bu sene fındık fiyatı rekolteye kurban giderde yine tekelcinin önüne tepsiyle sunulursa yan dağlar yan türküsünü üretici bu yılda söylemeye devam eder.

İş burada yine hükümete ve yerli serbest piyasaya düşecek desem de, yerli serbest piyasa zaten tekelcinin simsarı olmuş, topluyor fındığı alıyor komisyonu. Hükümet kanadında ise geçtiğimiz yıllarda atı alan Üsküdar’ı geçtikten sonra biz buradayız, fındığa sahibiz ayağına yatarlarsa olan yine üreticiye olacak. Ama hükümet bu ay sonu veya Ağustos başlarında fiyat ve rekolte rakamları da tam belli iken ben bu sene TMO kanalıyla fındığı bu fiyata alacam derse o zaman iş değişir. Ve üreticinin lehine olur.

En son şık üzerinden başka diğer sıraladığım şıklardan her hangi birisi gerçekleşir ve uygulanırsa, üretici bu sene de iki büklüm, el mahkum, ayak gardiyanları oynayacak. Çünkü üreticinin bu yıl ki borç yükünün kaderi yalnız açıklanacak fiyata bağlı. Umulanın altında ki bir fiyatı başta üretici, esnaf ve serbest piyasayı da yine felç edecektir. Sahi şimdi ne olacak bu fındık?


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları