HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

FINDIKTA DARBE ÇIKAR MI? ÇIKAR…

20 Ağustos 2016 Cumartesi Saat: 11:13

Yeni sezon fındık fiyatları 11-12 Lira arasında seyretmeye başladı.. İleri ki gün ve aylarda çıkar mı?, düşer mi? Şimdilik bilmiyoruz. Lakin bu sene fındığa acayip bir darbe vurulacağı kesin gibi. O yüzden üreticiye tavsiyem 13-14 Lira’yı yakaladığınız an hemen ihtiyacı olanlar fındıklarını satsınlar derim.

Bunun neden mi söyledim. Çünkü bu sene ihracatçılar ile tüccar ve manavlar arasında büyük bir kavga çıkacak. Geçen senenin fındığını elinde tutan tüccar ve manavlar bu senede ihracatçıya karşı fiyat konusunda eğer direnirse o zaman kıyamet kopacağı da kesin.

Bana göre işte bu yüzden hükümetin fındık alması talepleri yükseliyor. Peki diyelim ki hükümet TMO ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile fındığı 13-14 Lira’dan aldı. Ve tüccarda dolaylı yollardan elindeki fındığı hükümete sattı. Geçen sene ve bu seneyi kurtardılar. Ya hükümet elinde ki fındığı aynı tekelcilere fındığı kaç Lira’dan satabilecek? Adamlar 10 Lira bandında fiyat çekerlerse o zaman hükümet mi zarar etmiş olacak.

Yine hükümet alsın ve fındığı hükümet işlesin derseniz, Vallaha kusura bakmayın derim. Bugüne kadar böyle bir oluşum yapmayan hükümet, bundan sonra yapmaya da kalksa epey bir zaman almaz mı? Zira hiçbir tarafın zarar etmemesi için ne yapılmalı? Sorusu da akıllara gelmiyor değil hani. Fındığı almayla, satmayla iş bitse sorun değil, değil mi?

Aslında ben şöyle düşünüyorum. Pilot bölgeler kurulsa ve buralara fındık entegre tesisleri kurulsa. Bunu devlet ve özel sektör işbirliği ile de yapmak mümkün. Kendi ürünümüzü kapsülünden çikolatasına varıncaya kadar kendimiz işlesek daha iyi olmaz mı? Büyük bir istihdam da sağlanmaz mı? Bu projeyi hayvancılıkta da hayata geçirmek yine pek mümkün iken, peki bizi tutan ne o zaman?

Her yıl aynı şarkıyı dinlemekten artık kulaklarımızın zarı patladı. Fındıkta ki derdimizi sağır sultan duydu, bizimkiler hep duymamazlıktan geldiler. Her sene taşın altına el koyalım diyoruz, oysa ortada ne taş var, nede el. O yüzden fındık üreticilerimize temkinli olmalarını tavsiye ediyorum. 14’ü gören hiç beklemesin. Darbe başlamadan Ekim ayında bu fiyat yine 10 Lira’nın altına düşmeye başlar. Aha bakar da görürsünüz o zaman. Benden söylemesi…


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları