HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

FINDIK, KURUŞ KURUŞ ÇIKIYOR, LİRA LİRA DÜŞÜYOR

7 Eylül 2016 Çarşamba Saat: 10:39

Fındık hasat sezonunun sona erdiği şu günlerde yine fiyatlarda bir alavere oynandığına şahit oluyoruz. Fiyatları kuruş kuruş yükseltip, Lira Lira düşüren bir serbest piyasa düzeni bu tutumunu daha ne kadar sürdürecek o da belli değil. 2016 yılı fındık hasadını harıl harıl depolarına çeken tüccar ve manavların, ihracatçılarla pazarlıkları bakalım nasıl sonuçlanacak.

Bilindiği gibi 2015 yılı fındık hasadının önemli bir miktarı hala tüccar ve manavların stoğunda duruyor. 2016 yılının hasadı da zaten çok düşük olduğundan bu hasadın yüklüce bir miktarı da yine tüccar ve manavlarda birikmeye devam ediyor olacak.

Bu durumda her gün Ticaret Borsasının ve Tüccar ile manavların fiyat tabelalarında 12.50, 12.30, 12.75, 11.50, 11.30 gibi fiyat göstergeleri gün be gün değişiyor. 15.00 Lira’yı bekleyen üreticilerde fındığı şimdilik pazara indirmiyor. Bu arada bazı ilgili kurumlardan da emanete fındık bırakmayın uyarıları da gelmeye devam ediyor. Sanki fındık varmış gibi.

Burada sıkıntı şu! Ya tüccar kesenin ağzını açarda 14 ila 15 Lira arasında fındık alırsa, ki riske girip alan var. O zaman Ekim sonu ve Kasım ayından sonra tüccar ile ihracatçı ve sanayici arasında nasıl bir savaş başlar? Şimdiden kestirmek çok zor tabi. Bunların orta yolunu bulmak içinde ne yapmalı? Diye sormak geliyor içimden.

Avrupa’nın, Ocak ayına kadar ki fındık ihtiyacını kim kaç Lira’dan toplayıp, Avrupa’ya gönderecek? Bir başka soru da Avrupa’nın bu yıl ki ihtiyacı karşılanabilecek mi? Karşılanmazsa ne olur diyebilirsiniz. Ben işin ihracat gelirini ve ülke ekonomisine sağlanacak kazancın tarafını düşünüyorum. Bu durumda bahsettiğim aylarda taraflar kılıçlarını çekerse, kaybeden ekonomimi olur? İhracatçı, sanayici mi olur? Tüccar ve manav mı olur? Sorusuna verilecek tek cevap da elbette hepsi kaybeden taraf olur diye düşünüyorum.

Bütün bunlar bir yana, bir yandan da fiyat tabelalarından gözünü ayırmayan üreticiyi de düşünüyorum. Mahsulünün değeri kuruş kuruş yükselip, Lira Lira düşen üreticinin halini de düşünmek zaten bizlere kaldı değil mi? İstikrarlı bir fiyat politikası sağlansa, bugün bunları inanın yazıp, çizip, konuşuyor olmayacaktık.

Bugün bizlerin fındığın iç ve dış pazarda tüketiminin nasıl artırıyor olabilmenin, nasıl daha çok ihraç edebiliriz? Biz kendi ürünümüzü kendi sahamızda en iyi şekilde nasıl işleyebiliriz? Gibi artan soruları konuşuyor olmayacak mıydık? 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları