HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

ÇOK ŞÜKÜR AKLINIZA GELMİŞ…

31 Temmuz 2021 Cumartesi Saat: 11:38

(YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI YOKMUŞ)

Yaklaşık 10’un üzerinde meydana gelen ve Türkiye'yi sarsan yangınlarla ilgili son bilgileri paylaşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, özellikle sosyal medyada yükselen Türk Hava Kurumu hangarında yatan uçaklarla ilgili tepkilere de yanıt verdi.

Türk Hava Kurumu'yla problemlerinin olmadığını, uçakların uçacak kapasitede olmadıkları için kullanılmadıklarını belirten Bakan Pakdemirli, "1960'lardan kalma uçakları kullanalım tarzı açıklamalar yapılıyor. Envanterimizde yangın söndürme uçağı yok. İhaleye çıkıyoruz" demiş.

Bende şimdi diyorum ki, çok şükür nihayet aklınıza gelebilmiş. 61 yıl sonra akıl edilen akla ne denir? Bilemiyorum. Yangın Söndürme Uçaklarının özellikle ülkemiz adına ne kadar zaruri bir ihtiyaç olduğunu ve bir an önce Türkiye’nin yedi bölgesine hitap edecek ve ihtiyacı karşılayacak bu eksikliğin giderilmesi için yıllardır söyledik durduk.

Dinletemedik. Derdimizi anlatamadık. Hani bir söz vardır ya, “adın ne reşit, sen söyle sen işit” diye bu yangın söndürme uçakları mevzuunda ise durum bugüne kadar aynen böyle oldu. Söylediğimizi kendimiz işittik durduk. Neyse sözü fazla uzatmanın bir anlamı yok.

Aklıma 2019 yılında Türk Hava Kurumu'ndan üst düzey bir yetkili Sözcü Gazetesi'nden Emin Özgönül'e şu açıklaması geldi. O zamanlarda da yine benzer tartışmalar yaşanıyordu. 2019 arşivinden çıkardığım açıklamada; “THK'daki uçaklardan 5'i faal, 4'ü Ankara'da, biri İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda yangınlara müdahale edecek biçimde bekliyor. Ne yağ kaçırıyor, ne eski, ne de bozuk. Hepsinin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden onaylı uçuşa elverişli olduğuna dair sertifikası var. Bakımları yeni yapıldı, belgeleri alındı” deniliyordu.

Karşılıklı açıklamalar sonrası tartışma 3 yıllığına rafa kalktı. Ancak bu hafta başlayan yangınlarla "Türkiye'nin kaç tane yangın söndürme uçağı var?" tartışması yeniden alevlendi. Baktığımızda Envanterde 9 uçak görülüyor. Yangın uçakları sadece Gökçen Havacılık envanterinde bulunuyor. Gökçen Havacılık envanterinde ise Euronews'in haberine göre 2009 yılında alınmış 9 adet CL-215 Bombardier yangın söndürme uçağı görülüyor.

THK'dan yapılan son açıklama da ise: Şu anda Manavgat dahil ülkemizin çeşitli bölgelerinde, 3 adet Beriev BE -200 10 bin litre kapasiteli amfibik yangın söndürme uçağı, 15 adet Mi-8 2 bin 500 litre kapasiteli genel maksat helikopteri, 2 adet genel maksat yangın söndürme CH-47 Chinook 7 bin 500 litre kapasiteli helikopterler, olmak üzere orman yangınlarına müdahale eden tüm araçlar içinde, kiralama yoluyla temin ettiğimiz ve halen kurumumuzca operasyonları yönetilen toplam 20 hava aracımız Manavgat'taki yangın dahil ülkemizin her bölgesinde devam eden yangınlara ara vermeden müdahalede bulunmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Ben THK’sını, Sivil Havacılığı, Resmi havacılığı bilmem. Bu ülkede tarımla alakalı, ormanla alakalı eğer bir bakanlık varsa ve ilk önceliği de bu tür olaylarla başa çıkabilmek için bu zarureti şimdiye kadar çözmüş olması gerek diye düşünüyorum.

Elin Rusya’sından 3 tane uçak yardıma geliyor, senin envanterinde bir tane uçak bile yok. Bugüne kadar neredeydin demezler mi? Be güzel kardeşim. Çok şükür ki yeniden aklınıza gelmiş te ihaleye çıkacakmışsınız. Bu saatten sonra artık ne diyeyim…

 

 

 

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları