HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

HEDİYENİZ OLSUN!

23 Eylül 2021 Perşembe Saat: 09:31

Dün, Kıbrıs Gazisi bir abimle sohbet ettim. Çok heyecanlıydı. Sebebini sorduğumda İl Erkanı gazilerimizin evlerine ziyaretler düzenleyerek onları onore edip, talep ve isteklerine kulak verecek olmalarıymış.

Takıldım kendisine sen şimdi Gazi kıyafetlerini giyer, gazilik madalyanı ve nişanelerini takar bir güzel karşılarsın dediğimde biraz buruk bir hal aldı sevgili abim. Kıyafetlerim çok eskidi. Bugün bir Gazi kıyafeti tepeden tırnağa 600-700 Lirayı buluyor. İmkanım olmadığı için yenileyemedim diyerek burkulunca bende bir acayip oluverdim.

Buradan belki Sayın Valimiz veya Büyükşehir Belediye Başkanımız benim Cumhurbaşkanımızdan talep edeceğim teklifi iletme şansları olursa, gazilerimiz adına minnettar kalırım. Ben, Sayın Cumhurbaşkanımızdan her 5 yılda bir gazilerimizin kıyafetlerinin ücretsiz olarak yenilenerek kendilerine verilmesi olacak.

Sayın Cumhurbaşkanımıza bu talep iletilirse, çok eminim ki, ya valilikler kanalı ya da yerel yönetim kaynakları ile bu talebi yerine getirerek talimatını da o yönde vereceğine eminim. Bu da Sayın Cumhurbaşkanımızın, Gazilerimize bir hediyesi olsun.

Bu arada hazır Gazilerimizi ele almışken, Devletimizin ve ilgili Bakanlığın, Gazilerimize sağladığı hak ve desteklere de bir göz atmakta yarar gördüm. Buyurun birlikte bakalım.

Anayasa 61. Madde Devlet harp ve vazife şehitlerinin du ve yetimleriylei malül ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar. Gazi ünvanı; Muharip Gazi ve Malul Gazi olarak iki sınıfa ayrılır. Gazi ünvanı; Muharip Gazi ve Malul Gazi olarak iki sınıfa ayrılır.

Muharip Gazi: TSK yani Türk Silahlı Kuvvetleri Mensuplarından Harbe Fiilen Katılanları

Malul Gazi: TSK Mensuplarından; TC devleti sınırlarını korumak ve güvenliğini sağlamak görevi ile harpte veya Devletin bekasını hedef alan terör örgütlerine karşı yurt içi ve yurt dışı mücadelede her çeşit düşman veya terörist silahlarının tesiriyle veya harp bölgesindeki harekat ve hizmetleri sırasında, bu harekat ve hizmetlerin sebep ve tesiriyle yaralanarak tedavileri sonucunda sakatlığı rapor ile kesinleşenleri ifade eder.

Sosyal güvencesi olan gazilere bağlanan Şeref aylığı; 5750 gösterge rakamının her yıl Bütçe Kanunu ile tespit edilen memur maaş katsayısı ile çarpılmasından bulunacak miktarda aylık bağlanır. Hak sahibinin ölümü halinde bu aylık dul eşe % 75 oranında bağlanır, ancak dul eşin tekrar evlenmesi halinde kesilir. Vatani hizmet tertibinden bağlanan aylıklar hiç bir suretle haczedilemez.

Sosyal güvencesi olmayan gaziler için bağlanan Şeref aylığı; 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan 30 günlük net asgari ücret tutarı (dul eşler için bu tutarın % 75’i) esas alınarak ödenir.

Gazilere Verilen Destekler Nelerdir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Gazilere sağlanan haklar; Gazi maaşı, (Şeref Aylığı) İstihdam desteği, (Devlet memuru olma hakkı eşi veya çocuğu yoksa kendisi veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam 1 kişi)

Barınma Desteği Faizsiz konut kredisi, (Hak sahiplerine verilen kredi miktarı 154.000.-TL’dir.) Elektrik ve su ücretlerinde indirim, (elektrik ücretinde % 40, su ücretinde %50 ) Belediyelere başvurulmalıdır. Bakım desteği, (4.208 TL)

Ücretsiz seyahat kartı, Emeklilik ikramiyesi, Nakdi Tazminat, Şehitler /Gaziler Gününde İdari İzin(15 Temmuz gazilerine), Tüp bebek uygulamaları, Eğitim-öğretim yardımı imkanları sunulmaktadır. Ayrıca kamuda istihdam ve gelir destekleri verilmektedir.

İstiklal Savaşı, Kore ve Kıbrıs Gazileri Hakları Nelerdir?

Ayrıca; İstiklal Savaşı, Kore ve Kıbrıs Gazileri (Muharip Gaziler)e sağlanan haklar; Kendisi ve eşi için sağlık hizmetlerinde katılım payı muafiyeti, Mesken vergisi muafiyeti (200 m² aşmayan tek mesken için), Elektrik enerjisi ücreti indirimi (% 40 ), Su ücreti indirimi (%50), Sosyal tesislerden eş, anne, baba ve çocukları için yararlanma hakkı.

Yüksek Öğretimde Katkı Payı ve Öğrenim Ücreti Alınmaması, KYK Burs Verilmesi, Muharip Gazi Çocuklarının Askeri okullara öncelikle alınması, Müsabaka yerlerine girme, Müze ve Ören yerlerinden ücretsiz yararlanma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Huzurevlerinden ücretsiz yararlanma, Devlet Tiyatrolarından Ücretsiz yararlanma gibi sosyal haklardan sağlanmaktadır.

 

 

 

 

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları