HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

BİR KİLO FINDIK, 2 KİLO EKMEK!

6 Kasım 2021 Cumartesi

Bir kilo fındık ile iki kilo ekmek alabileceğiz. Çok şükür. Ekmeğin kilo fiyatı 12 Liradan aşağı olmayacakmış. Buna göre fırınlarda 200 gramlık ekmekten 6, 250 gramlık ekmekten de yalnızca beş adet ekmek alabileceğiz 12 Liraya.

Dün basında geniş yankı buldu. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, son günlerde konuşulan ekmek zammıyla ilgili bir açıklamada bulundu. Girdi maliyetlerinin arttığına dikkat çeken Balcı, "Fırıncı esnafımızın nefes alabilmesi, ayakta durabilmesi için ve tüketici olan halkımızı da göz önüne alarak ülke genelinde 10 lira olan ekmeğin kilogram fiyatının 12 liranın üzerinde olmaması için odalarımıza genelge gönderdik." dedi.

Bizde haliyle fırıncıların bu zam kararında ne kadar haklı olup olmadıklarına bakınca eğri oturup doğru konuşmak gerekiyorsa haklılık payları da bayağı bir var imiş. Başkan Balcı, ekmek maliyetlerinin yapılan fahiş zamlarla birlikte yüzde 100’ü bulduğunu belirterek haklı gerekçelerini ortaya koydu.

Balcı, gerek dünyada gerek Türkiye'de gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle fırıncı esnafın olumsuz etkilendiğini belirterek, Türkiye genelinde 2017 yılında 250 gram ekmeğin 1,25 lira olduğunu düşünecek olursak kilosu 5 lira oluyor. 2017 yılından bugüne kadar ekmekteki fiyat artışının yüzde 100 olarak gerçekleştiğini görmekteyiz, yani makul bir fiyat artışı.

Biz fiyat artışını gerçekleştirirken halkımızın alım gücünü her zaman göz önünde bulundurduğumuz gerçektir. Bu zaman zarfında gerek işletme girdilerimiz gerekse un fiyatlarındaki artışa bakacak olursak 2017 yılında unun 1 çuvalının 66 lira olduğunu görüyoruz. 2021 yılında un fiyatı 220-240 lira arasında.

Bu da unda yaklaşık yüzde 270 bir fiyat artışının meydana geldiğini gösteriyor. Yani 5 yılda Türkiye genelinde ekmeğin kilo fiyatı yüzde 100 artarken un fiyatının yüzde 270 arttığını görmekteyiz. Mayaya baktığımızda 2017 yılında 1 koli maya 40 lirayken 2021 yılında bugün 110 lira. Yani mayadaki fiyat artışı da yüzde 300" dedi.

Bende hayatımda ilk defa ekmek zammına tepki göstermedim. Hal böyle olunca fırıncı esnafına da sabır dilemekten başka bir şey gelmiyor elimden. Vatandaşın alım gücü her ne kadar düştüyse bir kuru ekmeğe de talim ve terbiyeye başlandığının sinyallerini görmek üzüverdi beni.

Bir kişi günde 2 ekmek yese yarım kiloya tekabül eder. Ayda 60, yılda da 720 ekmek tüketmiş oluyor. Yani yılda 180 kilo ekmek yemek durumunda kalıyoruz. Buna göre ekmek için yıllık fındık hasadından kaç kilo fındık ayırmanız gerekiyorsa, durumu gözden geçirip önümüzde ki süreçte lokmanız için kaç kilo fındık ayırmanız gerektiğinin hesabını da iyi yaparsınız.


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları