HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

NİHAYET BİRİSİ ‘GASTRONOMİ’ DEDİ!

27 Eylül 2022 Salı Saat: 09:41


Ordu Turizminin önemli ayaklarından bir olan Gastronomi için nihayet Altınordu Belediye Başkanı Aşkın Tören ilk adımı atan isim oldu. Bana göre Ordumuzun kültürel değerleri arasında yer alan yöresel ürün ve yemeklerimizin yerli ve yabancı turistlere tanıtımı çok önemliydi.

Ara sıra gerçekleştirilen çeşitli özel gün ve festivallerde bu alan öne çıksa da tanıtım noktasında çok yetersiz kalıyorduk. Ama Altınordu Belediyesinin kurumsal kimliği altında Gastronomi turizminin daha kapsamlı çalışmalar imza atacak olması ilimiz adına önemli bir gelişme olmuştur.

Başkan Aşkın Tören’i bu anlamda kutluyor ve tebrik ediyorum. Turizm diye diye kendimizi parçalarken önemli bir eksiği tamamlayarak özelliklede genç nesli de bu alana teşvik ederek aynı zamanda istihdam da sağlamayı hedefleyen Başkan Tören’in bu projesi İnşallah tutar.

Şimdi özetle ülkemizde ve dünyada Gastronomi tanım ve kavramından bahsedelim.

Günümüzde insanların turizmden beklentisi değişerek sadece deniz, kum ve güneş turizmi için değil farklı turizm çeşitleri için seyahat etmeye başlamışlardır. Geçmişini merak eden insanoğlunun geçmişin yansıması olan kültürleri öğrenme isteği her geçen gün artmaktadır.

Toplumlara ait kültürü en güzel yansıtan örneklerden biri olan yöresel mutfaklara ve dolayısıyla gastronomi ve gastronomi turizmine olan ilgi artmıştır. Yemek ve kültür kavramını birleştiren gastronomi, turizm pazarlamasında avantaj sağlayan yeni bir turizm alanının gelişmesine katkı sağlamıştır.

GASTRONOMİ KAVRAMI
Kelime anlamı olarak Yunancada “gastro” mide ve “nomos” kural, yasa ya da düzenleme anlamına gelen gastronomi; antropoloji, sosyoloji, ekonomi, kimya, ziraat, çevre-bilim ve tıp bilimleri gibi çeşitli bilim dallarıyla etkileşim halindedir (Göker, 2011).

Yeme-içme ile ilgili tüm kural ve normları ifade eden gastronomi kültür, tarih, yetenek ve tecrübe ile harmanlanmıştır (Aksoy, 2015). Gastronomi kavramı yerel ürünler, kültür, yaşam tarzı ve sürdürülebilir değerler anlamına da gelmektedir.

Bu nedenle gastronomi kavramı kültür ve gelenekleri, sağlıklı bir yaşam tarzı, özgünlük, sürdürülebilirlik ve deneyim gibi tüm geleneksel değerleri içermektedir.

Gastronomi turizmi yeni yiyecek ve içecek deneyimi kazanmak amacı ile yapılan bir turizm şeklidir. Son yıllarda teknolojinin hızlı bir şekilde her alanda yer alması geleneksel gıdalara ulaşımı zorlaştırmıştır.

Kültürel değerlerin hızlı bir şekilde kaybolmaya başlaması aynı zamanda bu tür kültürel değerlerin gelenekselleştirilerek gelecek nesillere aktarılması gereğini ortaya çıkarmıştır. Kültürel değerler arasında yörelere özgü gıda maddeleri, sunumları, özel gün kutlamaları ve bu tür törenlerde yapılan sunumlar tüm dünyada oldukça önem kazanmaya başlamıştır.

Son yıllarda kültürel değerleri tanımaya, yaşatmaya yönelik yapılan turizm, gastronomi turizminin yaygınlaşmasına neden olmuştur. Bazı ülkeler gastronomi turizmini ülkelerinin kültürel değerlerinin en önemli parçası olarak değerlendirmeye başlamışlardır. Bu durum tüm dünyada gastronomi turizmi eğilimini arttırmıştır.

Ülkemiz ve Ordumuz gastronomik değerler açısından son derecede zengindir. Bu zenginliği fırsata çevirmeyi başaran tek isminde yani Başkan Aşkın Tören’in de buradan hakkını teslim ediyor bir kez daha kendisini kutluyorum.


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları