HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

MİRAÇ HADİSESİ MİRAÇ KANDİLİ VE ÖNEMİ

5 Şubat 2024 Pazartesi Saat: 09:51

İsra: Gece yürümek, yola gitmek, gece yolculuğu etmek, ettirilmek anlamlarına gelir.Miraç'da; yükseğe çıkış aracı demektir.

Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Mekke'deki Mescid-i Haram'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürüldüğü gece yolculuğuna "İsra" , Mescid-i Aksa'dan Sidretü'l Münteha'ya kadar yükselişine ise "Miraç" adı verildi. Alemlere rahmet olarak gönderilen Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) fizik ötesi alemlere seyahatiyle ilgili bu iki safha birleştirilerek "Mi'raç Kandili" adıyla kutlanmaya başlandır

Miraç Kandili Kameri aylardan,Recep ayının 27'.dir.Miraç Gecesi 06.2.2024 Salı günü idrak edeceğiz.

Mirac mucizesi; Hicretten bir buçuk yıl önce, 621 M. yılı başlarında vuku bulmuştur. Burak denilen bir bitle yapmıştır

Kura'n'ı Kerim'de bu olay şöyle geçmektedir “Kulunu (Muhammed’i) bir gece, Mescid-i Harâm’dan kendisine bâzı âyetlerimizi göstermek için, etrâfını mübârek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allâh, her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir. Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla bilen, hak­kıyla görendir.” (el-İsrâ, 1)

Mirac olayı;Hz peygamber ve darda kalan,Müslümanların tesellisidir. Tarihin her döneminde olduğu gibi Mekkeli müşrikler de İslam davetini engellemek için işkence ve eziyette sınır tanımamış, Müslümanlara karşı sosyal ve ekonomik boykot uygulamıştı. Tam boykot sona ermişti ki, bu sefer de Peygamber Efendimiz (s.a.s), kendisini daima himaye eden amcası Ebu Talib’i ve en sıkıntılı zamanlarında destekçisi olan sevgili eşi Hz. Hatice annemizi kaybetti. Peygamberimizin himayesiz kaldığını düşünen müşrikler, O’na reva gördükleri eza ve cefay'ı daha da artırdı. Bir çıkış yolu arayan Allah Resûlü (s.a.s) İslam’ı tebliğ etmek için Taif’e gitti. Ancak orada da hakaretlere maruz kaldı. Hatta taşlandı ve mübarek ayakları kan revan içinde kaldı. İşte teselliye en çok muhtaç olduğu böyle bir zamanda Cenâb-ı Hak, Habibi’ni himaye ederek O’na İsra ve Miraç mucizesini lütfet'ti.

İsra ve Miraçın önemi ve hikmeti şöyledir;Sevgili Peygamberimizin (sav) önce Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya oradan da Yüce Mevla’nın sonsuz ayet ve kudretini müşahede etmek için semaya kadar uzanan içerisinde pek çok ilahi hikmet ve bereketi barındıran bir yolculuktur.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v),bu Miraç’tan hadisesi sonucunda bize üç büyük hediyeyle dönmüştür.Elli vakit olan namaz ibadeti b Git eş olaraktan miraç gecesinde farz kılındı, Allah'a şirk koşmayanların cennete gireceği müjdesi verildi ve Miraç gecesinde yine Bakara suresinin son iki ayeti indirildi.

"Amenerrasulü" diye başlayan son iki ayet.(Bakara 285.286)

Eskiden olduğu gibi günümüzde de bu olaya karşı çıkanlar var hep var olacaklar.Çünkü onların ataları olan ‘Ebucehiller' gibi, yani her şeye karşı çıkanlar, karacahil Müşrikler; Allah’ın sonsuz kudretinden bihaber oldukları için, kervanların iki ayda gidip geldikleri mesafeyi, Rasûlüllah (sav)’in bir gecede nasıl katadebileceğini bir türlü algılayıp kabullenemiyorlardı. Ebu cehlin Allah Resul’ün elini içine üç taş koyup hadi bunları konuştur dediğinde taşların dile geldiğinde bile inanmamıştır. Ancak nefislerini ıslah edemeyenler, kendi elleriyle yaptıkları putları ilâhlaştıranlar, Mirac’ı nasıl anlayacaklardı.Çünkü Rasûlüllah (sav); onların hayâl dahi edemeyecekleri pitt olan Burak’ı anlamazlarki;O Burak ki, ‘şimşek’ hızında bir binekti.

Aziz dostlarım: Miraçtan şunu anlamaktayız.İnancında dolayı darda kalıp, zûlme uğrayanların yardımcısı Hz. Allah'ın olduğudur.

Müslümanlara düşen görev:Allah tarafından indirilen,Kur'an'a ve onun emirlerine aynı zamanda sünnete bağlı kalmaktan geçmektedir.Yine içinde bulunduğumuz üç'ayları iyi değerlenmek.Miraçla gelen namaz davetine yürekten icabet edip omuz omuza kıyama duralım. Miracın bereketiyle secdeye varalım.Tevbe ve zikirlerde bulunalım.kaza namazı ve nafilerde kılarak İmanın onurunu, kul olmanın sorumluluğunu Rabbimizin rızasına uygun ibadetleri yapmaya koyalım hep beraber hatırlayalım ve yaşayalım.

Kandil: Işıkdır etrafını aydınlatır, etrafına ışık saçar, müslümanların kandilleri de kararmış kalpleri aydınlatır ışık saçar. bu vesileyle mübarek miraç kandili en içten dileklerimle kutlar, İslam âlemine birlik, dirlik, gaflet uykusundan uyanmalarını Cenabı Haktan niyaz ederim.

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları