HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

RAMAZAN BAYRAMI VE AREFE GÜNÜNÜN ÖNEMİ

9 Nisan 2024 Salı Saat: 14:44

Kıymetli dostlarım: Bugünkü sizlerle olan sohbetimize Cenab’ı Hak’kın  Kur’an-ı Kerim buyurduğu ala Suresi 14 ve 15. ayetlerinin meallerini vererek başlamak istiyorum;”Kendini Tezekki eden temizleyen Arıtan felaha kurtuluşa ermiştir
***
Biz müslümanlar için mutluluk ve sevinç günlerinden biri olan Kurban bayramı'nı heyecanla bekliyoruz
Kurban Bayramı’ndan bir gün önceki güne arife günü denir bayramı haber veren gün demektir.
Arefe günü İslam dininde çok kıymet ve önem verildiği günlerdendir. Duaların kabul olduğu günlerdendir.
***
Arefe:Sözlük manası olarak arefe günü: Belirli bir günün, olayın bir önceki günü veya ona yakın günler, ön gün demektir.
Ramazan Bayramı'ndan bir önceki gün, hicrî takvime göre Zilhicce ayının 9. günüdür. Başka güne arefe denmez. Dinimizde Ramazan Bayramı'nın ve kurban bayramının bir önceki gününe de arefe denmiştir. Resulullah'ın (sav) bildirdiğine göre:"Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır.
Peygamberimiz Bayram gecesleri hakkında bakın ne diyor: 'Ramazan ve Kurban bayramı gecelerini sevabını Allahtan bekleyerek, ibadetle geçiren kimsenin kalbi kalplerin öldüğü gün ölmez.'
Ramazan arefesinden öncesi verilen sözler,
Ramazan'da olan kazanımlarımız ve güzel güzel hasretlerimiz vazgeçmeyelim
Bunu yıl içine yayalım
***
Hatırlatmak Amacıyla; aArife günü sabahı sabah namazından sonra bayram namazına kadar teşrik tekbirlerini getirmesi vaciptir
Kurbanbayramında ise;Arefe günü sabahından bayramın üçüncü günü ikindi vaktine kadar 23 vakitide  içine alan vacip olan teşrik tekbirlerini mutlaka getirmeliyiz
Gün içindeki ölmüşlerimizin ruhuna dua da bulunarak bu dünyanın boş olduğunu en son adresin orası olduğunu hatırlamamak amacıyla onları kabirlerinin başlarında ziyaret etmemiz gerekir.Kuşluk namazı ve şükür namazı kılınmalıdır.
Günün tamamını kur’an tilaveti nefis muhasebesi tevbe-i İstiğfarlar getirerek ihyaya etmeye çalışılmalıyız.fakir, muhtaç, muhacir, evsiz, yurtsuzlar ve yetimlere elimizi uzatmalı, onları da bayrama hazırlayarak bayram sevincine ortak etmeliyiz.
Alınan ve verilen hediyelerle çocukları ve büyüklerin gönülleri alınarak dualarını alarak onların sevgilerine kayık olmaya çalışmalıyız.
Gülen güldürür,ağlayan ağlatır demişler bu sözden yola çıkarsak ihtiyaç sahiplerini sevindireni Allah sevindirir. Gariplere, yoksullara sığınak olanlara da Allah yardım eder, merhamet edene merhamet edilir.  Kabir ziyaretleri ederek ölülerine,Kuran okumak, onlara hediyeler göndermek çok faziletli ibadetlerdendir ziyaretleri,yapılarak anne,baba ve akraba ziyaret edilerek hayır dualarını almak gerekir Yine Arefe günü imkanı olanların cami ve mescitlerlerde birlikte hatimler yapmak,istiğfar, salavat, kelime-i tevhitler okumak,faziletli ibadetlerdendir. Arefe günü içinde allahın varlığının çek olduğunu haykırmak cihetinde İhlas Suresi'nin sürekli okunması çok faziletli oldoğunu vurgulamak isterim .
Bu günün gündüzünde olduğu gibi gecesini de ibadetle geçirmek lazımdır. Peygamber (sav) Beş geceyi ihya edene Cennet vacip olur: -Terviye gecesi (Zilhicce ayının sekizinci gecesi) -Arefe gecesi, -Kurban bayramı gecesi, -Ramazan Bayramı gecesi ve -Şaban ayının onbeşinci gecesidir." 
(Tergîb ve't-Terhîb, 2:330.)Arefe gününü ve gecesin dua, tevbe, istiğfar ederek ve namaz kılarak değerlendirelim.2)
Kıymetli dostlarım bayram denince ne anlaşılmalıdır?
Bize bayram olan diğerlerine seyran olmamalıdır.
Bayramlar;Sevinç, neşe, sevme, sevilme ve sevindirme günleridir. Bu anlamlara uygun topluca bayramı değerlendirelim. Bir güneş gibi etrafımızda ışığız açalım kendimiz mutlu olduğumuz gibi etrafı mutlu edelim kendimiz sevindiğimiz gibi etrafımızda sevindirelim ağlatan değil sevindiren olalım, bazı kardeşlerimiz bana kızacaklar ama; Bayram, her yıl gelip geçen bir tatil günü değil, insani ve dini güzelliklerin birlikte yaşandığı, birlik, beraberlik, sevgi ve saygının en güzel örneklerinin sergilendiği, toplumun bütün kesimlerinin birbiriyle kaynaştığı paylaşma ve dayanışma günleri olarak değerlendirilmelidir.
Kırgınlığa, dargınlığa bu bayramın getirdiği neşe ve sevinç ortamından faydalanarak son vermeye gayret edelim.13)Allah-ü Teâlâ Müslümanlar arasındaki kardeşlik bağının güçlenmesi için çeşitli vesileler yaratmıştır. İşte Ramazan ve Kurban bayramları dargınlığın küslüğün muhabbetin kaynaşmanın sila-i rahim yapmanın bu vesilelerden biridir. Bayram toplum olarak kutlanıldığı zaman bir anlam kazanır. Bayram günleri, tatil günleri olmaktan öte, bize bir takım yükümlülükler yükleyen günler olduğunu asla unutmayalım.
Bayramınız siz aziz milletimize, devletimize, gönül coğrafyamıza ve bütün İslam âlemine insanlık için hayırlar bereketler,sevgi ve muhabbetlerin daha da artmasına vesile olmasını diler, şimdiden arife gününüz kutlu olsun büyük bir umut ve heyecanla beklenilen Ramazan Bayramınızı tebrik ederim.


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları