HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

OLAN YİNE KÖYLÜYE Mİ OLACAK?

29 Ocak 2017 Pazar Saat: 12:44

Henüz çok yeni, birkaç günlük yeni çıkan bir karar. Artık sokakta, pazarda açıktan süt satılamayacak. Köylüde, köylüden alış veriş yapan köylü esnafı da artık bu ticareti gerçekleştiremeyecek.

Ben yarım asırlık, 50 yıllık ömrümde sütümü, peynirimi de, tuzsuz tereyağımı da, yoğurdumu da hatta ve hatta yumurtamı, tavuğumu da hep köylümden alıyorum. Yeşilliğimi de, zerzevatımı da yine aynı gelenekle sürdürmeye çalışıyorum.

Yalnız Ordu’yu düşünmüyorum. Düşünün bir kere Türkiye genelinde bütün illerde kurulan köy pazarlarını düşünün. Karda, kışta, dolu da, yağmurda, sarı sıcağın zemherisinde, güneşin günü kavurduğu günlerde, sabah namazının ardından şeleklerini, bakraçlarını, sepetlerini, heybelerini, çuvallarını sırf ev ekonomisine üç beş kuruş katkı olsun diye sırtlanıp şehrin, ilçenin veya kasabanın yollarını tutan köylümü düşünün.

Yasak bugün yalnız süt ile başlamadı. Tavukla, yumurta ile peynirle gelen kısıtlamalar bir yana dursun. GDO ile hormonlu sebze ve meyve üretimine engel olamayan ve bu ürünleri ithal ederek temin yoluna giden zihniyet, gözünü köylünün gelir kaynaklarına darbe vurmaktan da bir türlü kendini geri alamıyor.

Sağlık elbette çok önemli. Önce sağlık, Allah can sağlığı versin, mala gelsin cana gelmesin özlü sözlerimizden yola çıkarak elbette önce sağlık diyoruz. Bakın bir soru geldi aklıma. Madem bu yasağı koyuyorsunuz, neden köylüye hayvan teşviği veriyorsunuz. Sütünü satamadığı ineği, danayı, düveyi, koyunu, boyunu postunu ne yapsın köyü o zaman?

Sütünü satamadığı hayvanı köylü ne yapacak? Söyler misiniz? Sadece et ve sakatat içinse onun da zaten hormonlusunu vermiyor musunuz köylüye? Temel gıdaların üretiminde ki baş aktör köylü yani çiftçi değil mi? Kalkınmaya yönelik teşvik hamlelerini de yürüten siz değilmisiniz? Peki verdiğiniz teşvikler doğruca yerini ve maksadını bundan sonra bulmazsa ne yapacaksınız?

Şimdilik yine olan köylüye oluyor gibi gözüküyor. Bekleyip bu süreci de göreceğiz. Yıllardır ekmeği poşete koyamadınız. İstisna işletmeler hariç. Bakalım sütü nasıl bir kaba veya kılıfa koyacaksınız? 

 

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları