HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
7 Kasım 2019 Perşembe Saat: 09:19

“FINDIK DEYİNCE ORDU’DA AKAN SULAR DURUYOR”

Ordu Valisi Seddar Yavuz, fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacıyla Ordu Valiliğinin desteği ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada projesi kapsamında yapılan çalışmaları ye
“FINDIK DEYİNCE ORDU’DA AKAN SULAR DURUYOR”

Ordu Valisi Seddar Yavuz, fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacıyla Ordu Valiliğinin desteği ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen "Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada" projesi kapsamında yapılan çalışmaları yerinde inceledi. 

 Altınordu ilçesi Öceli Mahallesindeki örnek budama yapılan fındık  bahçesine girerek buradaki çalışmaları inceleyen Vali Seddar Yavuz’a, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Müdür Yardımcısı Ekrem Oğurlu, Altınordu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Abdullah Öztürk, Bitkisel Üretim Şube Müdürü Nusret Şahin ve  Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Aslan Soydan da eşlik etti. 

Macit Hatipoğlu isimli fındık yetiştiricisinin bahçesine giden Vali Seddar Yavuz, burada yürütülen budama ve gübreleme çalışmalarıyla ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Ömür Duyar’dan, verim budaması, toprak işleme ve gübreleme hakkında bilgiler aldı.

Vali Seddar Yavuz burada yaptığı açıklamada, "Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada” projesinin Ordu’da 670 mahallede, 2.010 üreticinin bahçesinde uygulanacağını belirterek, proje hakkında bilgiler verdi.

 Proje kapsamında İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Ziraat Odaları, teknik personeller ile eğitim verilen budama ve gübreleme timlerinin sahada olacağını belirten Vali Yavuz, çalışmaların Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı aracılığı ile alınan teknik ekipmanlar ile yürütüleceğini ifade etti.

 Amaçlarının fındıkta verim ve kalitenin artırılması olduğunu hatırlatan Vali Yavuz, “Fındık deyince Ordu’da akan sular duruyor, hayatımızın her alanını etkiliyor. Fındık sadece bir tarım ürünü olmaktan çok, yöremiz için aslında bir kültürdür. Ordu ili olarak, dünya fındık üretiminin % 25’ini, Türkiye fındık üretiminin ise % 35’ini karşılıyoruz. Yaklaşık 180 bin ila 220 bin ton civarında bir fındık üretimimiz var.

Dolaysıyla fındık üretiminde kaliteyi ve verimi artırabilmek bakımından neler yapabileceğimizi teknik ekibimizle birlikte çalıştık ve bu konuyla ilgili olarak da budama, gübreleme ve modern tarım tekniklerinin uygulanması konusunda eksikliklerimiz ve noksanlıklarımızın olduğuna karar verdik. Bunları gidermek için de proje geliştirdik. "Fındıkta  Örnek Uygulama Timleri Sahada" projesi kapsamında sizlerle bir aradayız.

Amacımız elbette fındıkta üretimi daha fazla arttırmak. Nitekim, fındıkta %10’luk bir verim artışı sağlayabilirsek, yıllık 350 milyon TL ilave gelir elde ederiz. Sadece bir randıman arttırsak, yaklaşık 70 milyon TL civarında bir gelir elde ederiz. Dolayısıyla böylesine ekonomik getirisi yüksek faaliyetlerin valilik tarafından desteklenmesi gayet doğal” diye konuştu.

Konuşmasının devamında fındık üreticilerine de seslenen Vali Seddar Yavuz sözlerini şöyle tamamladı: “Buradan bir kez daha çiftçimize sesleniyorum. Özellikle ziraat mühendislerimizin, İl ve ilçe tarım müdürlüklerimizin uyarılarına, tavsiyelerine ve yapmış oldukları eğitimlere katılmalarını ve özellikle de örnek bahçeleri bizatihi gelip gezerek uygulamaları yerinde görmelerini ve kendi bahçelerinde uygulamalarını çok arzu ediyoruz.

Çünkü, tekrar ediyorum amacımız çiftçimizin daha çok para kazanması ve daha huzur içinde, ekonomik refah içinde yaşaması. Bununla ilgili olarak da biz Valilik olarak gereken her türlü tedbiri alıyoruz. Çok kıymetli müdürümüz, çalışan mühendis, teknik eleman ve budama elemanlarımıza, kıymetli çiftçilerimize bir kez daha bu projeye vermiş oldukları destekten dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ümit ediyorum ki sağlıklı, başarılı bir şekilde bu bahsettiğimiz 2.010 üreticimize bu örnek bahçeleri yapmak suretiyle güzel örnekler teşkil etmiş oluruz.” 

Vali Seddar Yavuz, örnek bahçedeki incelemelerinin ardından vatandaşlarla bir süre sohbet etti.

Proje, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan teknik ekip tarafından örnek bahçelerde uygulanıyor.

 

Anahtar Kelimeler : “FINDIK, DEYİNCE, ORDU’DA, AKAN, SULAR, DURUYOR”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız