HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
9 Aralık 2019 Pazartesi Saat: 10:00

ZİNCİR MARKETLERE YENİ KRİTERLER GELİYOR

Ordulu esnaflardan, hükümetin marketlerle ilgili başlattığı çalışmalara tam destek geldi. Ulusal basında çıkan haberlere göre yasa teklifi kapsamında perakende ticarete yönelik önemli hükümlerin yer alması beklenen çalışmaya Ordu’d
ZİNCİR MARKETLERE YENİ KRİTERLER GELİYOR

Ordulu esnaflardan, hükümetin marketlerle ilgili başlattığı çalışmalara tam destek geldi. Ulusal basında çıkan haberlere göre yasa teklifi kapsamında perakende ticarete yönelik önemli hükümlerin yer alması beklenen çalışmaya Ordu’da en çokta bakkallar ve küçük esnaflar sevindi.

AK Parti, bakkallar ve mahalle esnafını rahatlatacak yasa teklifi hazırlığına başladı. 2020 yılının ilk aylarında Meclis gündemine taşınması beklenen teklife göre, aynı cadde üzerinde onlarca market açılamayacağı belirtildi. Söz konusu alanlarda belli bir nüfus kriteri belirlenip, o alanda belli sayıda market açılmasına izin verileceği kaydedildi.

Hükümetin, küçük esnafı zincir marketlere karşı korumak ve yaşatmak için harekete geçmesine sevinen Ordulu esnaf ve bakkallar, atılan adımın AVM'lere çeki düzen verilmesine ilişkin hükümlerin de içinde yer alacağı kapsamlı bir yasa teklifinin ortaya sunulması gerektiği yönünde görüş belirttiler. 

2020 yılının ilk çeyreğinde TBMM gündemine taşınması beklenen yasa teklifi kapsamında perakende ticarete ilişkin önemli hükümlerin yer alması bekleniyor.  Teklifte en önemli bölümler ise zincir marketler ve mağazalar ile rekabet edemediği için bir bir kapanmak zorunda kalan bakkallar ve küçük esnaf ile ilgili olacak.

Ayrıca hazırlanan teklifte bakkal ve küçük esnafın korunması için üzerinde durulan formüle göre özellikle marketlerin açılması konusunda belli kriterlerin de getirilmesi bekleniyor. Buna göre küçük bir mahalle, bir cadde üzerinde farklı farklı zincirlerin market açması önlenebilecek. Bu hususta ki ilk kriter ise nüfus olacak. Söz konusu alanlarda nüfus kriteri belirlenip o alanda belli sayıda market açılmasına izin verilecek.

Teklifte nüfusu 5 bin olan bir mahallede en fazla 5 zincir market açılabilir denilecek. Bu kontenjan dolduğunda ise yeni marketler için izin verilmeyecek. İkinci kriter de, markete belli bir büyüklük şartı getirilmesi olacak. Mahalle bakkalı büyüklüğünde marketler açılamayacak. Bu tür market türlerine de “Cep Market” deniliyor. Cep Marketlerin büyüklüğü de mahalle bakkalı büyüklüğü standartlarını aşamayacak.

Bakkalların ortak bir kooperatife dönüşmesine ilişkin de hükümlerin metinde yer almasını bekleyen Ordulu esnaf ve bakkallar, “Teklif yasalaşırsa biz bakkallar bir araya gelerek ve toplu alımlar yapabileceğiz. Toplu alım olduğu için satıcı firmalar da fiyatları büyük marketler ile aynı düzeye çekmek zorunda kalacaklar. Bakkallar böylece daha ucuza ürün alıp satabileceği için marketler ile rekabet edebilecek. Dört gözle bu teklifin yasalaşmasını bekliyoruz” diyerek beklentilerini dile getirdiler. (HABER: ŞAFAK DELİÇAKAR)

 

Anahtar Kelimeler : ZİNCİR, MARKETLERE, YENİ, KRİTERLER, GELİYOR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız