HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

İSLAM KARDEŞLİĞİNİN ÖNEMİ..!

28 Nisan 2022 Perşembe Saat: 08:13

Sevgiyi, saygıyı, birlik ve beraberliği, dayanışma ve yardımlaşmayı, barış ve güveni bir çınarın dalları gibi kabul edersek, kardeşlik bu çınarın gövdesi, iman da kökü durumundadır. Kök ne kadar sağlam olursa ağaç ve dalları o kadar güçlü ve uzun ömürlü olur. İman ve kardeşlik olmadan ne sevgi, ne saygı, ne birlik, ne de güven olur.İslam, bu çınarı yaşatmak için iman ve kardeşliği ayrılmaz bir bütünün parçası saymıştır. “Mü’minler mü'minin  kardeşidir. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltip barıştırın.. Allah’a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin.” (Hucurat,10).Mü’min kardeştir.

Din kardeşliği, bütün Müslümanları bir binanın taşları gibi birbirine kenetlemekte ve onları bir beden hâline getirerek,İslam kardeşliğinde bir tek ümmet yapmaktadır.kardeşlik gereği olarak ümmette, sevgi, merhamet, yardımlaşma ve dayanışma hâkimdir.kardeşlik Sevinç ve üzüntüler yürekten paylaşılır. kardeşinin yardımınına riayet etmeyen mü’min değil demektir.

Ebû Hüreyre radıyallahu anh anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“ Allah Teâlâ kıyâmet gününde şöyle buyurur:

-“Ey âdemoğlu! Hastalandım, beni ziyaret etmedin”

. Âdemoğlu:

- Sen âlemlerin Rabbi iken ben seni nasıl ziyaret edebilirdim? der. Allah Teâlâ:

 “Falan kulum hastalandı, ziyaretine gitmedin. Onu ziyaret etseydin, beni onun yanında bulurdun. Bunu bilmiyor musun? 

Ey Âdemoğlu! 

Beni doyurmanı istedim, doyurmadın” buyurur. Âdemoğlu:-

- Sen âlemlerin Rabbi iken ben seni nasıl doyurabilirdim? der. Allah Teâlâ:

 “Falan kulum senden yiyecek istedi, vermedin. Eğer ona yiyecek verseydin, verdiğini benim katımda mutlaka bulacağını bilmez misin? 

Ey Âdem oğlu!

Senden su istedim, vermedin” buyurur. Âdemoğlu:

- Ey Rabbim! Sen âlemlerin Rabbi iken ben sana nasıl su verebilirdim? der. Allah Teâlâ:

 “Falan kulum senden su istedi, vermedin. Eğer ona istediğini verseydin, verdiğinin sevâbını katımda bulurdun. Bunu bilmez misin?” buyurur.(Müslim, Birr 43).Başka bir hadisi şerifte ise:Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu yalnızlığa terk etmez. Kim din kardeşinin bir ihtiyacını giderirse, Allah da onun ihtiyacını giderir. Kim bir Müslümanın bir sıkıntısını giderirse, Allah da onun kıyamet sıkıntılarından birini giderir."( Buhari,müslim bir 58) 

Yüce dinimizde kardeşlik, aynı anne-babadan dünyaya gelenlere hasredilemeyecek kadar kapsamlıdır. Kardeşlik, mümine muhabbet beslemektir. Yağmurun toprağa getirdiği bereket misali birbirimize rahmet ve şefkat olmaktır. Peygamberimizden gelen bir vefadır kardeşlik, Fırtınalı denizlerde birbirimize sığınılacak bir liman olabilmektir. Kardeşlik, zor zamanlarda gönül alıcı bir söz, tebessümlü  bir çehre sunabilmektir. Kardeşlik, huzur ve mutluluğu paylaşmak, hüzün ve kedere, acı ve ızdıraba ortak olmaktır. Kardeşlik, mesafeleri, sınırları, engelleri ortadan kaldıran gönüller arası ülfet köprüsüdür. Renkleri, dilleri, kökenleri farklı da olsa yürekleri bir kardeşler, birbirlerinin hüznüne, uğradıkları zulüm ve şiddete, akan kan ve gözyaşlarına asla duyarsız kalamaz. Kardeşlik duygusu, ayrı bedenlerin aynı kalbi paylaşabilmesidir

Kardeşlik; "Birbirleri arasında üstünlük  yarışına girmeden,haset etmeyen,kin beslemeyen,sırt çevirmeyendir.konuyla alakalı bir hadiste;"Ey Allah'ın kulları! Kardeş olun.Müslümanın kardeşine üç günden fazla dargın durması helâl değildir." nebevi ifadesiyle, hangi şartta olursa olsun kardeşini yalnızlığa  terk etmek olmadığı gibi, sorumsuzluk ve duyarsızlık asla yoktur. Kardeşlik her şeyden önce bir söylem ve edebî bir kurgu değil, bir hukuk, bir hak, bir görev, bir iman ve ahlâkıdır.Din kardeşliği,hukuku çok önem  arzetmekte,kan kardeşliğinden daha öne geçmektedir.İslamın tebliğ sırasında karşılanan ensar ve muhacir kardeşliği buna en güzel bir örnektir.peygamber efendimizin bize bıraktığı İslam kardeşliğinin yerini günümüzde maalesef kardeşler arası şavaslar,buna mukabil olarakta kan,gözyaşı sefalet ve açlıkla boğuşan insanlık alemine rastlamaktayız.sonuç olarak İslam kardeşliğinin tesisinin olmadığı yerlerde bu ve bunun gibi olaylarla karşılaşmaktayız.

Ya Rabbi! Müminler olarak gönüllerimizi birbirine kaynaştır. Bizleri birbirlerine karşı sıcak, birbirlerini gördüğünde yürekleri kaynayan, gözlerinin içi parlayan samimi kardeşler eyle!

Saygı ve mahabbetlerimle.

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları