HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

REGÂİP KANDİLİNİN DİNİMİZDEKİ YERİ VE ÖNEMİ

26 Ocak 2023 Perşembe Saat: 10:00

Öncelikle Rabbime hamd ediyor, Allah'ın selamı rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.

Kıymetli dostlarım:Yüce Allah’ın insanlara rahmetini ve nimetlerini çokça ihsan ettiği belli vakitler ve belli ayları günleri vardır. Haftanın günleri arasında Cuma, geceleri,Gecelerden Kandiller diye bilinen Regaip, Miraç,Berat, Recep, Kadir geceleridir.Aylardan ise  kameri aylar diye tarif edilen mübarek Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır.Feyiz ve bereketli bol zaman dilimlerindendir.

Üç aylar olarak bilinen İçinde bulunduğumuz zaman dilimi bizim için çok önemlidir.23 ocak pazartesi günü itibariyle girmiş olduğumuz mübarek,Üç ayların değerini ifade eden diğer bir önemli özellik ise beş mübarek kandil gecesinden dördünün bu Recep,Şaban ve Ramazan ayı içinde olmasıdır.

Receb’in ilk cuma gecesi olan Yani bu akşam 26 Ocak Perşembeyi cumaya bağlayan gece Regaip kandilidir.Bu geceyi müslümanlar olarak inşallah hep beraber idrak edeceğiz Akabinde Receb’in 27. Gecesi Mirac kandili, Şaban’ın 15. Gecesi Berat kandili, Ramazan ayının 27. gecesi olan, âdeta final gecesinde de Kadir gecesidir.

Recep ayının ilk Perşembeyi Cuma bağlayan gecesi Regaip kandili gecesi olması dolayısıyla  Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki gece bir araya gelince, daha kıymetli,daha feziletli oluyor. Allahü teâlâ, bu gecede, müminlere, ihsanlar, ikramlar yapar. Regaip, ihsanlar, ikramlar demektir. Bu gecede dua ve tövbe edenlerin dualarını ve tövbelerini kabul eder. Af talep edenleri de affeder.Regaip gecesi yapılan dualar reddedilmez.Her ne dilek dilenirse kabul eder.Yani günahlardan kurtulmak için af dilemek, Aynen banyo yapmak gibidir. Allah Resûlü sav efendimiz  buyururlar ki; Duaların reddolunmayacağı ve kabul olacağı beş gece vardır, Recep ayının içinde iki gece vardır. Ragaib ve Miraç geceleridir.Bir diyeri Şaban Şaban ayının 15. Gecesine rastlayan Berat kandilidir.Cuma geceleri ve Ramazan ve Kurban Bayramı geceleridir.

İslâm ve müslümanlar için kulluk ve ibadet yapmak için çok kıymetli zaman  dilimlerinden olan Rahmet ve mağfiret kapısı Üç aylar Recep ayı ile başlar,Şaban ve Ramazan ayı ile son bulur. 

İslam öncesinde de Araplar arasında haram ayları diye bilinen zilkale,Zilhicce,Muharrem ve Recep Aylarından oluşur.Bu ayların gelmesiyle halk arasında huzur,sükun hakimdi. Kavga gürültü, Şavaş yapılmazdı.İslam Dininin gelmesiyle de  bu aya verilen hürmet devam etmiştir. Recep ayı haram aylardan ilklerinden olup, Sevgili Peygamber efendimiz bu aya çok değer vermiştir.Hürmet edilmesi gerektiğini bildirmiştir. Kur'an-ı kerimde Cenabı Hak şöyle buyuruluyor:Doğrusu Allah’a göre ayların sayısı, Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına uygun olarak on ikidir; bunlardan dördü haram aylardır. İşte doğru olan hesap budur.(Tevbe 36) Resulullah efendimiz, Recep ayı girdiğinde ;

"Ya Rabbi, Recep ve Şabanı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir" diye dua ederdi. (Musned) Recebin ilk Cuma gecesine Regaip gecesi olması iki mübarek günün birarada olmasından  dolayı çok kıymetlidir. Allahü teâlâ, bu gecede, müminlere, ihsanlar, ikramlar yapar. Regaip, ihsanlar, ikramlar demektir. Bu gecede dua ve tövbe edenlerin dualarını ve tövbelerini kabul eder af talep edenleri de affeder. Regaip gecesi yapılan dua reddedilmez.

Biz müslümanlar olaraktan böylesi özel günleri ve geceleri birer fırsat bilmeliyiz ve bu fırsatları çok yerinde değerlendirmeliyiz. Bu gecelerde şu hususlara dikkat etmek İnşallah bu günün ve gecenin feyiz ve bereketinden yararlanmamıza vesile olacaktır.

1-)Nefis muhasebesi yapmak ve tövbe ve istiğfarda Bulunmak: Hayatımızın her anında hataya düşme ihtimali bulunan biz kullar için vazgeçilemeyecek en temel husustur tövbe ve istiğfardır. Yapmış olduğumuz hatalarımızı gözden geçirmek için en güzel fırsatlardan biride bu kandil geceleridir. Bu geceler Rabbimizin bizden istediği tek bir şey var oda günahlara pişman olup tövbe etmektir. 

Cenabı Hak kur'an-ı Kerim'de “Ey iman edenler! Allah’a samimiyetle tövbe edin!”(Tahrim âyet 8)  buyurarak tövbenin samimi olması gerektiğini emrederken toplu tövbeyi de tavsiye eder Bu sebepledir ki, Regaip gecemizde, toplu halde Allah’ın evlerinde mescitlerde ve yalnızken Yüce Rabbimize yapmış olduğumuz günah, hata ve isyanlarımız için tövbe edelim, istiğfarda bulunalım.

2-)Kur’an-ı Kerim okumak, anlamaya çalışmak ve anladıklarımızı yaşamaya başlamak: kutsal kitabımız Kuran- Kerimi okumak bu geceye daha güzel bir anlam katacaktır.

Birde en önemlisi okuduğumuz Kur'an'ın bizlere ne ifade ediyor ona da bakmalıyız. Sevgili Peygamber sav efendimiz bir hadislerinden şöyle buyurmaktadır. “Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olacaktır”[Riyazü’s-Salihin] kiymetli dostlarım! Geçmişlerinizi Kur'anla yad edelim, gecemizi Kur'anla nurlandıralım.böylelikle Ölülerimizin ruhlarını şad dirilerimizin ruhlarını ihya edelim.

3-) Öncelikle bu geceye kazaya kalmış farz namazlardan başlamak suretiyle eda edelim,

Daha sonra nafile ibadetler aşırıya kaçmadan kılmaya gayret gösterelim.Bu şekilde yaparsak hem Namaza başlamış hem borcu ödemiş hem de içinde bulunduğumuz mübarek kandil gecesini ibadetle ihya etmiş, değerlendirmiş oluruz.

4-)Anne ve babalarınız hayatta ve yaşıyolarsa onların elleri öpülmeli,dualarını almalıyız, Eğer uzaktalarsa bir telefon açmak,hal hatır sormak suretiyle bu görev yerine getirilmelidir.

5-)Akrabalarımızı, komşularımızı özelliklede fakir insanlarımızı onlara imkanlar nispetinde yardımcı olmalıyız.Kandil geceleri Müslümanlar için sevinç geceleridir.İslam Kardeşliğinin tesisi  hatırlacak şeyler yapılarak hayra  vesile olmalıyız

6-)Dargın ve küs oları mutlaka barıştırmaklıyız Müslümanların üç günden fazla küs kalmaları helal değildir. Rabbimizin bizden razı olması için bu gecede küslükleri sonlandırmalıyız. nefsanî arzularımızın esiri olmadan eşimize, çocuklarımıza, akrabalarımıza, komşularımıza ve beraber yaşadığımız insanlara karşı bir gönül kırıklığımız varsa bu mübarek gece müsait bir gecedir kayda değer bir şey değilse barışalım.Topluca sulha sarılalım ki, bizlerde merhamete nail olalım

Yüce Rabbim;Bu aylar, günler geceler hürmetine Öncelikle yapacağımız dualarımızı kabul eylesin.Birlik, dirlik ve beraberliğimizi daim eylesin.İnsanların ve şeytanın şerrinden bizleri korusun. Kahraman Ordumuzu, yurdumuzu, vatanımızı ve milletimizi her türlü tehlikelerden, afetlerden, bela ve musibetlerden korusun.. Ümmet-i Muhammed’e iyilikler nasip etsin. Zulüm altında olan Müslüman kardeşlerimize yardım eylesin.Kutsallarımiza ve yüce  kitabımız Kur'an-a uzanan elleri kınıyor, Allah din düşmanlarına fırsat vermesin. Tümİslâm âleminin ve gönül dostlarımın aynı zamanda  mübarek üç aylarını ve Regaip kandillerini kutluyor,Bu nice kandiller diliyorum.

Selam ve mahabbetlerimle..

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları