HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
30 Haziran 2018 Cumartesi Saat: 11:07

“EĞİTİMDE MİLLİLİĞİMİZİ KAYBETTİK”

Seçkin Kadro Dersaneleri Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Recep Azaklı, bugün ve yarın yapılmakta olunacak TYT, AYT toplamda ise YKS sınavları öncesinde öğrencilere ve ailelere önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
“EĞİTİMDE MİLLİLİĞİMİZİ KAYBETTİK”

Seçkin Kadro Dersaneleri Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Recep Azaklı, bugün ve yarın yapılmakta olunacak TYT, AYT toplamda ise YKS sınavları öncesinde öğrencilere ve ailelere önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Gazetemiz muhabiri Semra Gençosmanoğlu’na verdiği röportajda sınavla birlikte yaz tatili değerlendirmesi ve öğretmenlerin özlük hakları ile eğitim sistemine de değinen Azaklı, Ordu’da yaklaşık 12 bin öğrencinin bu sınavlara katılacağını söyledi.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Sayın Azaklı, haftanın röportajı sayfamıza hoşgeldiniz. Evet sınav heyecanın da artık son raddedeyiz. Anne babalara sınav öncesi ne gibi tavsiyelerde bulunuyorsunuz?

Recep AZAKLI: Hoşbulduk Semra hanım. Türkiye de başında milli olan iki kurum var. Birisi Mili eğitim diğeri Milli savunma bakanlığı. Eğitim sistemine de baktığımız da milliğimizi kaybettik. Çok değişiklikler var insanlar yetişemiyor bir kaos bir arbede var. Ben 1985 senesinde üniversite sınavına girdi. 1985 yılında da kazandım gittim. Sistemde müthiş değişiklikler oldu yetişemedik. Türkiye de bugün iki tane önemli sınav var. Birincisi ilköğretimden liseye geçiş sınavı diğeri de liseden yükseköğrenime geçiş sınavı.

Geçen yıl ilköğretimde TEOG sınavı vardı kaldırıldı. Şimdi yeni bir sistem geldi bu sistemde yüzde onluk dilime hitap edelim. 20 gün önce sınav oldu açıklandı. Ordu’da da iki çocuğumuz birinci oldu. TEOG sınavında Türkiye üç bin tane birinci vardı. Bu sınavda yirmi tane kişi birinci çıktı.

Bu sınavla birlikte Ordu’da, Ordu fen lisesi sosyal bilimler lisesi imam hatip lisesi birde endüstri mesleğin bazı bölümleri öğrenci alacak. Peki geri kalan öğrenci ne olacak. Sistem şunu diyor. Kendi mahallesindeki okulu tercih edecek. Taşbaşında oturan birisi Akyazı’yı tercih edemeyecek. İki tane Anadolu Lisesi tercih ettiyse bir tane İmam Hatip tercih etmek zorunda. Bir tanede meslek lisesi tercih etmek zorunda. Bu kaosu veliler yaşayacak. Bundan ötürü de bu dönemde tercih artar.

Yükseköğrenim bazında ise yine değişiklik oldu. Bir önceki sistemde YGS sınavı vardı Mart ayında yapılıyordu. İkinci sınavda Haziran da yapılıyordu. Sayısalcı ise matematik testine giriyor. Diğer hafta sonu fen testine giriyordu. Ayrıca eski sistemde 51 tane puan türü var işin içinden çıkamıyorsunuz.

Yeni getirilen sistemde ise iki güne sığdı. Cumartesi temel yeterlilik sınavı ertesi gün diğer sınava girecekler. Bu sınav sistemi 4 puan sistemi getirdi. Sayısal eşit ağırlık sözel dil.  Diğerinde 51 tane vardı bunda 4 tane. Zamanları daha geniş oldu soru adedini düşürdüler.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Sizce eğitim sistemi nereye gidiyor?

Recep AZAKLI: Her dönemde şunlar söylendi. Sınav kaldırılsın keşke öyke bir ülkede yaşasak ama 80 milyonluk bir ülkedeyiz bu yönden sınavın bir yarışın olmaması imkansız. Bütün aileler şunu hedefliyor iyi bir eğitim iyi bir okul iyi bir iş ve maaş. İyi bir iş derkende masabaşı bir iş. Doktor avukat uçak mühendisi ekonomik getirisi yüksek meslekler istiyorlar hal böyle olunca da herkes o mesleğe yöneliyor ama buraya herkesi alma imkanımız yok. İnsanların bir elemeden geçmesi lazım dolayısıyla sınav kaçınılmaz.

Bu sene sınav sistemine getirilen yeniliklerden birisi de şu belli bir barajı aşamayan özele de gidemeyecekler. Bence bu geç alınmış bir karar.

Hepimiz masa başında çalışırsak doktor, hakim, savcı olursak bu çöpü dışarıda kim toplayacak. Meslek lisesine öğrenciler son sınava gelince bir arayışa gidiyor o öğrenciyi direkt ara eleman olarak istihdam etmek lazım. Türkiyede bazı şeylerin alt yapısı açılmadan sistem kuruluyor. Eğitim memleketi ilgilendiriyor. Gelişmiş ülkelerin çoğunda eğitim en başta yer alıyor.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Avrupa ülkeleri her 10 yılda bir çağın getirdiği yeniliklere göre eğitim sistemini revize ediyor. Biz bunu neden yapamıyoruz?

Recep AZAKLI: Eğitimde de bir millilik yok hep bir taraftan alıyoruz. Eğitim ikinci planda kalmış öğretim daha öne çıkmış. Sınava yönelik bie eğitim sistemi olduğundan sınavda hangi konular çıkar. Bu arada eğitimi unutuyoruz sonra bu çocuklar nden böyle oldu diyoruz. Biz diyoruz ailelere çocuklarınızla konuşun sadece bir defa değil bunu sürekli yapın çünkü gençlerin ergenlik sorunu olabilir gönül meselesi olabilir parası olmayabilir bu sefer çocuk kendiyle konuşmaya başlayacak. Eğitim ailede başlar. Eğitimi 4 yaşında kadar indirdik o yaşa kadar çocuğa ne öğrettiysek o daha sonra zaten değişiyor.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Yaz tatilinde öğrencilere ve ailelere ne gibi tavsiyelerde bulunacaksınız?

Recep AZAKLI: Bu konu hep bir tartışma konusu olmuştur bu çocuklar hiç tatil yapmaycak mı dinlenmeyecekler mi? Tabiki dinlenecekler. Biz bir plan yapıyoruz. Gün 24 saat 8 saat uyusunlar 8 saat gezip tozsunlar geriye kalan 8 saatinde en az beş saatini derse ayırmalı. Bunu daha ziyade seneye sınava girecek olan çocukarımız yapmalı. Diğer çocuklar ise yaşı daha küçük olan çocuklar ise bol bol kitap okumalı.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Türkiye’de öğretmenler gelir ve refah düzeyleri ne kadar yeterli?

Recep AZAKLI: Bu hassas bir konu. Öğretmenlik mesleği kutsal bir meslek. Çok para kazanıcam diye yapılıyorsa bu iş yapmasınlar. Maaşlar da da düzenlemeler oldu. Devletin öğretmeni özelden çalışandan daha iyi kazanıyor katsayı düzenlemesi iyi oldu. Öğretmenlik rahat da bir meslek. Tabi kizorlukları var. Ordu merkez de öğretmenlik yaoan kişi ile Gürgentepe öğretmenlik yapmanın zorlukları mutlaka var bu meslek gönül işi.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Öğretmenlerde şark görevi kaldırılmalı mı yoksa süresi mi kısaltılmalı bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Recep AZAKLI: Bu konu yıllardır kanayan bir yara. Şimdi şöyle bizim çözüm buldular sözleşmeli yaptılar. Sözlşeme yapıyorlar 3 sene buradasın sonra geliceksin diyorlar. Herkeste şehirde öğretmenlik yapmak istiyor. Bunu da devletimiz artık çözecek.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Özel öğretim gören çocukların Ordu’da eğitimleri sizce nasıl yeterli buluyor musunuz?

Recep AZAKLI: Toplum olarak bizim değişmemiz lazım. Bu tip çocukları sokağa çıkarmama gibi bir aldı var ama son zamanlarda bu biraz değişti. Yaşamak onlarında hakkı sadece yeme içme ihiyaçları değil gezmekte onların ihtiyacı. Kimin ne olacağı belli değil.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Sayın Azaklı tekrar geldiğiniz için teşekkür ediyor, sınava girecek olan öğrencilerimize başarılar diliyor, sizlere de eğitim alanında ki faaliyetlerinizden dolayı şükranlarımızı sunuyorum.

Recep AZAKLI: Semra hanım, bende bana vermiş olduğunuz bu fırsat için size ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesine çok teşekkür ediyor, öğrencilerimize sınavlarda, sizede yayın hayatınızda başarılar diliyorum.

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız