HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
26 Ocak 2019 Cumartesi Saat: 10:42

Hijyen eğitimlerine devam

Ordu il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından gıda hijyeni eğitimleri aralıksız devam ediyor. İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada 2018 yılında 547 kantin çalışanına gıda hijyeni eğitimi verilirken, 2018 yılı içe
Hijyen eğitimlerine devam

Ordu il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından gıda hijyeni eğitimleri aralıksız devam ediyor.

İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada 2018 yılında 547 kantin çalışanına gıda hijyeni eğitimi verilirken, 2018 yılı içerisinde 3 eğitim toplantısına 547 kişi katıldı.

Kişisel hijyen eğitimlerinin zorunlu olduğunu belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi.

Gıda güvenilirliğinin sağlanması, sağlığın ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi,  amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Müdürlükçe hassasiyetle yürütülüyor.

2018'de 547 Kantin Çalışanına Gıda Hijyeni Eğitimi Verildi

Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamında, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün, yaygın ve özel eğitim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde çalışanların hijyen eğitimi almaları zorunludur. Gıda işletmecisi eğitim almamış personeli çalıştıramaz.  Eğitim ve öğretim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde çalışanlara/çalışacaklara; 5996 sayılı Kanun ve Sorumluluklar, 174 Alo Gıda, Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği, Beslenme, Gıda Zehirlenmeleri ve Su Hijyeni konularında eğitim verilmektedir. Eğitime katılan kişilere Yönetmelik gereğince ilgili sektörde çalıştığı sürece geçerli olan belge düzenlenmektedir 2018 yılı içerisinde 3 eğitim toplantısına 547 kişi katılmıştır. Yönetmeliğinin yayımlandığı 2013 yılından beri toplam olarak 1.498 kişiye eğitim verildi.

Ekmek Üretimi, Dağıtım ve Satışında Çalışanlar da Eğitiliyor

Gıda Hijyeni Yönetmeliği ve Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği gereğince, ekmek üretiminde, satışında ve dağıtımında çalışan personel hijyen eğitimi almak zorundadır.  Eğitim sonunda düzenlenen belgelerin geçerlilik süresi 5 yıldır. İlgili esnaf odaları, ticaret ve sanayi odaları ile ortaklaşa Altınordu, Ünye, Fatsa ilçelerinde düzenlenen hijyen eğitimlerine 2018 yılı içerisinde, toplam 544 kişi katılmıştır. Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nin yayımlandığı 2012 yılından 2018 yılı sonuna kadar toplam 5 bin 161 kişiye eğitim verilmiştir. 

Eğitimi Almayan Personel Çalıştırana Yasal İşlem Uygulanıyor

Eğitim ve öğretim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde, ekmek üretiminde, satışında ve dağıtımında eğitim almamış personelin çalıştırıldığının tespiti durumunda 5996 sayılı Kanun gereğince; perakende işyerlerine 2 Bin Türk Lirası, diğer işyerlerine (ekmek fırınlarına)  5 Bin Türk Lirası idarî para cezası uygulanmaktadır.

Kişisel Hijyen Eğitimleri de Zorunlu

1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanununa istinaden çıkarılan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği gereğince; gıda üretim ve perakende iş yerleri, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerlerinde, eğitim aldığına dair belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamaz. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının kişisel hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumludur. Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde çalışanlar,  ekmek üretiminde, satışında ve dağıtımında çalışanların ayrıca, Hijyen Eğitimi Yönetmeliği kapsamında, Halk Eğitim Müdürlüklerince düzenlenen eğitimlere de katılarak belge almak zorunlulukları vardır. Alınmadığı takdirde 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu gereğince her bir belgesiz çalışan için 644 TL ile 2 bin 595 TL arasında idari para cezası uygulanmaktadır.”

 

 

Anahtar Kelimeler : Hijyen, eğitimlerine, devam

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız