HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
27 Ocak 2019 Pazar Saat: 13:22

“EKONOMİYE YILLIK 1,5 MİLYAR TL KATKI SAĞLAYACAĞIZ”

DSİ Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘’ Üst Yönetim Değerlendirme ve Eğitim Semineri’’  başladı.
“EKONOMİYE YILLIK 1,5 MİLYAR TL KATKI SAĞLAYACAĞIZ”

DSİ Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘’ Üst Yönetim Değerlendirme ve Eğitim Semineri’’  başladı.

Üst Yönetim Değerlendirme ve Eğitim Seminerinin açılışına Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, DSİ Genel Müdürü  Mevlüt Aydın, Genel Müdür Yardımcıları Kaya Yıldız, Şadiye Yalçın, Oğuz Kasap ve Faruk Fıratoğlu ile Daire Başkanları, Bölge Müdürleri, Daire Başkan Yardımcıları ve Bölge Müdür Yardımcıları katıldı.

Üst Yönetim Değerlendirme ve Eğitim Seminerinde konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı;

‘Üst Yönetim Eğitim” Programının, Ülkemize, Milletimize, Kurumumuza ve siz değerli mesai arkadaşlarıma hayırlı olması temennisi ile başlıyor hepinize hoş geldiniz diyorum.

Yılda birkaç kez de olsa üst düzey yöneticilerin bir araya gelmesini, kendi tecrübelerini, uygulamalarını paylaşmalarını, bilgi ve fikir alışverişinde bulunmalarını son derece önemsiyorum. Bu toplantı vesilesi ile üzerinde önemle durmamız gereken bazı konulara açıklık getirmemiz, geleceğe dönük işlerde bize büyük katkı ve yarar sağlayacaktır. 

Bu toplantıda 2018 yılında neler yaptık ve 2019 yılı hedeflerimizi gerçekleştirme adına neler yapmalıyız bunu masaya yatıracağız.

 

Burada bir araya gelmek, hem bir önceki yılı masaya yatırmak öne çıkan problemler nelerdir bunların değerlendirmesini yapmak bir sonraki yılın hedeflerini ortaya koymanın önemli olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasına,

Bakanlığımıza bağlı en önemli kuruluşlardan biri olan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü insanların en hayati ihtiyacı olan içmesuyu temini hizmetini ve Atıksu yönetimini, yine insanların can ve mal emniyetini sağlayan suyun zararlarından koruma görevini, temiz enerjinin kaynağı olan HES yatırımlarını, gıda güvenliğinin teminatı olan sulu tarıma yapılan yatırımlarını yerine getirmektedir.

Sizlerden en önemli isteğim, Ülkemizde Kalkınmanın öncü kuruluşlarından biri olan, benim de her kademesinde bulunduğum DSİ Genel Müdürlüğümüzü nasıl daha yukarılara çıkarırız diye düşünmeli, çalışmalarımızı bu bağlamda sürdürmeliyiz. Bunu düşünürken insanı, parayı ve zamanı nasıl yönetiriz diye düşünmeyi de ihmal etmemeliyiz. Önemli konulardan biri de parayı, zamanı ve personeli iyi yönetmektir. Bu 3 kavram arasında denge kurulamadığı takdirde çalışmalardan istenen netice alınması zorlaşacaktır.

 

Hepimizin bildiği gibi DSİ olarak 2019 yılı bütçemizde % 40 oranında bir azalma var. Devletimiz bir tasarruf programı uygulamakta, bizde planlarımızı, hedeflerimizi bu tasarruf programı çerçevesinde yapmalıyız. Bütçemiz her ne kadar daralsa, işlerimiz artarken, personel sayımız azalsa da DSİ gibi büyük kurumlar büyük hedefler ortaya koymaktan vazgeçmemelidir. Her kurumun büyük hedefi olmalı, her genel müdürlük büyük hedef koymalı.

9 Milyar TL bütçemiz var. Çok büyük para olarak gözükse de işlerimizin yanında yetersiz kalan bir meblağ. Bu bakımdan parayı, personeli ve zamanı iyi değerlendirmeliyiz. Bunu kullanamayan yönetici başarılı olamaz. Aynı zamanda takvimi iyi belirlemeli, takibi iyi yapmalı, parayı iyi kullanmalıyız. Büyük hedefler ortaya konmalıdır. ’dedi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak son derece mesuliyetli, faziletli ama bir o kadar da zor bir görevi yüklenmiş olduğunu belirten Bakan Yardımcısı Özkaldı, ‘ DSİ Genel Müdürlüğü kurulduğu 1954 yılından bu yana 839 adet baraj, 652 HES, 575 adet gölet ve bent,3096 sulama tesisi, 217 adet oplulaştırma, 320 içmesuyu tesisi, 17 atıksu tesisi, 9800 taşkın koruma tesisini aziz milletimizin hizmetine sunmuştur.

DSİ olarak son 16 yılda ise Ülkemizin dört bir tarafına 157 Milyar TL yatırım yaparak; 563 adet baraj, 547 HES, 303 adet gölet ve bent, 1.332 sulama tesisi, 207 adet toplulaştırma, 236 içmesuyu tesisi, 17 atıksu tesisi, 4.782 taşkın koruma tesisi, 44 hayvan içmesuyu göleti olmak üzere toplam 8.031 Tesis hizmete sunulmuştur.

 

2003 yılına kadar 133 Milyar m3 olan depolama hacmimize son 16 yılda yapılan çalışmalarla 29 Milyar m3 ilave edilmiştir. Yerli kaynak olan hidroelektrik enerji, son yıllarda büyük gelişim göstermiştir. 2003 yılında HES’lerden üretilen enerji 26 Milyar kWh gibi çok cüzi bir rakam iken, kamu-özel sektör işbirliği ile 100 Milyar kWh’ye ulaştığını açıkladı.

81 ilin tek tek masaya yatırıldığını ve hazırlanan İçmesuyu Eylem Planı ile illerimizin; 2040, 2050 ve hatta 2071 yıllarına kadar içmesuyu ihtiyacının planlandığını ifade ederek, İşletmeye aldığımız içmesuyu tesisleri ile 46 Milyon kişiye 3,7 Milyar m3 içme suyu sağlanmıştır. Toplam 85 milyon dekar sulanabilir zirai arazilerimizin 65,3 milyon dekarını sulamaya açtık. Son 16 yılda 16 Milyon dekar arazi sulamaya açılmıştır. Sulamaya açılan alanlar ile 9 milyar TL zirai gelir artışı sağlandığını belitti.

Tamamlanan ve devam eden projeler ile alakalı da bilgi verene Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Özkaldı ‘Türkiye’nin gururu olan, dünyada ses getiren;

•          KKTC Su Temin Projesi

•          Melen İçmesuyu Projesi

•          Gelibolu Gökbüet İçmesuyu Projesi

•          Ermenek Barajı

•          Mavi Tünel

•          Çine Adnan Menderes Barajı ve HES

•          Deriner Barajı ve HES

•          Borçka Barajı

•          1001 Gölet ve Bent

•          Dalaman Akköprü Barajı

•          Gördes Barajı

•          Zamantı Tüneli

•          Suruç Tüneli

•          Naras Barajı gibi tesisleri bir bir tamamladık.

DSİ Genel Müdürlüğü olarak tamamladığımız işlerin yanı sıra çok büyük projelerde de inşaat çalışmalarımız devam ediyor.

Bu projelerden belki de önemlisi 275 metre yüksekliği ile ülkemizin en yüksek barajı unvanına aday olan Yusufeli Barajı’dır. 

Yusufeli Baraj, Çin ve Gürcistan’da bulunan barajlardan sonra Dünya’nın en yüksek 3. barajı olacaktır. Yıllık 1 milyar 888 milyon kilovat saat enerji üreterek milli ekonomiye yıllık 600 milyon TL katkı sağlayacaktır. Beton dökme çalışmaları bütün hızıyla devam etmektedir. İlk olarak 11 Temmuz 2018 tarihinde 440 m kotunda kemer baraj gövdesi beton dökümüne başlanılmıştır. Barajda şu an itibariyle fiziki gerçekleşme % 65 seviyesindedir. Aynen bu hızla çalışmalara devam etmeli ve barajı 2021 yılında tamamlamalıyız. Aynı şekilde kamulaştırma ve yeniden yerleşim çalışmalarında baraja paralel gidilmeli, gecikme yaşanmaması adına hassasiyet gösterilmelidir.

Bir başka önemli ve prestij projemiz ise Ilısu Barajı’dır.

Önyüzü Beton Kaplı Baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından dünyada birinci, gövde hacmi bakımdan Atatürk Barajı’ndan sonra ikinci, üreteceği enerji bakımından; Atatürk, Karakaya, Keban Barajı’ndan sonra dördüncü, ülkemizin en önemli su kaynağı olan Dicle Nehri üzerinde yapılmış ve yapılmakta olan en büyük Baraj ve HES olma gibi önemli özelliklere sahiptir. Baraj tamamlanmış olup, kültürel varlıkların taşınması çalışmaları devam etmektedir. 2019 yılı içinde barajda su tutma gerçekleştirileceğinden taşıma işlemlerinin bir an önce tamamlanması elzemdir.

Ilısu Barajı sadece elektrik enerjisi üretiminden ekonomiye yıllık 1,5 milyar TL katkı sağlayacağından kaybedilecek bir gün bile bizim için hayati önem arz etmektedir.

Bir başka dev proje de Ülkemizin gözbebeği İstanbul’umuzun uzun vadeli İçmesuyu ihtiyacını karşılayacak, sahip olduğu yaklaşık 700 Milyon m3 depolama miktarı ile İstanbul’un sigortası olacak Melen Barajı’nda sona gelinmiştir. Barajda gövde dolgusu tamamlanmıştır. Hepinizin bildiği gibi barajda gövdede istemediğimiz çatlaklar meydana geldi. Şu an itibariyle Melen Barajında iyileştirmeler için yapılacak taslak proje çalışmalarına başlanılmıştır. Bunu da biran önce tamamlayarak barajı milletimizin hizmetine sunmalıyız.

Konuşmamın başında da belirttiğim gibi DSİ’de büyük projelerin sayısı çok fazla. Bunların bir başkası da Silvan Barajı’dır. Aslında Silvan Barajı, Silvan Projesinin ana omurgasını oluşturduğundan öne çıkmaktadır bu proje içinde, ama Silvan Projesi devasa bir projedir. 8 baraj ve 31 sulama tesisinden oluşan bu proje Ülkemiz ve bölge için hayati önem taşımaktadır. 10 Milyar TL maliyetli proje kapsamında yer alan Silvan Barajı, Ara Depolamaları ile sulama tesislerinin tamamen bitirilip hayata geçirilmesi ile yaklaşık 305 bin kişiye iş imkânı, yılda  1,2 Milyar TL ekonomiye katkı sağlanacaktır.

İnşaatı devam eden bu projeler dışında büyük emek harcayarak tamamladığımız, ciddi sıkıntılar yaşadığımız Ankara’nın 2050 yılına kadar içmesuyu ihtiyacını garanti altına alacak olan Gerede Projesi’nde tünel delme işlemi tamamlanmış olmasının büyük mutluluğunu yaşıyorum. Sayın Bakanımız ile projeyi inceledik. Kendisi de projeyi çok beğendi, emeği geçenlere teşekkür etti. Bu proje ile Ankara’nın 2050 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacı karşılanacaktır. 1 Milyar 157 Milyon TL maliyeti olan bu projeyi Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde açılışını gerçekleştirmek istiyoruz. İnşallah Ankara’ya Mart ayı içerisinde Gerede suyunu vermeyi planlıyoruz. ‘dedi

2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisinin DSİ Genel Müdürlüğüne verildiğini açıklayan Bakan Yardımcısı Özkaldı, ‘Ülkemizde toplulaştırma yapılmaya uygun alan 14,3 Milyon hektar olup, bunun 8,2 Milyon hektar alanında toplulaştırma projesi yapılmış olup, kalan 6,1 Milyon hektar alanda çalışmalar 403 proje kapsamında yapılmaya devam edileceğini söyledi.

Anahtar Kelimeler : “EKONOMİYE, YILLIK, 1, 5, MİLYAR, TL, KATKI, SAĞLAYACAĞIZ”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız