HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
18 Haziran 2016 Cumartesi Saat: 06:58

KUL HAKKI VE KAMU HAKKI

Toplum halinde yaşayan insanların bir takım hak ve sorumlulukları vardır. Bu haklar ve sorumlulukları yerine getirdiğimiz oranda toplumumuzda huzur ve mutluluk sağlanır. Dinimiz ırk, cins ve inanç ayrımı yapmaksızın bütün insanların hakl
KUL HAKKI VE KAMU HAKKI

Toplum halinde yaşayan insanların bir takım hak ve sorumlulukları vardır. Bu haklar ve sorumlulukları yerine getirdiğimiz oranda toplumumuzda huzur ve mutluluk sağlanır. Dinimiz ırk, cins ve inanç ayrımı yapmaksızın bütün insanların haklarını kutsal saymıştır.

Bu hakların ihlali durumunda maddi ve manevi müeyyideler getirmiştir. Yüce kitabımız Kur’an’ı Kerim’de,” Aranızda mallarınızı haksızlıkla yemeyin…”(bakara,2/188) buyrularak, hırsızlık, gasp, ölçü ve tartıda hile, emanete hıyanet gibi gayri meşru yollardan birilerinin mallarını yemek; iftira arkadan çekiştirmek, alay etmek, gıybet gibi çirkin tutum ve davranışlarla başkalarının manevi şahsiyetlerine zarar verecek tutum ve davranışları yasaklamıştır.

İhlal edilen her türlü kamu hakkında yetimin, yoksulun genç yaşlı, ülkemizde yaşayan herkesin

hakkı vardır. Allah’a inanan, Peygamber Efendimizi örnek alan mü’minler kamu veya başkalarının haklarına zarar veremez. Onu gasp edemez başkalarına ait olan mallara el süremez. Hakkı olmayan bir şeye el uzatamaz. Çünkü onun imanı, haksız kazanılmış bir kazanca asla müsaade edemez. Zira mü’min,elinden ve dilinden, herkesin güvende olduğu kimsedir.(Buhari,iman,4-5) O kendisine yapıldığında hoş görmeyeceği bir davranışı diğer insanlara da reva görmez.(buhari,iman,7)

Geçimini haram yollardan değil helalinden kazanma yolunu tercih edecektir. Aç susuz ve açıkta kalsa da bile tüyü bitmemiş yetim hakkını yemekten, devlet malına el uzatmaktan kaçınır. Çünkü o, gizli ve aşikâr her şeyi bilen Yüce Allah’ın huzurunda bir gün hesaba çekileceğini unutmadan hayatını devam ettirmesini bilmelidir.

Sevgili Peygamberimizde kul hakkı yiyenlerin durumlarını şöyle ifade etmişlerdir; ”Kişi namaz, oruç, zekat gibi ibadetlerini yerine getirmiş olarak Allah’ın huzuruna gelir. Bununla beraber öyle günahlarla gelir ki kimine sövmüş, kiminin kanını akıtmış, kiminin malını yemiş, kimine de iftira etmiştir.

Bu durum karşısında onun ibadetlerinden elde ettiği sevaplar kendisinden alınarak hak sahiplerine

dağıtılır. Eğer ibadetleri ve iyilikleri, ihlal ettiği kul haklarını ödeye yetmezse, hak sahiplerinin günahlarından alınıp kendisinin günahlarına eklenir. Böylece sevapları gitmiş, günahları artmış, neticede iflas etmiş olarak cehenneme gönderilir.”(Müslim,birr,59)

Hiçbir ayrıcalığın olmadığı hesap gününde mahcup olmamak için, kul ve kamu hakları konusunda hassas olmalıyız. Rızkımızı, helal yollardan kazanmaya devam etmeliyiz.

Kul haklarının affının ancak, hak sahiplerinden helallik almaya bağlı olduğunu unutmamalıyız.

GÜNÜN SÖZÜ; OTURUP DİL

DÖKECEK YERDE ÇALIŞIP TER DÖKMELİ. (Mehmet Akif Ersoy)

Anahtar Kelimeler : KUL, HAKKI, VE, KAMU

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız