HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
30 Haziran 2019 Pazar Saat: 08:42

SAĞRA: İKTİDAR ÜRETİCİNİN YANINDA OLMALI

TÜM KÖY SEN Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sağra, son günlerde gündeme taşınan destek ödemeleri ve fındıkta yaşanan rekolte tahminleri ile fiyat konusunda ki yeni gelişmeler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.  
SAĞRA: İKTİDAR ÜRETİCİNİN YANINDA OLMALI

TÜM KÖY SEN Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sağra, son günlerde gündeme taşınan destek ödemeleri ve fındıkta yaşanan rekolte tahminleri ile fiyat konusunda ki yeni gelişmeler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

 

         Gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda fındık üreticilerine de uyarı ve tavsiyelerde bulunan Sağra, üreticinin haklarının kazanımı noktasında sonuna kadar mücadele edeceklerini ve gelişmelerin takipçisi olacaklarını söyledi.

 

        Şafak DELİÇAKAR: Sayın Sağra, haftanın röportajı sayfamıza hoşgeldiniz. Öncelikle tarımsal destek ödemeleri hakkında bu sene ki belirsizlikler nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

         Zekai SAĞRA: Hoşbulduk sayın Deliçakar. Destek ödemeleri derken sadece fındık olarak değil meseleye tarımsal olarak başlamak daha doğru olur. Türkiye tarımı sadece fındıktan ibaret değil ama fındık bizim önemli bir tarımsal ürünümüz ihraç ürünü olmasından dolayı da önemi bir kat daha artıyor.

 

Destek dediğimiz de TUİK’in verdiği rakamlarla konuya girmek istiyorum. Bildiğiniz gibi tarım kanununun 21 maddesi GSMH en az yüzde birinin tarımsal üretim yapan üreticilere destek olarak verilmesini ön görür. Oysa tüik in gösterdiği rakamlar 2018 de 34.5 milyar lira verilmesini gereken destek 14.5 milyar liralara kadar inmiştir.

 

Özellikle fındık üreticileri için destek bir hibe gibi ülkeyi yönetenlerin sanki kendi cebinden verdikleri bir para gibi anlatılmaktadır oysa ödenmesi gereken miktar 34.5 milyar liradır. Üreticiye algı yönetimi ile anlatılmaktadır. Hiçbir dönemde destekler tam olarak verilmemektedir. Ayrıca bu destekler üreticiye anasının ak sütü gibi helaldir.

 

 Şafak DELİÇAKAR: Yıllardır yapılan ödeme aynı. Bir artış olmadı. Bu kayıp nerden ortaya çıkıyor peki?

 

         Zekayi SAĞRA: Fındık üreticileri son 15 20 yılda çok edilgen bir hale geldi bu ödemeler 2009 yılında dönüm başına 150 lira ile başladı. Bugün ise 170 lira aradan geçen bunca yıla rağmen. Sadece bu yılın üreticilere kesilen cezası enflasyon bunun kat kat üstüne çıkar. Buda üreticilerin görmesi gereken bir durumdur.

 

 

         Şafak DELİÇAKAR: Siyasetçilerle, ziraat odaları, fındık dernekleri farklı açıklamalarda bulunuyor. Kimi dekar başına ödeme ister, kimi zarara göre ödeme istiyor. Bu açıklamaları samimi buluyor musunuz?

 

         Zekayi SAĞRA: Bunu yıllardır tartışıyoruz. Bu açıklamaları yan yana getirirsek hep aynı konuşuyoruz ortada değişen bir şey yok. Burada tabiki bir art niyet var. Bizim Tüm Köy Sen olarak sürekli söylediğimiz fındık üzerinden yapılan bir vurgun ve soygun var. Fındık deyince çok büyük miktarlardan bahsediyoruz. Bütün bunların olması fındık üreticilerin örgüt olmamasından kaynaklı

 

 

         Şafak DELİÇAKAR: Yoksulluk sınırında olan genellikle üretici kesimi, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz bununla ilgili bir çalışmanız var mı ?

 

         Zekayi SAĞRA: Ülkenin bu günkü durumunda sadece üreticiler değil bütün çalışan kesim etkileniyor. Yüzde 99 bu krizleri çekiyor ama yüzde birlik kısmı hiç etkilenmiyor 15 yıllık AKP döneminde biz 200 milyar dolarlık tarımsal ithalata para ödemişiz 143 milyar dolar da bir faiz ödemişiz ülkemizde sulanan toprak 8.5 milyon hektar 6.3 hektara düşmüştür. Bunu yükseltebilirken biz diğer ülkelerden ithal ederek bilinçli bir şekilde yapılmıştır bu değerler Türkiye yerine diğer Avrupa ülkelerine verilmiştir bunların sıkıntılarını tarımsal olarak yaşıyoruz

 

 Şafak DELİÇAKAR: Açıklanan fındık ihracatında aslan payı Trabzon da bu konuya neler söyleyeceksiniz?

 

         Zekayi SAĞRA: Trabzon Ordu Giresun olarak bakmamak lazım esas aslan payını uluslararası gıda ve tarım tekelleri alıyor önemli olan bu ülke ihracatın yüzde 70 yüzde 80nini karşılarken neden hala 2 milyar dolarlardayız şimdi Kasım ayında devreye giren TMO hangi derde deva olmuştur, bu sene TMO nun aldığı fındık 20 bin ton, bunun 600 tonu ise sadece Ordu’dan bu destek falan değildir rakamlar ortada.

 

  Şafak DELİÇAKAR: Yerel seçimler artık geride kaldı. Fındık üreticileri nasıl bir bakış açışı seyredecek?

 

         Zekayi SAĞRA: Üreticilerin uzun yıllardır yaşadıkları ortada en önce üretici birliğini ve kooperatifini talep etmesi gerekiyor. Tüm Köy Sen olarak hep bunu anlattık. Konu çok derin fakat üreticilerden şunu rica ediyorum artık tepki göstermeliler. Üreticiler özellikle bu son yaşadığımız krizleri de göz önüne alarak tepki göstermeli. Bu destekler onların haklarıdır hatta daha fazla olması gerekir. Üretici bunu görmeli artık. Çünkü üreticinin ortaya koyacağı tepkide çok önemlidir. Ama bu tepki hakkını söke söke alabilecek bir tepki olmalıdır.

 

         Şafak DELİÇAKAR: Yapılan tepkiler ve eylemler neden siyasi partiler nezinde bir sonuç vermiyor?

 

         Zekayi SAĞRA: Bu yapılan tepkilerin hepsi çok değerli. Bir gün üretici değerini mutlaka bulacak. Bugün dünya ve gıda tekelleri gıdaya hakim biz bunların sonuçlarını yaşıyoruz. Bugün Türkiye’yi yönetenler bu tekel gıda devlerinin önünü açmaktadır. Üretici ekmeğine sahip çıksın örgütlensin.

 

Siyasilerin konuştukları tek şey kalite artırılnmalı bahçeler yaşlı bahçlerinizi gençleştirin. Fındık çözümünü  de içinde barındıran bir ürün siz bugün gerçek manada işlevini yerine getiren bir birlik olsa her yıl çok minik fonlarla bu bahçeleri söker diker. Buradan üreticilere sesleniyorum bugün sonuç alamazsak yarın mutlaka sonuç alacağız birlik olmadan başarıya ulaşamayız.

 

 Şafak DELİÇAKAR: Türkiye’deki tarım politikalarının revize edilmesi konusunda hangi aşamaya geldiniz?

 

         Zekayi SAĞRA: Iktidarın tarımla ilgili bakanlıkların oturup buna kafa yorması lazım. Önce kafa yoracaklar biz üreticiden mi yana olacağız, başta fındık olmak üzere gıdayı tekellere mi vereceğiz. Önümüzdeki yıllarda gıda savaşları çıkacak. Iktidar bu konuda yanlış yapıyor. Üreticinin yanında olmalı. Üretici hakkını aramalı.

 

  Şafak DELİÇAKAR: Efendim verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Umarım 2019 yılı sezonunda her şey beklediğiniz gibi gelişir ve temennileriniz gerçekleşir.

 

         Zekayi SAĞRA: Sayın Deliçakar, bende şahsıma ve üreticilerimize bu fırsatı sağladığınız için şahsınıza ve Ordu Yeni Haber Gazetesine teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 

 

Anahtar Kelimeler : SAĞRA:, İKTİDAR, ÜRETİCİNİN, YANINDA, OLMALI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız