HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
21 Aralık 2019 Cumartesi Saat: 10:37

BAŞ: E DÖNÜŞÜME MUHASEBECİLER BİZ HAZIRIZ, PİYASA HAZIR MI?

Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş, Mali Müşavir ve Muasebecilerin mükelleflere karşı hizmette kalitede rekabet etmeleri gerektiğinin önemine vurgu yaparak yeni düzenlemeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
BAŞ: E DÖNÜŞÜME MUHASEBECİLER  BİZ HAZIRIZ, PİYASA HAZIR MI?

Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş, Mali Müşavir ve Muasebecilerin mükelleflere karşı hizmette kalitede rekabet etmeleri gerektiğinin önemine vurgu yaparak yeni düzenlemeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Baş, gazetemiz Muhabiri Semra Gençosmanoğlu’na verdiği röportajda E-Fatura ve E-Defter uygulamalarına dikkat çekerek Türkiye’de 2013 yılında 14 bin kişi ile E-Fatura uygulamasında başlandığını, bugün ise bu sayının 121 bin kişiye ulaştığını söyledi.

Baş, verdiği röportajda ayrıca yine E-Defter uygulamasının 2013 yılında 8 bin kişi ile başlandığını, şu an itibari ile de 86 bin ülke genelinde yine bu düzenleme ile 509 nolu tebliğ ile 86 bin E-Defter sayısının 160 bine çıkacağını belirtti.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Sayın Baş haftanın röportajı sayfamıza hoş geldiniz. Türkiye’de son Beş yılda E-Fatura ve E-Defter uygulamalarında ki düzenlemeler hakkında bilgi edinmek istiyoruz. Bu süre içerisinde her iki uygulamada da ne gibi gelişmeler katedildi?

Bahadır Baş: Hoşbulduk Semra hanım. Evet, Türkiye’de 2013 yılında 14 bin kişi ile E-Fatura uygulamasında başlandı, bugün bu sayı 121 bin kişiye ulaştı. Yine E-Defter uygulaması 2013 yılında 8 bin kişi ile başlandı, şu an itibari ile 86 bin ülke genelinde. Yine bu düzenleme ile 509 nolu tebliğ ile 86 bin E-Defter 160 bine çıkacak.

Yani aslında şunu söylemek istiyoruz. Bizim gelir ve kurumlar vergisini ödeyen yüzde 40’ı, bu 86 bin kişinin içerisinde.  Devlet kim son dakika da hangi belgeyi veriyor anında biliyor. Yani sizleri denetleyen kurum her geçen gün kendine bir şeyler katarak yenileniyor.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Siz bu süreci takip ederek ne gibi hazırlıklar yapıyorsunuz?

Bahadır BAŞ: Bunlardan birincisi şu biz mali müşavirler şu konuda bir çalışma yapıyoruz.  2020 yılında hayata geçirmeyi planlanan vergi inceleme denetim programı ile elektronik defteri bir programa tabi tutacağız sorunlarımızı anında ortaya çıkartacağız. Bize diyecek ki şu hesaplarında problem var, bak bunlara dikkat et diyecek. Böylelikle incelemeye gitmeden muhasebeciniz sizin masanızla bir çalışma getirecek.

509 nolu tebliğ ile 5 bin TL’nin üzerindeki bütün satışların üzerine karekod koyacağım bilgi sahibi olacağım diyor. Bu değişim ile bizim beyanname muhasebeciliğimiz bitiyor. Bizim mükelleflerimize başka bir şekilde yardımımızın olması lazım. Onlarla oturup bazı konuları tartışmamız lazım. Onlar bizden fayda sağlamaları lazım. Al şu defteri devlete bitir sonra bakarız işi bitiyor. Bunları oturup bizim meslek taşlarımızla oturup tartışması gerekiyor.

Semra GENÇOSMANOĞLU: E-Arşiv sisteminde Fatura Düzenlemeleri ve Entegratör Firma konuları hakkında neler diyeceksiniz?

Bahadır BAŞ: 5 ve 30 bin liralık e-Arşiv Faturalar için GİB tarafından ücretsiz olarak sunulan e-Belge Portali dışında başka herhangi bir yazılıma, uygulamaya, muhasebe programına veya özel entegratör kuruluşa ihtiyaç bulunmamaktadır.

Düzenlenen e-Arşiv Faturaların sorgulanması, görüntülenmesi, elektronik ortamda indirilmesi ve kağıt çıktısının alınması işlemlerinin e-Belge Portali üzerinden gerçekleştirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Bununla birlikte düzenlenen e-Arşiv Faturaların muhafaza ve ibraz işlemleri Vergi Usul Kanunu düzenlemeleri uyarınca mükelleflerimizin sorumluluğunda bulunmakta olup, söz konusu belgelerin e-Belge Portalinden elektronik olarak indirilmesi ya da kağıt çıktı alınarak muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Bu süreci işverenlere bir yük olarak anlatmayınız. Her platformda söylediğim gibi şuan dersine çalışan meslek gurubu mali müşavirlerdir.  Bugün 5 ve 30 bin lira e-arşiv fatura kesme konusunda bir tereddüttümüz yok ama biz şu iş güzarlılığı yapmayacağız.

Kendi bürolarımızdan bu faturaları kesip sorumluluğu almayacağız. Ticaretin şekli değiştiriyor. Mali müşavirlerin yardımı olmayan bütün işletmeler sıkıntı çekecek. Mali müşavirler ile oturup konuşacaklar, bir dosya gelir gider faturalarını getirip bunun KDV’sini hazırla diyemeyecekler sizlerin yol göstericiliğine ihtiyaçları var.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Gelişen ticari yaşamda hepimizin payına düşen bazı sorumluluklar var. Bütün Oda ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) da nasıl bir pay almalı? Sürece nasıl uyum sağlamalılar?

Bahadır BAŞ: Bütün odalar, bütün STK’lar, bütün ticaret işletmeleri artık dijital dönüşümde kendi payını almak zorunda. Eğer buna ayak uyduramazsanız, eğer buna dönüşüm sağlayamazsanız maalesef ticari yaşam hepimizi bu değişime uyum sağlayanların dışında bırakacak.

Biz şu anda dijital dönüşümün, elektronik dönüşümün, yapay zekânın olduğu bir çağdayız. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Gelir İradesi Başkanlığı çok güzel çalışma içerisindeler. Bizim beyannamelerimizin ve diğer belgelerimizin yüzde 99’u elektronik ortamda alınıyor, Avrupa da bu başarı yok.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Devletin vergi toplamada en büyük gücü, en büyük kuvveti; mali müşavirlerdir. Denetimler ve vergi toplama konularında ne dersiniz?

Bahadır BAŞ: Denetimler 3 yıl, 4 yıl, 5 yıl geriden geliyor. Herhangi biri sizi incelemeye göndermeyecek artık liste halinde veriler sistemden çekilecek yapay zekalar incelemelere karar verecek. Denetimler toplanan veriler üzerinden yapılacak. Bu yüzden ülkenin mali müşavirlere çok ihtiyacı var. Devletin vergi toplamada en büyük gücü, en büyük kuvveti mali müşavirlerdir. Biz ülkemiz için her zaman üretmeye devam edeceğiz.  

Semra GENÇOSMANOĞLU: Muhasebecilerde hizmet ücretleri çok konuşuluyor ve zaman zamanda eleştirilere neden oluyor. Bu konuya biraz açıklık getirir misiniz?

Bahadır BAŞ: Bu soru için çok teşekkür ediyorum. Hizmetimizin kalitesi ile rekabet etmeliyiz. Düşük ücret düşük fiyat ile rekabet hepimize zarar vermektedir. Haklı rekabet yapmalıyız.

Eğitim ve seminerlerimiz bu noktada değerli hale geliyor. Bizler için yeni yılın hazırlıkları çok önemli. Defter tasdikleri, 2019 yılı defter sayılarının kontrolü gibi önemli çalışmalar yapıyoruz. Büyük bir yoğunluk içerisindeyiz. Hepimiz büyük bir emek ve mesai harcıyoruz. Ama bir konu çok önemli haksız rekabet yapmadan bu işlerimizi sürdürmeliyiz.

Hizmette, kalitede rekabet etmeliyiz. Ücrette fiyatta rekabet hepimize zarar vermektedir. Biz meslektaşız. Bir birimizin hakkına hukukuna saygı göstermeliyiz. Oda olarak rekabeti bozanlarla mücadele edeceğiz. Haksız rekabet kurulumuz ve etik kurulumuz bu konularda meslektaşlar arasında haksız rekabet yapanlara gerekli müeyyideleri uygulayacaktır. Bizim mesleğimizin kalitesi, marka değeri için meslektaşlık hukukunu korumalı ve haklı rekabet yapmalıyız.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Sayın Baş, verdiğiniz bilgiler ve yaptığınız değerlendirmeler için teşekkür ediyor, 2020 yılının sizler için bol kazanç ve hayırlara vesile olacak bir yıl olmasını temenni ediyorum.

Bahadır BAŞ: Semra hanım bende şahsıma bu fırsatı sağladığınız için size ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesine teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız