HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
27 Nisan 2020 Pazartesi Saat: 09:53

EMEP: “GIDA KITLIĞINA YOL AÇILMASIN!”

Virüs salgını karşısında alınmayan önlemlerin arasında tarım sektörünü ilgilendirenlerin de olduğunu söyleyen Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz yaptığı açıklamada,  tarımsal üretimi, üretici köylüyü görmezden gelen
EMEP: “GIDA KITLIĞINA YOL AÇILMASIN!”

Virüs salgını karşısında alınmayan önlemlerin arasında tarım sektörünü ilgilendirenlerin de olduğunu söyleyen Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz yaptığı açıklamada,  tarımsal üretimi, üretici köylüyü görmezden gelen politikalar nedeniyle salgına kıtlık tehdidinin ekleneceğini belirtti.

EMEP İl Başkanı Poyraz, “Geçtiğimiz hafta “Çiftçilerimize destek olmak için 2020 yılı tarımsal desteklerinin yarıya yakınını bugüne kadar ödedik” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan eksik bilgi vermektedir. Yapılan ödeme 2019 yılı tarım destekleriyle ilgilidir ve tamamı hala ödenmiş değildir. 2020 tarım desteklerinden ise hiçbir haber yoktur. Üretici köylüye geçtiğimiz yıl verilmesi gereken destek bu yıl gecikmiş olarak, bir lütufmuş gibi sunuluyor.” diyerek tepki gösterdi.

Üretici bahçesinde

Poyraz, “Virüs salgınına rağmen üretici köylü tarlasına, bahçesine girmek zorunda. Ancak destekten yoksun olarak kendi yağıyla kavruluyor. Oysa üretici köylünün acil desteğe gereksinimi var. Çay üreticileri ürün alma zamanı geldi, Valilikler yeni zorluk çıkarma peşinde. Fındık üreticileri de il dışından gelip bahçesinde çalışmak zorunda. Hem fındık üreticileri hem de diğer üreticilerin talepleri duyulmak istenmiyor. İnsan gücü gereksinimi yanında maliyetler de attı. İktidarın uyguladığı tarım politikası üretici köylüyü yoksullaştırmaya, tarımı sermaye gruplarına devretmeye yönelik.” diyerek talepleri hakkında şunları söyledi.

Üreticilerin talepleri var

“Aç ve muhtaç kalmamak için can çekişen tarıma, üretici köylülüğe nefes aldırmak ve halkın temel ihtiyacı olan gıda ürünlerinin ucuz ve temiz bir biçimde karşılanabilmesi için tarım destekleri artırılmalı, kapsamı genişletilmelidir.

Bu bağlamda;

Tarım ürünlerinde üretici köylülerin, çiftçi ailesinin alnının teri, emeğinin karşılığını alacağı bir fiyat garantisi verilmelidir. Fiyatın belirlenmesinde maliyet, kâr ve geçim standardı dikkate alarak belirlenmelidir.

Dünya geneli akaryakıt fiyatlarındaki düşme gerçek anlamda pompaya yansıtılmalı ve köylünün kullandığı mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır.

Tarımsal üretimde maliyeti oluşturan girdilerden ilaç ve gübre devlet tarafından karşılanmalıdır.

Sulama suyunda kullanılan elektrik borçları faizsiz ertelenmeli ve bu konuda yapılan takibat durdurulmalıdır.

Özel ya da devlet bankası, kredi kooperatifi fark etmez, çiftçi borçları faizsiz ertelenmelidir.

Yem fiyatları düşürülmeli, faizsiz yem kredisi verilmeli ve köylünün elinde kalan süt (süt tozu ve peynir yapmak üzere) devlet tarafından alınmalıdır.

Tarım arazileri ve meraların enerji ve maden şirketleri tarafından talanına son verilmelidir.

Borçla üretim yapan köylüye 2019 yılından kalma tarım destekleme ödemeleri tamamen ve nisan ayında ödenmelidir. 2020 tarım desteklerinin kapsamı genişletilerek artırılmalı ve bu yıl içinde ödenmelidir.

Çiftçilerin SGK’ya olan borçları ertelenmelidir.

Emek Partisi olarak, halkın açlık ve sefalete düşmesine neden olan politikaları sürdürmeye devam eden, kıtlığa karşı hiçbir önlem almayan iktidara karışı üretici köylülüğün yanındayız. Halkçı tarım politikaları için mücadelemiz de sürecektir.”

 

 

Anahtar Kelimeler : EMEP:, “GIDA, KITLIĞINA, YOL, AÇILMASIN!”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız