HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
23 Temmuz 2020 Perşembe Saat: 09:53

“FİYAT DÜŞÜK OLSUN DİYE MANİPÜLASYON YAPILIYOR”

Adalet Partisi Ordu İl Başkanı Şeref Güler, fındık üreticilerinin 24 liranın üzerinde bir fiyatı beklediğini belirterek, taban fiyat düşük açıklansın diye her türlü manipülasyonun yapıldığını söyledi. Fındık hasat döneminin
“FİYAT DÜŞÜK OLSUN DİYE MANİPÜLASYON YAPILIYOR”

Adalet Partisi Ordu İl Başkanı Şeref Güler, fındık üreticilerinin 24 liranın üzerinde bir fiyatı beklediğini belirterek, taban fiyat düşük açıklansın diye her türlü manipülasyonun yapıldığını söyledi.

Fındık hasat döneminin yaklaştığı bugünlerde her yıl olduğu gibi bu yıl da fiyat ve rekolte tartışmalarının başladığını kaydeden Güler, “Geçen yıl (2019) 720 bin ton fındık üretimi gerçekleşti. Üreticiler ve ziraat odaları taban fiyatın erkenden ve 24-25 TL civarında açıklanmasını bekliyor.

Depoların boşaldığı ve piyasada az fındık kaldığını hepimiz biliyoruz. Ziraat Odası yetkilileri geçen yıla oranla düşük bir rekolte beklendiğini açıkladılar. TMO depolarında kalan son 22 bin ton fındığı 24 TL’den sattı. Talep ise 420 bin ton civarındaydı. Demek oluyor ki fındığa talep aşırı düzeyde var. Arz talep olayını ticaret yapanlar iyi bilir. Üreticiler de yeni sezon fındığı için 24 liranın üstünde bir fiyat açıklanması beklentisine girmiştir” dedi.

Bu yılda taban fiyat düşük açıklansın diye her türlü manipülasyonun yapıldığını belirten Güler, şunları söyledi: “Piyasaya hakim olan ve tekelleşen yabancı bir firma ve onun yerli işbirlikçileri TMO dan 24 liraya aldığı fındığın fiyatını 18 TL’nin altına çektiler. Türkiye, 2015 yılında 240 bin 137 ton iç fındık ihraç ederek 2 milyar 827 milyon dolar döviz girdisi sağladı. Fındığın kilosunu ortalama 11 dolar 77 sente ihraç etti. 2019 yılında 319 bin 772 ton iç fındık ihraç edildi. İhracat geliri 2 milyar 28 milyon dolar oldu. Fındığın kilosu ortalama 6 dolar 35 sentten ihraç edildi.

Bu sene de taban fiyat düşük açıklansın diye her türlü manipülasyonu yaptılar ve Tarım Bakanına 665 bin ton rekolte olduğunu söylettiler. İhracatçılar Birliği 613 bin ton, ABD 620 bin ton rekolte açıklıyor. Tarım Bakanını bile fındık konusunda üreticiden yana açıklama yapmaktan korkar hale getirdiler. Bunu en iyi geçen hafta Ordu’ya yaptığı ziyarette gördük.

Türkiye’nin en çok fındığını üreten Ordunun vekilleri anında cevap verdiler. MHP vekili Cemal Enginyurt, "Tarım Bakanı bugün fındık üreticisine ihanet etmiştir" dedi. CHP vekili Mustafa Adıgüzel ise "Sizler ahlaksızsınız. Bu şekilde Türkiye’yi uluslararası sermayeye peşkeş çekenlerin hepsi utanmazdır." dedi. AKP vekillerinden açıklama yapan duymadık varsa bize de bildirsinler. (tabi birbirlerinin kuyusunu kazmaktan dövmekten sövmekten fırsat bulabilirlerse) Üreticinin hakkını savunamıyorsanız görevde kalmamızın da bir anlamı yok.

Ordulu vekil Cemal Enginyurt’u fındığı savunan açıklamalarının hemen akabinde Cumhur İttifakına zarar verdiği gerekçesiyle ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk ettiler. Bu fındığı Ordunun vekili savunamayacaksa, ülkenin Tarım Bakanı topu Cumhurbaşkanına atıp kenara çekilecekse, bu demek oluyor ki fındık üreticisini sahipsiz bırakıp uluslararası sermayenin kucağına attılar.

Türkiye’nin fındıkta rekolteyi değil, ihracatı tartışması gerekiyor. İhracat miktarı artmasına rağmen elde edilen gelir neden düşüyor? Kilo başına ihracat geliri ortalama 11.77 dolardan 6.35 dolara neden gerilediğini tartışmak gerekirken biz üreticiler sermayenin insafına bırakılıyoruz. Biz rekolteyi tartışırken ihracat rakamlarına da yansıdığı gibi birileri fındıktan bizden daha fazla para kazanıyor.

Beyler! Devlet yönetimi akıl ve cesaret işidir. Devleti yönetirken dış dayatmalara mecbur kalınmamalı ve ülkenin milli onuru korunmalıdır. Tecrübeli devlet kadroları oluşturulmalıdır. Bazı tekelci yabancı şirketlerin daha çok kazanmasını değil, üreticinin hakkını teslim etmeyi ve paylaşımda adaleti esas alan hedefleri gerçekleştirmeliyiz. Böylece üretilecek politikalar ülkemizi kalkındırmakla kalmayacak, Türkiye’yi bölge hatta dünya çapında örnek alınacak bir ülke haline getirecek ve dış dünya bize mecbur kalacaktır.

Geçmişte yapılan hataları tekrarlamayan, kul hakkı yemeyen, milli ve manevi meselelere hassasiyet gösteren, milli kalkınmaya önem veren, milli geliri kendi rantlarına dönüştürmek yerine halka bölüştüren, yaşamın her alanında ideolojik düşünceyi değil adaleti esas alan bir kitle partisine bugünlerde her zamankinden daha çok ihtiyaç doğmuştur. Adalet Partisi 58 yıllık bir siyasi birikimin köklü çınarıdır. Günümüzde bilgi ve tecrübe en önemli hazinedir. REFAH içinde yaşamayı özleyen Türk Milleti için; Tek çözüm “Adalet Partı̇si”dir.”

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız