HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
3 Ekim 2020 Cumartesi Saat: 10:10

“PARASIZ VE NİTELİKLİ EĞİTİM İSTİYORUZ”

EĞİTİM İŞ Sendikası Ordu Şubesi Başkanı Hikmet Pala, 2020-2021 eğitim-öğretim sürecinde öğrencilerin yüz yüze eğitimden mahrum kaldıklarını ileri sürerek, Türkiye’nin bir EBA deneyimi olduğunu ve bir tecrübe olarak bunun bir alt
“PARASIZ VE NİTELİKLİ EĞİTİM İSTİYORUZ”

EĞİTİM İŞ Sendikası Ordu Şubesi Başkanı Hikmet Pala, 2020-2021 eğitim-öğretim sürecinde öğrencilerin yüz yüze eğitimden mahrum kaldıklarını ileri sürerek, Türkiye’nin bir EBA deneyimi olduğunu ve bir tecrübe olarak bunun bir alt yapısı olması gerektiğini söyledi.

Parasız ve nitelikli eğitimden yana olduklarına dikkat çeken Pala, gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği özel röportajda EBA sisteminin iflas ettiğini ve burada MEB’in sorumluluğunu kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Pala, haftanın röportajı sayfamıza hoşgeldiniz. Evet 2020-2021 eğitim-öğretim döneminin başlaması ile birlikte çöken bir EBA sistemi karşımıza çıktı. Röportajımıza buradan başlamak istiyorum. Başlar başlamaz çöken EBA krizi hakkında neler söyleyeceksiniz?

Hikmet PALA: Hoşbulduk sayın Deliçakar. Evet bu süreç tüm dünyada herkesi etkilediği gibi ne yazık ki öğrencileri daha çok etkiledi. Öğrenciler yüz yüze eğitimden mahrum kaldılar. Bütün öğrenci ve veliler tereddüt yaşamaya başladı.

Yüz yüze eğitim mi olacak? Uzaktan eğitim mi olacak. MEB okulları açma konusunda bazı söylemlerde bulundu. Bizde buna istinaden okulların açılacağı beklentisi üzerine sendika olarak bazı tavsiyelerde bulunduk.

Salgın döneminde öğretmenler ve öğrenciler için ne gibi önlemler alınması gerektiğinde öneriler sunduk. Fiziki yetersizlikler nedeniyle biz, yüz yüze eğitimin olamayacağının farkındayız.

Biz en azından şunu beklerdik. Türkiye’nin bir EBA deneyimi var. Bir tecrübe olarak bunun bir alt yapısı olmalıydı. Ama gördük ki EBA iflas etti. Burada MEB sorumluluğunu kabul etmeli.

Ayrıca uzaktan eğitim bir fırsat eşitsizliği de yarattı. Sizin evinizde tabletiniz bilgisayarınız varsa sizin çocuğunuz öğretmeni ile ders yapabilir. Bunu bulamayanlar ne yapacak. Belli ki yeni bir eğitim yapılanmasına ihtiyaç var.

Şafak DELİÇAKAR: Öğretmen maaşlarında erime ve ek ders ücretlerini alamama sıkıntısı gelen şikayetlerin de başlarında yer alıyor. Bu konu hakkında ne dersiniz?

Hikmet PALA: Toplumda öğretmenler çalışmadılar ama maaşlarını aldılar gibi bir algı da meydana geldi. Okul vardı da öğretmenler mi gittiler uygun alt yapı olmadığı için gidemediler. Ek ders düzenlemesi ile ilgili sendika olarak davamızı açtık. Yani salgının faturası öğretmenlere kesilemez burada bütüncül olarak bakmalıyız.

Şafak DELİÇAKAR: Devlet okulları ve özel okullar arasında çifte standart yaratıldığı iddiaları hakkında neler söyleyeceksiniz?

Hikmet PALA: Şu anda çocuklarımız liseye devam etmiyor. Ama kolej adı altında veya özel lise adı altında eğitim veren kuruluşlar var. Onlar işlerinin başındalar ve paralarını aldılar. Bunlar nasıl yaptılar da devlet okulları yapamadı. Bunlara neden izin verdiler.

Belli hükümet özel okullara avantaj sağlıyor. Ticari kaygılarını gidermeye çalışıyor. Bu süreçte de MEB sınıfta kalmıştır. Özel okulların fiyatları oldukça yüksek, devlet buna müdahale edebilir ama devletin öyle bir derdi yok.

Bizim sendika olarak iki tane kırmızı çizgimiz var. Birincisi parasız eğitim ve parasız sağlık. Nitelikli eğitime ulaşmakta ücretsiz şekilde olmalı. 2002 yılında MEB’e ayrılan pay yüzde 17 pay ayrılırken bugün bu pay yüzde altılara kadar düştü. MEB bütçesi artırılırsa çocuklarımızın geleceği daha parlak olur.

Şafak DELİÇAKAR: Kapanan okullar tekrardan elden geçirilerek çocuklara eğitim verilmesi yönünde söylentiler sizce bu sistem hayata geçer mi?

Hikmet PALA: Para varsa hayata geçer. Bu süreçte bu okullar biz lazım bunları küçük tamiratlarda tekrar hayata geçirebiliriz. Öğretmenlerimiz burada eğitim yapar ama devlet bunu yapar mı? Bunun içinde belirli bütçe ayırmak gerekiyor.

Bilgisayar kampanyası konusunda bizim beklentimiz şu. Bu devlet çocuklarımıza bilgisayar dağıtabilecek durumu yok mu var ama ülke kaynakları başka yerlere yatırılıyor.

Şafak DELİÇAKAR: Son olarak bu süreçte ki beklentilerinizi alabilir miyim? Nedir beklentileriniz?

Hikmet PALA: Eğitim merkezinde öğretmen vardır. Öğretmenin motivasyonu düşürürseniz, ek ders ücretleri kesmeye kalkarsanız, eğitimin kalitesi kesinlikle artmaz. Biz öğretmenler olarak parasız ve nitelikli eğitim verilmesini istiyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Pala, verdiğiniz bilgi ve yaptığınız değerlendirmeler için teşekkür ediyor, 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde ki çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Gönlünüzce bir eğitim yılı takvimi geçirmenizi temenni ediyorum.

Hikmet PALA: Sayın Deliçakar, bende şahsıma ve sendikama bu fırsatı sağladığınız için şahsınıza ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesine teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum. Sağolun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız