HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
31 Ekim 2020 Cumartesi Saat: 09:54

ŞEN: KENTSEL DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ VAR!

Ordu Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Danışmanı Nihat Şen, kentsel dönüşüm tanımı üzerinden gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda önemli açıklamalarda bulundu.
ŞEN: KENTSEL DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ VAR!

Ordu Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Danışmanı Nihat Şen, kentsel dönüşüm tanımı üzerinden gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda önemli açıklamalarda bulundu.

Yaşamın her anında kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunun altını dikkatle çizen Şen, deprem olmadan da mal güvenliğinin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Şen, haftanın röportajı sayfamıza hoşgeldiniz. Evet 2012 yılında yasalaşarak hayatımıza giren ve Ordu’da da büyük bir heyecanla beklediğimiz Kentsel dönüşüm nedir?

Nihat ŞEN: Hoşbulduk sayın Deliçakar. Kentsel dönüşüm bir deprem olayından sonra gündeme geldi. Ama deprem olmadan da olur mu diye sorarsanız yaşamımızın her anında kentsel dönüşüme ihtiyaç vardır. Deprem olmadan da mal güvenliğimiz çok önemli. 2012 yılında yürürlüğe giren bu yasa sadece depreme dayanıklı olmayan binaları içermiyor.

Türkiye deprem kuşağı üzerinde olan bir ülke demek ki biz bu deprem gerçegi ile yaşamak zorundayız bunu yaşam alanlarımız ve çevremizi depreme uygun bir şekilde dizayn etmeliyiz.

Kentsel dönüşüm deyince şunu anlamalıyız vatandaşın mülkiyet hakkını ön planda tutan vatandaşı mağdur etmeyen sağlıksız yaşam alanlarını sağlıklı yaşam alanlarına dönüştürürken beşeri ilişkileri güçlendiren mahalle kültürünü ön plana alan yer altı üstü doğal zenginliği koruyan o bölgenin eksiklerini gideren o bölgeye değer katan bir proje çalışması yapmalıyız.

Kendi finansını kendi içinden çıkarabilecek bir proje oluşturmalıyız. Örneğin on bin metrekare bir yer için maliyet on kuruş diyelim bu maliyeti kaç metrekare inşaat yaparsam da satarsam diğerlerinin konutunu yaparım bu alanda daha inşaat yapıp fazla olanı satıp kalan parayla da vatandaşların yeni konutunu vereceğiz.

Şafak DELİÇAKAR: Ortak alanlarda yapılacak bir proje için vatandaşların rızası olmaması durumunda nasıl bir yol izliyorsunuz?

Nihat ŞEN: Binada eğer bir yaşam riski varsa can güvenliği önce gelir. Kanun der ki vatandaşların üçte iki çoğunluğu ile karar alın süreci devam ettirin. Hiçbir şekilde süreç durmaz. Bunu aynı şekilde bir alana da yayabilirsiniz. Toplumsal anlaşıp ve refah anlamında günün koşullarına uygun bunu toplumsal uzlaşı ile halletmeliyiz.

Şafak DELİÇAKAR: Çevreci sivil toplum örgütlerinin kaygılarını ortadan kaldıracak çalışmalarınız var mı?

Nihat ŞEN: Şu an bir pilot bölge de çalışıyoruz ve orada bir metrekare yeşil alan yok. Otopark yok çocuk parkı yok binalar dip dibe. Kentsel dönüşüm sayesinde hepsi olacak.

Şafak DELİÇAKAR: Yer altı ve üstü doğal zenginliklerimiz, kentsel dönüşümden nasıl etkilenecek ?

Nihat ŞEN: Çevresel faktörlerden bahsetmiştik bu faktörlerde yer altı ve üstü kaynaklar da var biz kentsel çalışma yaparken bunlara da dikkat edeceğiz. Kendi enerjisini kendi üreten akılllı binalara şehirlere gitmek durumundayız.

Ordu artık kendi enerjisini kendi üretecek konuma geliyor. Kentsel dönüşümden önce zihinsel dönüşümü gerçekleştirmeliyiz. Yaptığımız projelerden hata olabilir istişare etmek durumundayız. Değerlerimize sahip çıkmalıyız.

Şafak DELİÇAKAR: Öncelikli başlayacağınız pilot bölgelerde Kentsel dönüşüm için sizce bazı eksik yanlar var mı?

Nihat ŞEN: Pilot bölgemizde vatandaşımızın yüzde doksanıyla görüştük. Benim hemşerilerimden bir ricam var. Dedikoduyu bırakalım bir şey merak ediyorsak muhatabına soralım boşuna bilgi kirliliği yapmalayalım. Oradaki çalışma Ordu’ya değer katacak daha sağlıklı yaşam alanları sağlanacak. El ele vermeliyiz.

Şafak DELİÇAKAR: Bu projede Muhtarlar hangi aşamada devreye girecek?

Nihat ŞEN: Bizim kapımız yedi yirmi dört açık. Vatandaşlarımız geliyor muhtarlarda gelsin  mahallesinden ne sorun varsa gelsin anlatsın bu yasa çercevesinde beraber çözüm bulalım. Bir köşede atıl yer kalabilir bizlere bunları söyleyin.

Şafak DELİÇAKAR: Kamu kurumlarında yapılacak olan kentsel dönüşüm hakkında Sayın valimize bilgi sundunuz mu?

Ben valimizi ilk gün ziyaret ettim. Kentsel dönüşüm hakkında bilgi verdik bize destek vereceklerini söylediler. Bu konuda hem sayın Valimiz hem de Büyükşehir Belediye Başkanımız tam destek veriyorlar. Bu hususta her ikisine de müteşekkiliz. İl genelinde ilçe başkanlarımız, kaymakamlarımız herkes üzerine düşen görevi seve seve yerine getirecektir.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Şen, verdiğiniz bilgi ve yaptığınız değerlendirmeler için teşekkür ediyor, bundan sonraki süreç ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Nihat ŞEN: Sayın Deliçakar, bende hem şahsıma hem de Büyükşehir Belediyemiz adına bu fırsat ve imkanı sağladığınız için teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum. Sağolun.

 

Anahtar Kelimeler : ŞEN:, KENTSEL, DÖNÜŞÜME, İHTİYAÇ, VAR!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız